Til hovedinnhold

Snart kan du få iPhone-telefoner med ny berøringsteknologi

Produksjon av telefoner med Force Touch-teknologien skal være i gang.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Berøringsteknologien er stadig under utvikling, og blant de største nyhetene fra den fronten den siste tiden er den såkalte «Force Touch»-teknologien til Apple. Hittil har løsningen blitt bygget inn i pekeplatene på den oppdaterte MacBook Pro-modellen og den nye 12-tommeren Apple MacBook, samt Apple Watch-klokken.

Det har også begynt å versere rykter om at teknologien skal komme på Apples mobiltelefoner, og nå ser det ut til at iPhone med Force Touch faktisk er ganske nært forestående. Bloomberg skal nemlig ha snakket med kilder som hevder at mobilene er i produksjon.

Oppgraderte iPhone 6-modeller?

Ifølge Bloombergs kilder skal det dreie seg om modeller med samme skjermstørrelse som dagens iPhone 6 og iPhone 6 Plus, altså 4,7 og 5,5 tommer, og samme ytre design.

De nye iPhone-telefonene med Force Touch skal ha samme størrelse som de vanlige iPhone 6-modellene. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Det foreligger ingen opplysninger om hvorvidt de nye telefonene skal ha samme innmat som iPhone 6, men i utgangspunktet kan det altså virke som om Apple simpelthen skal gi ut nye iPhone 6-modeller med Force Touch-støtte. Masseproduksjonen av telefonene skal visstnok starte neste måned.

Force Touch er en teknologi som gjør det mulig å registrere hvor hardt brukeren trykker på pekeplaten eller berøringsskjermen, noe som skal legge til rette for flere muligheter når det gjelder interaksjon og kommandoer. Flater med denne teknologien har også en motor som gir fysiske tilbakemeldinger ved nedtrykk.

Kan også komme på en ny iPad

På Apple Watch fungerer teknologien ved at det benytter bittesmå elektroder rundt hele skjermen som skiller mellom lette trykk og hardere press på skjermen. Mens lette, vanlige trykk brukes til å åpne apper, kan man bruke hardere trykk til å for eksempel få tilgang til innstillingene inni appene.

Akkurat hva slags funksjonalitet Force Touch vil få på mobiltelefonene gjenstår å se, og Apple har altså ikke selv kommet med noen offisielle kunngjørelse om de nye iPhone-telefonene ennå. For øvrig går det også rykter om at Force Touch skal dukke opp på en fremtidig «iPad Pro»-modell.

Nye Apple-rykter dukker opp hele tiden: Nå tyder ting på at en 21,5-tommers iMac med 4K-oppløsning er på vei »

annonse