Til hovedinnhold

Supertynne nano-linser kan gjøre mobilkameraene like gode som speilreflekskameraer

Ny oppfinnelse kan revolusjonere optikken i kameraer og VR-briller.

Forskere ved Harvard University har laget en ny type linse som kan revolusjonere hvordan vi bygger kameraer. Det skriver BBC.

Mens dagens kameraer benytter flere linseelementer i for eksempel glass som er plassert etter hverandre, er den nye linsen helt flat og tynnere enn et menneskehår. Forskerne har kalt linsen for metalinse, siden den består av en matrise med bittesmå «finner» som kan endre retningen på lyset – en såkalt metaoverflate («metasurface»).

Dette bildet fra et elektronmikroskop viser linsen på nært hold.

«Denne teknologien er potensielt revolusjonerende, siden den fungerer i det synlige spektrumet, som betyr at den har mulighet til å erstatte linser i alle typer enheter, fra mikroskoper til kameraer, til skjermer og mobiltelefoner», sier Federico Capasso og Vinton Hayes i en artikkel publisert på Harvard Universitys pressesider. De to står bak en forskningsartikkel om metalinser som er publisert i Science.

Mye billigere enn vanlige linser

Forskerne tror metalinser i ganske nær fremtid vil kunne produseres i stort volum til en brøkdel av det tradisjonelle linser koster. Metalinsene vil kunne produseres på de samme fabrikkene som lager mikroprosessorer og minnebrikker.

Et foto av metalinsen.

Mens konvensjonelle linser lages av kurvet glass, er metalinsene laget av et tynt lag med transparent kvarts dekket med mange millioner bittesmå søyler av titandioksid. Dette er et transparent stoff som også er forholdsvis billig, og som har evnen til å påvirke synlig lys. Stoffet brukes blant annet som et fargepigment for å gjøre maling helt hvit.

Hver søyle er bare noen tidels nanometer tykke og noen hundredels nanometer høye. Prototypene på de første linsene måler bare 2 millimeter i bredden på grunn av begrensninger i produksjonsutstyret hos Harvard, men linsene vil kunne lages mye større på en fabrikk.

Når lyset passerer søylene, vil det kunne bøyes slik at det fokuserer på et punkt som er mindre enn bølgelengden på lyset. Denne ekstreme nøyaktigheten er mye bedre enn hva som er mulig med vanlige glasslinser som må poleres med stor presisjon, og hvor selv bittesmå variasjoner kan påvirke den optiske kvaliteten mye.

I tillegg til bedre mobilkameraer, mener forskerne også at linsene kan komme til nytte i VR-hodesett. Årsaken er at linsene veier lite, tar liten plass, bruker lite strøm og er rimelige å produsere. Du kan lese mer om forskningen hos Harvard University.

Lurer du på hvilket av dagensmobilkameraer som er best?
Vi har funnet ut hvilken mobil som tar best bilder »

(Kilder: BBC, Harvard University)

Les også
Stor mobilkameratest: Hvilken mobil har det beste kameraet på markedet?
Les også
Denne lille dingsen skal gjøre lommelykten på mobilen din mye kraftigere
Les også
Denne mobilen kan både bøyes og vise «holografiske» 3D-bilder
Les også
Google vil «sprøyte» smarte linser rett inn i øyeeplet
annonse