Til hovedinnhold

Denne mobilen kan både bøyes og vise «holografiske» 3D-bilder

Fremtidens mobilskjerm?

Queen's University

I februar kunne vi melde om en eksperimentell mobiltelefon som kunne bøyes omtrent som gummi, utviklet av Queen’s University i Canada. Som The Next Web melder har de samme folkene nå laget en ny utgave av den spesielle mobilen som kan vise holografiske bilder.

Den nye mobilen heter «HoloFlex» og er i stand til å produsere ekte tredimensjonale bilder som man kan se uten briller eller annet utstyr.

Lysfelt-skjerm

Mobilen bruker noe forskerne kaller en «lysfelt-skjerm», som består av et fleksibelt rutenett med 16 000 ørsmå fiskeøye-linser. Disse linsene projiserer lyset fra pikslene under på en slik måte at det dannes et tredimensjonalt objekt.

Spiller man Angry Birds kommer fuglen «ut» av skjermen.
Queen's University

De tekniske findetaljene er litt uklare, men løsningen gjør det altså mulig å lage bilder som kan ses fra flere vinkler bare ved å vri og vende på mobilen. I motsetning til andre brillefrie 3D-løsninger trenger man med andre ord ikke å holde hodet i en bestemt posisjon for å oppleve 3D-effekten.

Den snedige teknologien kommer naturlig nok ikke helt uten kompromisser. Selve skjermen har riktignok vanlig, full HD-oppløsning på 1920 x 1080 piksler, men de tredimensjonale bildene opererer med en oppløsning på kun 160 x 104, og er dermed ganske grovkornede.

Tredimensjonal Angry Bird

I kombinasjon med den fleksible skjermteknologien legger imidlertid løsningen til rette for fiffige former for interaksjon. I demonstrasjonsvideoen manipulere for eksempel tredimensjonale objekter ved å bøye skjermen, i kombinasjon med vanlig berøring.

Om man spiller Angry Bird på mobilen kan man spenne strikken ved å bøye skjermen, hvorpå fuglen vil se ut som den «kommer ut» av skjermen.

Teknologien skal vises frem på CHI-konferansen i California den 9. mai, men det er selvsagt høyst uvisst når vi eventuelt får se den på markedet. Les mer hos Queen's University, og demonstrasjonsvideoen ser du under.

Her er et annet fleksibelt konsept: Denne skjermen kan du bære på håndleddet »

annonse