Til hovedinnhold

Acers høst blir berøringsfølsom

Slipper både nettbrett og alt-i-ett-maskiner med berøringsskjermer.

På en pressekonferanse i Oslo i dag, kunne Acer vise frem sine ferskeste Windows 8-produkter. Stikkordet for omtrent samtlige er berøringsskjerm, og vi fikk se alt fra syltynne ultrabooker til små nettbrett med fullversjoner av Windows 8 installert.

Mens Acer tidligere kanskje har vært forbundet med litt billigere produkter, har de nå satt listen litt høyere. Høstes Acer-produkter vil koste litt mer enn tidligere, men til gjengjeld både yte og se bedre ut.

To nye nettbrett

Blant produktene som virkelig skilte seg ut var selskapets to nye nettbrett, Iconia W700 og Iconia W510. Disse ble vist frem allerede på Computex-messen i juni, men nå har de endelig kommet på norsk jord, og er snart klare for lansering.

Begge to er basert på X86-artitekturen, og kjører dermed fullversjonen av Windows 8. Acer-representanten Frederik Kihl turte ikke å si noe om når ARM-versjoner av nettbrettene kommer, annet enn "en eller annen gang i 2013".

Full HD og IPS-skjerm på et nettbrett

Iconia W700 var litt tykkere enn W510. Med tnake på at den kommer med en Core i5-prosessor og 8 timers batteritid lar vi det gå.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Det heftigste av de to nettbrettene, Iconia W700, har en 11,6-tommers IPS-skjerm med en oppløsning på 1920 x 1080 piklser. Den er selvfølgelig berøringsfølsom, og kan registrere ti samtidlige trykk hvor som helst på skjermen.

Programvaren var fortsatt ikke helt finjustert, og flere av maskinene fikk feilmeldinger under fremvisningen.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Frederik Kihl fra Acer viste stolt frem de nye nettbrettene.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Iconia W510 har en avtagbar skjerm.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

På innsiden finner vi en Intel-prosessor fra Ivy Bridge-serien, enten Core i3 eller Core i5, samt 4 GB minne. Den har et batteri som skal vare i opptil 8 timer før den trengs å lades om igjen. Du kan også velge mellom enten 128 eller 64 GB lagringsplass, og hvis du kobler til den medfølgende docken blir bruksområdet plutselig langt større.

I stedet for å "bare" være et nettbrett, sier Acer den kan erstatte en fullverdig PC. Du kan koble til en ekstern skjerm via mini-HDMI-kontakten, og tastatur og mus kan kobles til med enten Bluetooth eller en av de tre USB-kontaktene på dockingstasjonen.

I motsetning til omtrent alle andre land vil vi her i Norge ikke få med et tastatur når vi kjøper Iconia W700. Acer lager rett og slett ingen nordiske tastaturer som er små nok til å passe med W700. Kjøper du imidlertid W700 i utlandet vil du få med et eget tastatur, dog med feil tastaturoppsett. Litt surt.

18 timers batteritid

Det andre nettbrettet fra Acer, Iconia W510, er hakket mindre enn storebroren W700. Den har en skjerm på 10,1 tommer, og en litt kjipere oppløsning på 1366 x 768 piksler. Den har også bare støtte for fempunkts-berøring, i motsetning til de tøffere modellene med ti samtidlige punkter.

Det morsomme med Iconia W510 er at hele skjermen kan tas av fra tastaturet, og fungere som et separat nettbrett. Hver av delene veier bare 600 gram, og med tanke på at nettbrettet kjører fullversjonen av Windows 8 er tykkelsen imponerende.

Nettbrettet skal holde ut i åtte timer, og i ytterligere 10 timer når det kobles på tastaturet.

På innsiden finner vi en Atom-prosessor fra Intel med en klokkefrekvens på 1,5 GHz. Den har 2 GB DDR2-minne, og selv om ingen av delene høres veldig imponerende ut, fløt Windows 8 veldig jevnt og godt på skjermen.

Lagringsplassen her er på 32 GB, men kan utvides med et Micro SD-kort. Dette er altså langt nærmere et tradisjonelt nettbrett, annet enn at det kjører enn fullversjon av Windows 8, og ikke Windows RT-utgaven.

Pris og tilgjengelighet

Selv om samtlige av Acers nye produkter er myntet på nye Windows 8-brukere, vil ingen av nettbrettene være tilgjengelige til lanseringen om få uker. Ifølge Acer-talspersonene skal de imidlertid være "rett rundt hjørnet", og det vil antageligvis komme på det norske markedet i løpet av november.

Prisen på Iconia W510 vil ligge på rundt 4500 kroner for den billigste 32 GB-utgaven, og 6000 kroner hvis du vil ha 64 GB å boltre deg på.

For å få klørne i Iconia W700 må du med 5000 kroner for den billigste utgaven med 64 GB, uten dockingstasjon. Hvis du vil ha med dockingstasjonen må du ut med 500 kroner ekstra. Dette er imidlertid bare startprisen, og vil du ha heftigere innmat må du ut enda mer.

Lekker alt-i-ett-maskin

Skjermen kan tiltes helt ned.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Strømkabelen gjemmer seg inne i foten.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

I tillegg til de to nettbrettene fikk vi også leke oss litt med Acers nye alt-i-ett-maskin, kalt 7600U.

Modellen vi fikk se på var toppmodellen deres på 27 tommer. Hele maskinen hvilte på en enkel fot, og materialbruket besto for det meste av glass og aluminium.

På det tykkeste måler skjermen bare 3,5 centimeter, og det var en virkelig lekker sak å se på.

Skjermen kommer med enten en Intel Core i5 eller i7-prosessor, og et dedikert skjermkort fra Nvidia i form av GeForce GT630M, som vanligvis er å finne i litt dyrere bærbare datamaskiner.

Maskinen kommer enten levert med en harddisk på 1 TB, eller en SSD hvis du er ute etter litt bedre ytelse og overføringshastigheter.

Smart fot

Det er stort foten som virkelig skilte 7600U fra andre alt-i-ett-maskiner vi har sett tidligere. Den er både elegant å se på, men også funksjonell. Den er nemlig hul på innsiden, og gjemmer effektivt bort hele strømkabelen til maskinen. Dermed var kabelen til PC-en nesten ikke å skimte.

Foten er også såpass sterk at vi kunne tilte skjermen helt ned i pulten, eller i en mer behagelig vinkel på omtrent 30 grader. Dette er helt ypperlig hvis du for eksempel vil bruke skjermen som et gigantisk tegnebrett, fremfor som en vanlig PC-skjerm.

7600U vil være tilgjengelig i butikkene når Windows 8 lanseres, til en pris på rundt 15 000 kroner. Den vil også komme i en 23-tommersutgave kalt 5600U, som vil gå for rundt 9500 kroner. Oppløsningen på begge skjermene vil være på 1920 x 1080 piksler, men sistnevnte vil ha litt dårligere grafikkort og prosessor.

annonse