Til hovedinnhold

YouTube tester ut gratisfilmer

Finansieres av reklame i stedet.

I helgen ble det oppdaget at YouTube har begynt å tilby flere spillefilmer på tjenesten sin, helt gratis. Blant dem er gamle slagere som Legally Blond (Lovlig Blond på norsk) og The Terminator.

Filmene har vært tilgjengelig på YouTube lenge, men da til en fast pris. Nå finansieres de imidlertid av annonser, som pauser filmen på visse tidspunkt.

Foreløpig gjelder dette bare amerikanske brukere. Her i Norge koster de nevnte filmene fortsatt 29 kroner hver.

En reaksjon mot abonnementstjenestene

Det begynner å bli overflod av videostrømmetjenester på markedet nå, og samtlige vil ha en sum penger fra brukere hver eneste måned. Lovnaden har vært at du slipper annonser, men samtidig er det begrenset hvor mange tjenester du kan abonnere på samtidig. Dette var bakteppet for at YouTube ville prøve noe annonsefinansierte filmer:

– Vi så en mulighet forbi det å bare tilby filmer mot betaling, basert på brukernes ønsker. Så da stilte vi oss spørsmålet: Kan vi få til annonsefinansierte filmer? Helt gratis for brukeren?, fortalte Rohit Dhawan, produktsjef hos YouTube, til nettstedet AdAge. Han påpekte at dette også er en fin mulighet for annonserer, som får en ny plattform å spre budskapet sitt på.

Få filmer og få detaljer

Foreløpig er det bare omtrent 100 filmer som er gratis å se på. Det er heller ikke snakk om noen nye, kritikerroste filmer i utvalget. Amerikanerne kan imidlertid kose seg med filmer som Zookeeper eller Agent Cody Banks, eller litt eldre hit-filmer som The Terminator eller Rocky.

Filmutvalget er ventet å vokse, men det avhenger av annonsørene og filmselskapene, som begge må bestemme seg hva de vil. Ifølge AdAge er den digitale plattformen som en kanal fortsatt et uvant territorie for filmskapere. Tidligere var det en vanlig tidslinje: Filmer kom først på kino, deretter DVD og til slutt TV. Nøyaktig hvor en film som skal bli distribuert gratis via YouTube havner i denne linjen er ikke sikkert.

Vi har sendt en henvendelse til Google Norge for å høre om noe lignende eventuelt vil komme til Norge.

Snart kommer det enda en strømmetjeneste:
Disneys Netflix-rival har fått navn

Les også
Youtube setter en stopper for «BirdBoxChallenge» og andre utfordringsstunt
Les også
Youtube får lengre reklame
annonse