Nyhet

Retrotest: Samsung P510

Du kan velge om du vil åpne mobilen selv, eller om den innebygde elmotoren skal gjøre det for deg. (Alle foto: Einar Eriksen)
Telefonen er liten, men kanskje litt tykk.

I forrige utgave av retrofil testet vi Motorola V70, som er en liten designperle fra år 2002. Denne uken skal vi enda litt fremover i tid, helt til 2004.

Dette er kanskje litt på grensen til hva vi kan kalle retro, og strengt tatt var P510 aldri noen salgssuksess og kan heller ikke kalles en milepæl. Likevel lar vi oss fascinere av den lille Samsung-telefonen.

P510 kom i 2004, og lignet mye på mange av de andre Samsung-telefonene som allerede var ute på markedet. Snertne telefoner i kamskjellsdesign var nemlig Samsungs kjennemerke, helt siden T100 kom i år 2002. Suksessen Samsung E700 var også allerede ute på markedet da P510 inntok butikkhyllene. Alt dette gjorde kanskje telefonen ufortjent anonym.

Åpner seg selv

Selv om P510 ikke skilte seg stort fra eksisterende Samsung-telefoner, hadde den en funksjon som kunne få de fleste til å slå opp øynene og klype seg i armen. Telefonen kunne nemlig åpnes bare ved å trykke på en knapp. Dekselet spratt ikke opp ved hjelp av fjærbelastning, men hadde faktisk en innebygget elmotor.

Se video av åpnemekanismen nederst i artikkelen

Motoren åpner opp dekselet på rett under to sekunder, og ventetiden er altså ikke så altfor lang. Likevel skal det sies at skrytefaktoren er mye større enn nytteverdien (som kanskje ikke engang eksisterer). Dekselet er nemlig enkelt å vippe opp med tommelen, og det tar i tillegg mye kortere tid enn to sekunder. Men for all del, skrytefaktoren er ikke noe å fnyse av. Selv nå, fire år etter lansering, synes vi åpnemekanismen er en svært stilfull effekt.

Forøvrig, hvis du savner dette på kamskjellstelefonen din bør du vite at det faktisk finnes en slik som ekstrautstyr for kamskjellstelefoner. Les mer »

Fargeskjerm

Fargeskjermen i Samsung T100 fra 2002 fikk mange til å heve øyebrynene. Skjermen i Samsung S100 fra samme året hadde enda skarpere bilde. Det samme hadde E700 som kom i slutten av 2003. P510 ble utstyrt med samme skjermen, og ble igjen anonym. Men skjermen viser 128 x 160 piksler, 65000 farger og seks linjer med tekst, noe som var gode spesifikasjoner på den tiden.

I dag vil vi ikke si at skjermen er skarp. Men for fire år hadde pipa hatt en ganske annen tone. Disse skjermene var faktisk svært gode.

P510 har et innebygget kamera, i likhet med E700. Vi synes kameraet tar ganske imponerende bilder, selv om det er tydelig at programvaren gjør altfor mye med bildet som gjør at detaljer forsvinner. Telefonen har forøvrig en LED-lampe som lyser opp i mørke omgivelser.

Menyene ser greie ut, men er svært lite logiske i enkelte situasjoner.

Helt forferdelig!

Vi forventer nokså merkelige menyer i en Samsung-telefon fra 2004. Men P510 tar virkelig kaka, og for at det skal være enkelt å bruke denne mobilen må du faktisk være synsk.

Som regel er den høyre menytasten en tilbaketast. Men i bildegalleriet trykker du på denne tasten for å se nærmere på et bilde, og når du skal tilbake herfra er det slettetasten du må bruke.

Sending av multimediameldinger må du gjøre fra bildegalleriet. Dersom du trykker "opprett ny MMS" på vanlig måte, får du nemlig tilgang til feil bildemappe, og ikke den som kamerabildene ligger i. Når du til slutt har fått inn både bildet og tekst i MMS-meldingen, så er det nesten umulig å finne send-knappen! For å sende MMS-meldingen må du nemlig trykke på "endre" i valg-menyen.

Tastaturet er greit, men stor bokstav etter punktum må du sørge for å ordne selv.

Det å skrive SMS går greit, dersom du godtar å skrive med liten bokstav etter punktum. Dette regulerer nemlig ikke mobilen selv, og du må dermed bruke ekstra tid på å aktivere og deaktivere store bokstaver dersom du vil skrive korrekt.

Det hjelper heller ikke at vi av og til må vente 2-3 sekunder før det skjer noe når vi blar i menyene. Dette gjelder spesielt i bildegalleriet og når du oppretter en MMS. Ja, for å si det enkelt er blodtrykket godt over det anbefalte når vi bruker P510.

Mange funksjoner

Om du først klarer å blir vant med menyene, har P510 mye å by på. Telefonen har både kalender, et par spill, en god wap-leser og gprs-støtte, MMS-støtte og en haug mer ringetoner som du bare har lyst å høre på igjen og igjen mens du sitter på bussen.

Forøvrig er batterilevetiden til P510 god. Telefonen klarer 5 timer med tale og 310 timer i hvilemodus. Med i pakken følger det med både et batteri med kapasitet på 700 mAh og ett med kapasitet på 900 mAh. Det svakeste batteriet er litt tynnere, slik at mobilen ikke tar så stor plass i lomma.

Konklusjon

P510 er en liten telefon. Likevel har den kamera, en høyoppløst skjerm og en rekke morsomme funksjoner. På toppen av det hele er både batterilevetiden og talekvaliteten god.

Det beste av alt er nok at telefoner åpner seg selv når du trykker på en tast, noe som gjør briefefaktoren skyhøy.

Men på en annen side er menyene svært tungvinte og ganske trege, og telefonen setter ikke automatisk stor bokstav etter punktum når du skriver SMS. Dette gjør telefonen vanskelig å bruke, og det er viktig at du husker å telle til ti når irritasjonen tar overhånd.

Alt i alt kan vi ikke finne så altfor mange gode grunner til å gå til anskaffelse av P510. Vi vil si at mobilen i sin tid var for anonym til å kunne kalles en milepæl, og menyene er altfor tungvinte til at noen kan sette pris på å bruke en telefon som dette. Med mindre du lett lar deg fascinere av den automatiske åpnemekanismen, ser vi ingen grunn til å gå til anskaffelse av P510.

På en annen side, og en mye mer subjektiv side, må vi innrømme at vi har savnet denne designen fra Samsung. Selv hadde jeg Samsung S100, og så snart P510 lå i hånda var det som å komme hjem. Og teknikken for å åpne opp telefonen bare ved å vri kjapt på hånda lå inne akkurat som for seks år siden. Dette ble derfor et hyggelig gjensyn, selv om menyene krever en god porsjon tålmodighet.

Takk til Frank Vevik for lånet av Samsung P510.

Les også
Vi ser på gamle klosser
Les også
Retrotest: Siemens C25
Les også
Retrotest: Siemens SL45i
annonse