Nyhet

Retrotest: Siemens C25

C25 er en tjukkas (Alle foto: Marius Valle)
Skjermen er av det enkle slaget.
Antennen stikker opp fra baksiden.
Tastene er laget av gummi.
Du kan skrive SMS med både store og små bokstaver.
Å komponere ringetone er det eneste av underholdningsverdi.
Nesten like stor som monsteret Nokia E90!
Tjukkere enn E90 er den også.

Forrige helg hadde vi klassikeren Siemens SL45i på retrotestbenken. Denne helgen følger vi opp med nok en Siemens-klassiker: C25.

Siemens C25 var en av få telefoner fra forrige årtusen som var rettet mot ungdom. Den var liten og kul, og hadde ringetoner komponert av en DJ vi dessverre ikke husker navnet på. Telefonen ble svært populær, ikke bare på grunn av størrelsen, men også fordi du kunne komponere din egen ringetone.

Var ikke denne mindre...?

Det første som slår oss når vi får denne telefonen mellom hendene etter snart ti år, er at den ikke akkurat er så liten som vi husker. C25 er tjukk og god, og har en tidsriktig antenne som stikker opp av toppen. C25 føles imidlertid svært godt bygget.

Tastene er også et lyspunkt. De er godt adskilte slik at det er enkelt å treffe rett. De er laget i gummi, og har god respons.

Som på de fleste telefoner fra 90-tallet har den ikke fargeskjerm. Det er en svart-hvitt-skjerm som kan vise to tekstlinjer med tilsammen 24 tegn når du skriver SMS. Øverst i skjermen sitter noen nyttige ikoner som viser hvor du er i menyen. Det er også noen grafiske elementer i menyen.

Og mens vi snakker om meny: C25 har enkleste slag. Hovedmenyen er organisert i én rad, og du blar til høyre og venstre.

Enkel

C25 er en veldig enkel telefon. Faktisk var den ganske enkel selv i 1999. Den har ingen spill, ingen wap-leser, ingen T9-ordbok og kun mulighet til å lagre telefonnumre på SIM-kortet, med unntak av at du kunne lagre kortnumre på nummertastene. Faktisk er det ikke engang klokke på telefonen, så vekkerklokken kunne man ikke kaste. Dette var forsåvidt ikke uvanlig på tiden, men C25 var utvilsomt rettet mot førstegangskjøpere.

SMS-fuksjon har den imidlertid. Det går an å skrive både store og små bokstaver, men meldingene kan ikke være lengre enn 160 tegn. Det er forresten også bare an å lagre meldinger på SIM-kortet, så etter 15 SMS er det fullt.

En av styrkene til denne klassikeren var taletiden. Hele fem timer kunne du snakke før du måtte finne frem laderen. Med vårt eksemplar kan vi ikke snakke like lenge, på grunn av gammelt batteri. Lydkvaliteten under samtaler er for øvrig også upåklagelig selv i dag.

En annen styrke var at C25 tåler ganske mye. Den kan gå i bakken gang på gang uten at den blir ødelagt av den grunn.

Rosinen i pølsa

Det er kun én rosin i pølsa her: Ringetoneverktøyet. Dersom du var musikalsk av deg kunne du programmere inn favorittlåta di og ha den som ringelyd. Undertegnede klarte for eksempel å dytte inn Jamiroquais "Too young to die" med meget godt resultat i sin tid.

Om du ikke eide musikalitet var det mulig å gå å nettet og finne oppskrifter til ringetoner og plotte disse inn på telefonen.

Polyfoniske ringetoner har den ikke, men heller skikkelige pipelyder. De medfølgende DJ-ringetonene er faktisk ganske tøffe den dag i dag, dersom du er glad i alle ting retro.

Konklusjon

Siemens C25 er en telefon uten dilldall. Det er det sikkert mange som vil sette pris på selv i dag. Undertegnede har brukt C25 daglig i nesten en uke, og med unntak av litt knotete SMS-støtte så fungerer telefonen fint snart ti år etter den ble lansert.

Vi ville kanskje ikke anbefale deg å bytte ut Blackberry-telefonen din med en C25, men om du kun ringer og sender og mottar en SMS i ny og ne, kan du bli den kuleste gutten i gata. 90-tallsretro er kjempehot om dagen!

Om du hadde C25 som din første mobil og har gode minner om den, vil vi kanskje anbefale at du lar den ligge i skuffen en stund til. Som med gamle Commodore-spill er det nemlig slik at minnet er bedre enn virkeligheten.

Men som mobil.se skrev da de testet C25 23 mai 1999: "Siemens C25 har inte några speciella funktioner att skryta med, inga spel, och ingen färgskärm. Det är en brukstelefon helt enkelt, och som sådan är den bra. Dess styrka är dess enkelhet."

Helt tapt bak en stol er altså ikke denne klassikeren.

Les også
Retrotest: Siemens SL45i
Les også
Retrotest: Nokia 8910
Les også
Retrotest: Samsung P510
Les også
Retrotest: Siemens SX1
Les også
Retrotest: Ericsson T68
Les også
Retrotest: Ericsson T39
Les også
Retrotest: Nokia 3310
annonse