Nyhet

Retrotest: Siemens SL45i

SL45i var liten og lett i sin tid. (Alle foto: Marius Valle)
Telefonen tar minnekort. Selv dette på 1 GB fungerer bra.
Minnekortet settes inn i siden av telefonen. Det er det den dag i dag mange telefoner som ikke støtter.
Tastene fungerer bra.
God gammeldags svarthitt-skjerm.
Dette menyvalget var svært uvanlig for sju år siden.
Tastene på siden fungerer som volumtaster, og kan startet MP3-spilleren.

I forrige retrofiltest var det klassikeren Nokia 8910 som ble lagt under lupen. Denne uken har vi kommet frem til en av de store klassikerne; Siemens SL45i.

Dette er en telefon som ble lansert rundt de tider da MP3-spilleren for alvor ble et produkt som ikke bare var for nerdene. Året var 2001, og Siemens var fortsatt en betydelig aktør i mobilmarkedet.

Liten og lekker

Siemens fikk mange øyenbryn til å heve seg da de lanserte SL45i. Ikke bare var den liten og lekker, den hadde også plass til MMC-minnekort og en innebygget MP3-spiller. Dette var sterk kost for sju år siden.

Telefonen ble opprinnelig lansert som SL45, og kom deretter i flere varianter. Faktisk var SL45i den første mobiltelefonen som kunne kjøre Java-programmer. En fastvareoppdatering gjorde det mulig å oppdatere den til SL45i. Denne "i"-en indikerte at telefonen hadde støtte for Java-programmer.

Supertreg overføring

Med i esken fulgte en dokkstasjon, et stereohodesett som fungerte som håndfri, et minnekort på 32 MB, og en datakabel. Datakabelen var for øvrig av typen USB, men av serieport-typen (RS-232). Å overføre data på denne måten er svært tidkrevende, så å fylle selv et minnekort med en kapasitet på 32 MB går såpass sent at du må sette av en kveldsstund for overføring. Minnekortleser var dermed et must.

SL45i var en gang i tiden en veldig liten mobiltelefon. I dag er nok ikke inntrykket det samme. Telefonen er forholdsvis tjukk og den har en antenne som stikker ut. Telefonen er imidlertid ikke noe monster sammenlignet med andre moderne telefoner.

Tastene er godt markerte og enkle å treffe, men det bråker skikkelig når du trykker på dem. Menytastene ødelegger nok noe for helhetsinntrykket da trykk på disse ikke alltid registreres.

Støvmagneten

Dette kan nok skyldes en av SL45is store svakheter. Om du har telefonen i en bukselomme kommer det etterhvert en god del støv inn under dekselet. Dette støvet legger seg på kretskortet under tastene og gjør at tastene slutter å fungere én etter én. Støvfjerning ble dermed en kjent affære for mobilverkstedene som reparerte på denne telefonen.

Vårt eksemplar av telefonen har for øvrig et deksel satt sammen av uoriginale deler, så den kan ikke sammenlignes med den opprinnelige telefonen når det kommer til kvalitetsfølelse.

SL45i er utstyrt med en tidsriktig svart-hvitt-skjerm som kan vise 101 x 80 piksler. Dette var ikke så verst i 2001, for skjermen kan vise hele sju linjer med tekst. I dag er dette kanskje ikke så altfor heftig, men det fungerer faktisk greit og gir god kontrast.

Menyen er også av den gamle skolen. Den består av en liste, og tre menyvalg vises samtidig. Den har i tillegg animerte ikoner for hvert hovedmenyvalg. Undermenyene er utelukkende tekstbasert. Dette fungerer greit, men menyene føles rimelig utdaterte.

Rosinen i pølsa

Det var imilderid verken skjermen eller menyene som gjorde SL45i unik. Den innebygde MP3-spilleren var rosinen i pølsa, og funksjonen som gjorde at mange siklet etter denne dyre telefonen.

Minnekortstøtten gjorde at du kunne utvide lagringsplassen og få plass til en del sanger. Det medfølgende minnekortet på 32 MB ga deg plass til omtrent åtte sanger, men om du investerte i et MMC-kort på 128 MB var det plass til omtrent 32 sanger.

Men så var spørsmålet om du hadde råd til å bruke 1500 kroner på et slikt minnekort etter at du hadde lagt ut 6000 kroner på telefonen. I dag er ikke dette noe problem. Faktisk så takler SL45i glatt et MMC-kort på 1 GB, så du kan få plass til en god dose musikk.

Ganske god lyd

Antennen stikker ut på toppen av telefonen.
SL45i er ikke så mye større enn moderne musikkmobiler.

Overraskende nok er lydkvaliteten i telefonen ganske god, selv om den ikke kan måle seg med mer moderne telefoner og MP3-spillere. Lyden er for øvrig litt vel lav, og det er ikke mulighet til å velge lydinnstillinger med lydutjevner.

Det største problemet er imidlertid at musikkspilleren ikke kan legges i bakgrunnen. Det var et irritasjonsmoment i 2001, og det er det fortsatt i dag. Dersom du skal lese en innkommende tekstmelding må du altså avslutte MP3-spilleren.

Det er også synd at SL45 ikke har overgang til vanlig 3,5 mm minijack-utgang. Dette resulterte i at en del SL45i-eiere brukte MacGyver-metoden og loddet sammen sin egen.

Men svakhetene ved MP3-spilleren gjorde ikke så mye i 2001. Hadde du en SL45i hadde du tross alt den kuleste mobilen som var å oppdrive. For ikke å glemme den eneste MP3-mobilen på markedet.

Mye moro i menyene

Det er flere spill innebygget.

Om du ble lei av de åtte sangene på minnekortet, kunne tiden fordrives med å komponere nye ringetoner. Det var ikke snakk om fancy polyfoniske toner, men god gammeldags pipelyd. Det var heller ikke mulig å bruke MP3-filer som ringelyd, for det er ingen kobling mellom MP3-spilleren og høyttaleren på telefonen.

Du kunne også fyre opp ett av de mange mer eller mindre interessante spillene som fulgte med. Vi husker spesielt "Super Mind" som et genialt spill som gikk ut på å gjette seg frem til hvilket nummer telefonen "tenker på". Takket være Java kunne du også installere nye spill, som for eksempel Prince of Persia.

Også profftelefon

Ingen Bluetooth, men infrarød overføring er på plass.

Det var ikke bare underholdning som sto på menyen. Proffbrukeren ble servert Outook-synkronisering, infrarød overføring, kalender, oppgaveliste, talekommando og andre nyttefunksjoner. Spesielt nyttig var diktafonen, som også kan brukes til å ta opp samtaler.

Fremtidsrettet som den var hadde SL45i også en wap-leser. Men siden den ikke hadde GPRS, slik som lillebroren S45, så måtte du betale per minutt for å wappe. Ringeprisene var som du sikkert husker alt annet enn lave i 2001, så wap kunne fort bli en kostbar affære.

Vi er for øvrig mer enn godt fornøyde med talekvaliteten. 3G eller UMTS var uttrykk kun de innvidde kjente til i 2001, og SL45i har ikke 3G. Her snakker vi god gammeldags tobånds GSM og høy lyd i høyttaleren. Det fungerer like bra i dag som for sju år siden.

Grei, men ubrukelig SMS-funksjon

SMS-funksjonen fungerer forsåvidt også greit nok. Telefonen har T9-ordliste, og det var faktisk også mulig å sette inn små bilder i meldingene. For at dette skulle fungere måtte mottakeren selvsagt ha en Siemens-telefon av nyere dato, for noen felles standard for bildemeldinger fantes ikke.

SMS-funksjonen har imidlertid det store problemet at innboksen blir full etter 16 meldinger. Det gjør at du må slette meldinger ganske konstant dersom du bruker SMS mer enn bare litt. Det er heller ikke mulig å skrive meldinger som inneholder mer enn 160 tegn, så det hele føles egentlig ganske så datert.

Konklusjon

SL45i duger den dag i dag. Den er ikke for stor, og fungerer bra til samtaler. Om du investerer i et minnekort på 1 GB kan den faktisk også fungere greit som MP3-spiller. Med mye velvilje, vel å merke.

Om du en gang i tiden har eid en SL45i, eller om du hadde en avstandsforelskelse til den, så er dette en telefon som er verdt å ha i samlingen.

Fortsatt primærmobil

For vår del gjør nostalgien at vi stadig vekk finner frem SL45i og bruker den som primærtelefon i dagesvis av gangen, helt til behovet for e-post, skikkelig SMS-funksjon eller andre moderne teknologier dukker opp.

Prisen var på minst 6000 kroner da SL45i dukker opp, om ikke mer. I dag får du et brukt eksemplar for noen hundrelapper på utenlandske auksjonsnettsteder som Ebay. Men du bør regne med å lete litt, da det etterhvert har blitt ganske få SL45i i sirkulasjon.

Denne telefonen var en klar sekser da den var ny. Det er den kanskje ikke i dag, men den fungerer fortsatt, og den er fortsatt lekker.

Les også
Retrotest: Siemens C25
Les også
Retrotest: Nokia 8910
Les også
Retrotest: Samsung P510
Les også
Retrotest: Siemens SX1
Les også
Retrotest: Ericsson T68
Les også
Retrotest: Ericsson T39
Les også
Retrotest: Nokia 3310
annonse