Til hovedinnhold

Romstasjon går for Linux

Vil ha mer stabilitet – kaster Windows ut i verdensrommet.

Oppe i verdensrommet svever Den internasjonale romstasjonen (ISS) i bane rundt Jorda. Her foretar astronautene forskning på biologi, fysikk, astronomi og annet, og dette krever stabile datasystemer.

Ifølge ExtremeTech har United Space Alliance, som drifter romstasjonen i samarbeid med NASA, nå annonsert at datamaskiner ombord med Windows XP har blitt byttet ut fullstendig med Linux.

«Vi flyttet nøkkelfunksjoner fra Windows til Linux fordi vi hadde behov for et operativsystem som var stabilt og pålitelig», heter det i kunngjøringen.

Holder oversikten

Linux er en familie med operativsystemer som både er frie i bruk og har åpen kildekode. Over et dusin med bærbare PC-er på ISS kjører nå på Debian 6, og slår derfor følge med andre systemer på romstasjonen som blant annet går på RedHat og Scientific Linux.

De oppgraderte laptopene brukes blant annet til å se forsyningsbeholdningen, kontrollere enkelte eksperimenter og finne ut nøyaktig hvor romstasjonen befinner seg.

Tidligere ble disse oppgavene kjørt via Win32-programmer på Windows XP. Nå har programmene blitt skrevet om til å fungere på Linux, men det er ikke klart om det dreier seg om en simpel Wine-porting eller ikke.

Fikk virus

Keith Chuvala fra United Space Alliance forteller til ExtremeTech at det ikke bare er økt stabilitet og pålitelighet som er årsakene til Linux-overgangen.

Linux gir utviklere og forskere full kontroll over produktet. Hvis astronomene trenger å justere litt på operativsystemet, kan de gjøre det på egen hånd uten å måtte vente på en eventuell leverandør.

Sikkerhet er også et viktig tema. I 2008 tok en russisk kosmonaut med seg en bærbar PC med et virus, som deretter infiserte de andre Windows XP-maskinene ombord. Ved å gå over til Linux, håper United Space Alliance og NASA å unngå slike hendelser i framtiden.

Om Windows er fullstendig kastet på dør eller ikke, er vanskelig å fastslå. Ifølge en kommentar på DailyTech fra en bruker som kaller seg «KeithChuvala», har Chuvala blitt feilsitert. Mens bruken av Linux vitterlig øker på ISS, har ikke Windows blitt fullstendig borte – og det eksisterer angivelig ingen planer om å kvitte seg helt med Microsofts operativsystem heller.

I Sverige er det omvendt:
Svensk universitet kaster Linux på dør »

(Kilde: ExtremeTech)

annonse