Til hovedinnhold

Trangt om studieplassene for IT-studenter

Bare halvparten får plass.

iStock

Trykket er stort på IT-studiene og de teknologiske studiene, viser søkertallene til årets Samordna opptak . Da fristen gikk ut 15. april var det kommet inn rundt 117 200 søknader, og teknologistudiene var blant dem med høyest økning i forhold til i fjor.

Antallet som har satt opp et teknologistudium som førstevalg har gått opp med 5,8 prosent fra i fjor. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen ser økningen som et resultat av målbevisst satsing:

– Regjeringen har satset systematisk på realfag over flere år. Det er stort behov for ingeniører og andre med realfagskompetanse i samfunnet, og derfor veldig bra at så mange unge søker seg til det, sier hun.

Pressemeldingen fra regjerningen sier ikke noe om veksten innen informasjonsteknologi og informatikk, men tallmaterialet fra Samordna opptak viser at også her er økningen langt høyere enn gjennomsnittet.

Mange om beinet

I år har 2749 søkere satt opp informasjonsteknologi som sitt første valg. Det er 4,3 prosent flere enn i fjor, og de skal slåss om 1521 studieplasser. I alt har 7802 søkt seg til informasjonsteknologi med en eller annen prioritering.

Tallene viser at IT fortsatt er et fag for gutta. Bare 16 prosent av dem som har IT som førstevalg er jenter. Det er 440 av totalt 2749 søkere. Dette er den suverent dårligste jenteandelen av samtlige utdanningsområder, over 11 prosent bak teknologifagene som er nest dårligst.

Tallene fra Samordna opptak viser også antall søknader til de forskjellige skolene og linjene, og presset på de forskjellige studieplassene. Størst press er det på Økonomi og ledelse ved Høgskolen i Oslo og Akershus med 383 søknader på 20 studieplasser. Da er det enklere å komme inn på Havbruk ved Universitet i Nordland med null søkere på 5 plasser.

Vil du se hvor mange det er pr studieplass på det studiet du har søkt på, kan du gå til rangeringen av studiene og studieplassene etter søkernes førstevalg.

Lurer du på hvor du skal studere IT?
Vi har besøkt flere av de store skolene i landet »

annonse