FeatureHiG

– Alle driftere som besto eksamen ble ansatt

Yrkesfaglige inviteres spesielt til bachelorstudiet i drift.

HiG – Høgskolen i Gjøvik – har vært et nasjonalt senter for IT-utdanning helt siden de opprettet dataingeniør-studiet i 1975. 400 av de 3000 studentene studerer IT-fag. Resten er fordelt på medie, økonomi og sykepleie, og til sammen utgjør de et levende og pulserende studentmiljø i Mjøs-byen.

Erik Hjelmås er førstermanuensis på Drift av nettverk og datasystemer.Foto: Maria Lillemoen, HiG

Da vi skrev om konkurrenten HiST var førsteamanuensis Erik Hjelmås rask til å kontakte oss, og fortelle at HiG også har en egen dedikert bachelorlinje for drift. Den kommer i tillegg til de fire andre bachelorlinjene; informasjonssikkerhet, spillprogrammering, dataingeniør og programvareutvikling.

Cisco-sertifisert

– Generelt er vi nok best kjent for tilbudet vårt i informasjonssikkerhet og for satsingen på drift. Her bruker vi Cisco-utstyr, og vi er et av landets to «academy support»-sentre, som tilbyr support til andre akademier. Vi har integrert CCNA – Cisco Certified Network Associate – i undervisningen vår, og alle som tar bachelor innen drift av nettverk og datasystemer eller informasjonssikkerhet, har CCNA som en del av studiet, forteller Hjelmås.

Videre kan han fortelle at skolen har satset tungt i en tiårsperiode da andre har måttet innskrenke. Nå har de et solid fagmiljø med 25 faglig ansatte innen IT-fag, deriblant 10 professorer.

Kan du kort beskrive hva som er spesielt med din skole i motsetning til de andre?

– Jeg liker å si at vi utdanner fordømt gode programmere. Alle blir det hos oss, også de som driver med drift. Programmeringen tilhører kjernekunnskap også hos en driftsperson, fordi vedkommende må kunne automatisere oppgaver, sier Hjelmås.

Årets driftklasse. Bak fra venstre: Kapilan Kumarasamy, Øystein Bjørkelo, Kristofers Celms, Foran fra venstre: Kristian Hagene, Eigil Obrestad, Morten Hanssen Singstad.Foto: Maria Lillemoen, HiG

– Vi prøver å ta inn over oss at det er en sammensmeltning mellom drift og utvikling. Bevegelsen kalles devops – en sammensmelting mellom development og operation. Google er et eksempel. De kjører en utviklingsmodell hvor utvikleren får ansvar for å drifte applikasjonene de selv utvikler for å sikre kvalitet i leveransene. De kan ikke utvikle noe og så kaste det over til stakkars driftsperson som skal få det til å fungere.

Felles IKT-plattform

De fem bachelorstudiene har halvannet år med basisstudier felles. Da jobber studentene med programmering i C++, systemutvikling, databaser, operativsystemer og nettverk. I følge Hjelmås gjør denne felles introen at alle blir gode programmerere og lærer seg tilstrekkelig av kjerneinformatikkfagene.

Håkon Tvedt trives i serverrommet.Foto: Maria Lillemoen, HiG

Han trekker fram spillprogrammering som den desidert teknisk vanskeligste linjen, med mest programmering og matematikk.

– Det er tydelig for oss som underviser hvem som er spillprogrammererne. Der stresser de enormt det programmeringstekniske, og der har vi nok også det mest spennende og lidenskapelige fagmiljøet. De fokuserer på spill på ulike plattformer, og de siste tre årene har mobilprogrammering vært en del av pensum både på spill og programvareutvikling, forteller Hjelmås.

Han karakteriserer linjen som det mest spennende og lidenskapelige fagmiljøet og et nerdenes paradis. Hovedlæreren på spillprogrammering er Simon McCallum som er en populær foredragsholder på The Gathering hvert år.

– Vi vet at det er et tøft arbeidsmarked og gir dem som begynner klar beskjed om det. Men de er jo samtidig svært dyktige programmerere og får mange muligheter jobbmarkedet, sier Hjelmås.

På Informasjonssikkerhet får studentene forståelse for risikoanalyse og sikkerhetsledelse, samtidig som de lærer om sårbarhet i datasystemer. Og de blir dyktige hackere:

– Det siste året deltar også studentene våre i en internasjonal hacker-konkurranse i regi av et universitet i Tyskland. De to siste årene har laget fra Gjøvik vært det beste av de norske og blant de 20 prosent beste. Det står det respekt av når 500 lag fra hele verden deltar.

– Vi prøver å balansere hackeregenskapene med en tilstrekkelig mengde etikk, legger den tydelig stolte Hjelmås til.

Inviterer yrkesfaglige

På linjen for drift av nettverk- og datasystemer har en tredjedel av studentene fagbrev eller tilsvarende yrkesfaglig bakgrunn, og skolen har spesielt invitert søkere fra yrkesfaglige linjer til studiet.

De som har IKT-servicefag eller data og elektronikk fra videregående må skaffe seg generell studiekompetanse. De kan nøye seg med R1, og har de det ikke fra før, kan de få det som sommerkurs før oppstart.

Kjetil Høyme til venstre sammen med Cisco-instruktør Jon Langseth. Kjetil ble ansatt ved skolen etter ferdig bachelor i drift.

Hjelmås synes linjen har fått en veldig fin blanding av studenter:

– De som kommer med yrkesfaglig bakgrunn synes teorien er vanskelig, mens de som kommer fra vanlig videregående er ikke så praktisk sterke. De utfyller hverandre veldig godt.

Han mener dette driftstilbudet er litt mer vitenskapelig fokusert enn den tilsvarende linjen ved HiST. Dette skyldes ikke minst fokuset på programmering.

– Drift dreier seg om å kunne sette opp infrastruktur – og sørge for at de går. De dykigste driftsfolkene er de som kan finne alle feil og forbygge feil, og som samtidig forstår ytelse og sikkerhet. Spesielt feilsøking i virtuelle omgivelser er utfordrende, og vi bruker mye tid der.

De to resterende linjene, dataingeniør og programvareutvikling, tilsvarer stort sett de andre tilbudene som finnes.

Etter bachelorstudiet har studentene tre masterstudier å velge mellom – informasjonssikkerhet, applied computer science og interaksjonsdesign.

Skrikende behov

Gjennom studiet er det ikke noe obligatorisk samarbeide med næringslivet, men gjesteforelesere kommer, og det arrangeres ekskursjoner. Dessuten har de fleste studentene oppgaver fra næringslivet når de gjør bacheloroppgaven sin.

Disse gutta lagde en OpenStack-skyløsning sm bachelor-oppgave. Fra venstreLars Erik Pedersen, Jon Arne Westgaard og Hallvard Westman .Foto: Maria Lillemoen, HiG

Hjelmås tror skolen har en høy stjerne i arbeidslivet. Han forteller at Steria i fjor kom og ansatte alle som besto eksamen på driftslinjen.

– Det er et skrikende behov etter dyktige driftsfolk i næringslivet, men det næringslivet trenger er ikke nødvendigvis det studentene ønsker å studere, avslutter Hjemås. Han synes det er merkelig at ikke flere studenter melder seg til driftslinjene rundt om.

Les også
Trangt om studieplassene for IT-studenter
Les også
– Et voldsomt sug etter studentene
Les også
– Den eneste høyskolen med kun IT-studier
Les også
– Eneren kan være ti ganger mer effektiv
Les også
Utdannelse med garantert jobb
annonse