Til hovedinnhold

Slik skal Microsoft slå tilbake

Microsoft viste lenge små ambisjoner om å slå til på nettet. Andre selskaper har så langt kunne boltre seg rimelig fritt. Men i går inviterte de pressen for å presenterte noen av sine planer for fremtiden.

Kommet langt på 11 år

- For litt over 11 år siden, i 1997, da jeg startet hos Microsoft, var maskinene fortsatt enkle skrivemaskiner med mulighet for regneark. Siden den gang har vi kommet et langt stykke på veg, men utviklingen er langt fra ferdig. Det ligger fortsatt uante utviklingsmuligheter innen IT, slik startet Toni Fadnes, leder for Microsofts forbrukersatsning i Norge, sin presentasjon om fremtiden for Microsoft.

Ifølge han har Microsoft tidligere lagt fokus på hardware- og serverløsninger, de vil fortsatt jobbe med dette fremover, men vil i større grad satse på Internett og mer integrering mellom dine forskjellige dingser. Ifølge Fadnes er utviklingen innen mobiltelefoner og digitalkameraer kun i startfasen.

- Jeg trenger fortsatt to hender for å kunne sende en melding fra mobilen. Utviklingen vil ikke skyte fart før mobilen og andre dingser løsriver seg fra PC-en. For eksempel kan vi se for oss at kameraer kommer med gjenkjenningsteknologi slik at når du tar et bilde deles det straks med den personen du tar bilde av og også alle dens venner, fortalte Fadnes.

Send bilder direkte til bestemors skriver

Et av hovedstrategiene for å få til dette er Windows Live Mesh. Ved hjelp av Windows Live Mesh kan du synkronisere alle dine dingser og få en konstant tilgang til ditt digitale liv enten det er gjennom PC-en, mobilen eller også billedrammen som står på benken hjemme. Ved hjelp av slike løsninger kan du for eksempel enkelt koble opp en skriver hos besteforeldre mot barnebarnas mobil. På denne måten kan barna enkelt sende bilder også til den generasjonen som ikke befinner seg hyppigst på nett.

- Bare vær obs på at de morsomste festbildene ikke automatisk blir overført, legger Anders Føyen, strategirådgiver og evangelist hos Microsoft til med et smil.

Så langt er Windows Live Mesh i beta og Microsoft innrømmer at det gjenstår noe arbeid før systemet er perfekt. Blant annet kan de fortelle om en uheldig ansatt som koblet sammen sin mobil med PC-en hjemme. Tjenestereiser til utlandet har da fort medført skyhøye telefonregninger ettersom andre personer i husholdningen har lastet opp bilder via PC-en. Det blir ikke billig når bildene automatisk tar turen over grensen.

Vil satse større på nett

Det er derimot ikke kun sammenkobling av dine dingser Microsoft ser for seg at fremtiden har å by på. De vil nå i enda større grad enn tidligere satse på nettapplikasjoner. Mens Google lenge har spesialisert seg på dette området med stort hell har Microsoft etter hvert hengt etter på dette området. Med unntak av Hotmail og Windows Live Messenger har de hatt få suksesser på dette feltet. Det ønsker de nå å gjøre noe med. I fokus foreløpig er det utbedringene av Windows Live porteføljen som viser sterkest hvilken vei Microsoft ønsker å gå.

- 45 prosent av tiden vi bruker online benyttes til kommunikasjon via chat, e-post og den siste tiden også nettsamfunn, fortellet Kristine Bjørnstad, ansvarlig for Windows Live i Norge.

Windows Live som eget nettsamfunn

Ifølge henne jobber Microsoft for å ta bedre tak i dette og via Windows Live kunne skape en paraply for dine aktiviteter på nett, enten det skjer via mobilen, PC-en eller digitalkameraet. Men det er ikke nødvendigvis via Microsoft sine egenskapte produkter. Derimot samler de tjenester som allerede fins og gir deg tilgang til disse via din Windows Live-konto.

- Windows Live beveger seg mot å bli et nettsamfunn, men her kan du også følge med på når vennene dine oppdaterer sine kontoer andre steder som Twitter eller Facebook, påpeker Bjørnstad.

Integrerer andre tjenester

Hun viser også frem hvordan du kan lese for eksempel e-post som kommer til din Gmail-konto i Windows Live. På denne måten håper tydelig Microsoft at de kan bli en samlingsportal for dine aktiviteter på nett.

- Dette er en reise som fortsatt pågår, men vi er veldig fornøyd så langt med hvordan vi har klart å kombinere tjenestene.

Det er tydelig at Microsoft, som lenge har sett andre selskaper boltre seg på nett, fremover vil ha enda større fokus på dette området. Derimot vil Microsoft neppe ta over din hverdag på nettett med det første, selv påpeker de at en slik strategi ville vært nytteløs. Men å kapre en stor del av kaka ligger helt klart som et fremtidig mål.

Mer om
annonse