Til hovedinnhold

I dag får Internett helt nye adresser

Flere toppdomener er sluppet fri. «شبكة» er først ut.

Denis Rozhnovsky, Shiutterstock

ICANN, organisasjonen som forvalter nettets adresser, bestemte seg for en tid tilbake for å slippe løs mange flere toppdomener som et tiltak for å gi flere muligheten til å bosette seg på Internett. Toppdomener er den siste biten av en nettadressen – som .no.

Les også: EU vil ha mer wi-fi til folket

Nå er det første av i alt 1000 godkjente toppdomenet lansert. Det nye toppdomenet består av de arabiske tegnene شبكة og uttales dot shabaka, som betyr «dot web».

Med det blir «.Shabaka» det 23. toppdomenet til å seile på verdensveven, i godt selskap av kjendiser som .com og .org, i tillegg til områdebestemte domener som .no.

Internett blir multispråkelig

Dot-Shabaka-domenet er selvsagt ment for bruk i arabisktalende land, og først ut var den Dubai-baserte teleoperatøren Etisalat registeret for dot-Shabaka-toppdomenet.

Det er ventet at de nye toppdomenene vil bre om seg med stor fart. Det er allerede mulig for hvermannsen å søke om å få sin egen nettadresse med det nye toppdomenet, via domenesjapper som GoDaddy og 101Domain.

Til BBC uttaler Yasmin Omer, daglig leder for dot-Shabaka-registeret, at det er oppleves som stort at Internett endelig også snakker arabisk.

– Vi har lenge hatt tekster på arabisk tilgjengelig på Internett, men nå må vi ikke lenger bruke engelsk for å navigere rett til dette innholdet, forteller han til den britiske kringkasteren.

Også andre ikke-latinske toppdomener står på trappene den kommende tiden. I løpet av noen dager skal nemlig også toppdomenet for spill, som på mandarin-kinesisk skrives 游戏, samt russiske сайт, for «site», rulles ut til verdens Internettbrukere.

Ikke så viktig

Fra i dag blir også syv nye toppdomener for engelsspråkelige tilgjengelige, og om du ønsker å kunne besøkes på .camera, .equipment, .estate, .gallery, .graphics, .lighting, eller .photography, kan du nå ordne dette via Donuts.com.

Slippet vi står overfor er en av de største forandringene Internett har vært igjennom, men selv siden skapelsen har toppdomener som .info og .asia kommet til de originale.

Selv om det kan virke som bedrifter går over stokk og stein for å sikre seg nye toppdomener er han likevel litt skeptisk.

– I hvor stor grad folk kommer til å bruke de nye toppdomenene for å besøke en side gjennstår å se. I dag går flere og flere av oss heller gjennom en søkemotor når vi skal besøke en side, heller enn å forsøke å huske domenet dens.

Les også vår kommentar om nettnøytralitet:
Vil Google og Verizon ødelegge internett?

(Kilde: BBC)

annonse