Nyhet

– Internett er "fucked"

Teknologiredaktør varsler dommedag for Internett, om folket ikke reagerer snart.

Er Internett en nødvendighet, på linje med strøm og innlagt vann? Det mener i alle fall underredaktør Nilay Patel i The Verge, som har latt seg skremme av hvordan nettnøytralitetsdebatten har utviklet seg de siste månedene i USA.

Hvis vi ønsker å bevare det åpne Internett slik vi kjenner det i dag, mener Patel at det er på tide å sperre øynene opp.

Følg Teknofil på Twitter!

Prioriterer innhold for å øke inntektene

På søndag fikk den amerikanske Internettilbyderen Comcast i stand en avtale med innholdsleverandøren Netflix om å levere høyere hastigheter til akkurat deres tjeneste. Dette er noe Netflix har prøvd å unngå i det lengste, og som i praksis gjør at nettnøytraliteten er i ferd med å dø ut. I månedene før avtalen kom på plass, hadde nettilgangen for Netflix-brukere blir dårlig og ustabil, noe som trolig var avgjørende for at de måtte signere en slik avtale.

Patel og mange andre frykter slike tilfeller vil bli vanlig fremover, med mindre folket og myndighetene griper inn. Internettilbydere ønsker å kunne prioritere de tjenestene som har råd til å betale mer, men potensielt også stenge ute aktører som ikke kan eller vil betale. Mobiloperatør- og Internettilbyder AT&T har for øvrig stengt videosamtaletjenestenene Apple Facetime og Google Hangouts, og skylder på at de sperrer fordi tjenestene kommer forhåndhåndsinstallert.

Oppfordringen fra The Verge-underredaktør Nilay Patel.Foto: The Verge

Skrekk og gru?

I norsk perspektiv kan en oppheving av nettnøytraliteten rent hypotetisk bety at for eksempel Altibox bestemmer seg for å gi TV 2 Sumo høyere fart, men kanskje ikke NRK Nett-TV eller Viaplay. Eller kanskje du kun vil kunne lese Teknofil.no hvis du har Telenor som Internettilbyder – og betaler noen kroner ekstra i måneden for det.

Dette er selvfølgelig satt litt på spissen, men det gir et bilde at hva Patel og mange med ham frykter vi skje med Internett.

Patel oppfordrer sine amerikanske lesere å ringe eller sende e-post til Federal Communications Commission (FCC) og klage. Han mener nemlig at det er det eneste som kan redde Internett.

Les hele kommentaren "The Internet is fucked - but we can fix it" hos The Verge.

Tror du det er grunn til panikk, eller blir dette overdrevet? Kommenter i forumet nederst på siden!

Er du lei av idioter på nettet?
Internett-troll er psykopater »

(Kilder: The Verge)

Les også
Beskjeden alle har ventet på: Internett er reddet!
Les også
Netflix flekser muskler
Les også
USA får nye Internett-lover i mai
Les også
I dag får Internett helt nye adresser
annonse