Til hovedinnhold

Saksøker Apple, Spotify og Amazon

Amerikansk selskap mener gigantene bruker strømmeteknologi uten lov.

Spotify

Det måtte vel skje til slutt, at noen påroper seg eierskapet til mye av teknologien bak det vi kjenner som nettskyen. Nå saksøker nemlig et amerikansk selskap Apple, Spotify og Amazon for urettmessig bruk av nettverksteknologi.

San Jose-baserte Innovative Automation mener at teknologien Apple bruker i iCloud, Spotify bruker i sin musikktjeneste og Amazon bruker i sin Cloud Player egentlig tilhører dem, og banker dermed tre separate søksmål i bordet.

Patent fra 2007

Søksmålene dreier seg hovedsakelig om to patenter som Innovative Automation fikk innvilget i 2007 og 2008. Tittelen på dem begge er det noe kronglete «Metode og system for å levere produkter fra forhåndslagret digital data som svar på etterspørsel overført via datanettverk».

De to patentene beskriver et digitalt dupliseringssystem som «benytter ett eller flere datanettverk for å automatisere prosessen fra mottak av ordre til levering».

Kan bli en flom av søksmål

Innovative Automation hevder altså at de har rettmessig krav på eierskapet til eller inntekter fra teknologier hvor en tilbyder distribuerer data automatisk til forbrukere via nettverk – også kjent som det å strømme.

Selskapet forlanger erstatning for tapte inntekter, tort og svie, og har etterspurt en rettssak. Søksmålene venter fremdeles svar fra de anklagede partene.

En eventuell dom vil avhenge av hvor bredt man skal tolke ideen om digitale data og distribuering av dem. Hvis Innovative Automation skulle gå seirende ut av en mulig rettssak, kan det bety en flodbølge av søksmål mot andre selskaper og tjenester som benytter seg av nettskyen.

(Kilde: The Register)

annonse