Tek.no

Nyhet

Slik hadde Steve Wozniak endret Apple

Apple-gründeren deler mange tanker i åpent intervju.

Hardware.no/eschipul
2 Okt 2012 18:09

Spørsmål 1 - 3

Da Apple Inc startet i 1976 var det bare tre ansatte: Steve Jobs, Ronald Wayne og Steve Wozniak. Wozniak var den egentlige hjernen bak hele prosjektet, og var den som lagde all maskinvaren fra bunnen av.

I 1985 sluttet han i selskapet, men var lur nok til å beholde en del av aksjene i selskapene. Siden den tid har han vært innom alle slags mulige småprosjekter og mindre selskaper. Selv om han ikke lenger er direkte involvert i Apples produkter, lusker han fortsatt rundt i kulissene, og kommer stadig med kommentarer, meninger og synspunkt om hvordan ståa er.

I et såkalt AMA-interjvu (ask me anything) på nettsiden Slashdot ble han stilt en rekke spørsmål, hvorav mange handlet om hva han hadde gjort annerledes hvis han hadde fortsatt i Apple, og hva han vil endre på Apple i dag.

Woz vil ha iTunes til Android

sitat"«Apples virkelige vekst fra å være det lille Macintosh-selskapet til å være iProdukt-selskapet de er i dag, begynte med iTunes og iPod. Dette skulle vise seg å være den nest største virksomheten som nesten doblet Apples "størrelse". Ved å porte iTunes til Windows nådde vi 100 prosent av markedet med det integrerte systemet (iPod/iTunes), og det begynte en Apple-eraen vi er inne i nå.
Så hvorfor porterer ikke Apple iTunes til Android? Er det noe som har lukket seg? Jeg elsker Apple-produkter og iTunes, og jeg skulle ønske det hadde eksistert på Android-produkter også»svarer Wozniak"

Selv om iTunes er langt ifra favorittprogrammet til de som bruker Windows, er det en langt behageligere opplevelse for Mac-brukere.

Hadde Apple klart å lage en smidig versjon til både Android og Windows Phone ville de nok kanskje fått flere over på sin side, og åpnet opp dørene til iTunes-biblioteket for langt flere.

Færre søksmål

sitat"«Jeg skulle ønske at i stedet for alle disse søksmålene kunne Apple heller satt seg ned og krysslisensiert patenter med andre aktører i bransjen. De har funnet opp noen virkelige gode funksjoner uten å komplisere grensesnittet. [...] Jeg vil at iPhonen min skal være så bra som mulig, selv om det betyr at noen andre gjorde det før Apple»forteller Wozniak"

Sansynligheten for at Apple skulle gjøre noe slikt virker ganske usannsynlig i dag. Søksmålene mellom de store mobilselskapene hagler for tiden, og med Apples siste seier over Samsung har de nok fått blod på tann.

Fra et forbrukerstandpunkt er det imidlertid vanskelig å ikke være enig i Wozniaks uttalelse, men for Apples del er det nok ganske søkt.

Større skjerm på iPhone

sitat"«De siste årene har jeg sett på telefonen min, og sett en liten skjerm i et hav av større skjermer. Jeg har følt, som sikkert mange andre, at det å ha en større skjerm gir noe ekstra.
Det er kanskje enkelt å si det, men jeg tror dette var den ene døren Apple glemte å lukke igjen for resten av markedet.
Apples iPhoner er ikke dårligere enn andre smarttelefoner, og de koster omtrent det samme. Operativsystemet iOS 6 er heller ikke dårligere enn Android. Vi hadde alle klart oss fint med hvilken som helst av dem. Noe slikt har jeg jeg aldri sagt om Windows, så det må være en grunn for at Apple har mistet så mange salg til andre produkter.»forteller Wozniak"

Det kanskje mest spennende med den nye fire tommer store skjermen til iPhone 5 er å se om Apple kommer til å holde seg til den størrelsen, eller om de vil fortsette å øke størrelsen i takt med konkurrentene.

Hvis 3,5 tommer var den ultimate skjermstørrelsen i 2011, 4 tommer er perfekt i 2012, hva vil den være i 2013, ifølge Apple?

Bli med over til neste side, hvor Wozniak snakker om hvordan Apple skal fortsette å innovere uten Steve Jobs i ledelsen.

Les også