Til hovedinnhold

Sony starter salget av «hologram»-brillene sine

«SmartEyeglass» kan bli en sterk Google Glass-konkurrent.

Sony

Blant ha-på-dingser er det nok smartklokkene som har stjålet mesteparten av oppmerksomheten den siste tiden, men det betyr ikke at satsingen på de smarte brillene har stoppet opp. Nå har Sony startet salget av sine smartbriller SmartEyeglass, som skal konkurrere med Google Glass om å hjelpe forbrukere med hverdagens små utfordringer.

Det er riktignok kun utviklerversjonene av brillene som legges ut for salg i denne omgang, og Sony har også valgt seg ut et ganske begrenset antall land å tilby brillene i. Blant disse finner vi blant annet Sverige, Storbritannia og Tyskland, men inntil videre dessverre ikke Norge.

Kommer med fjernkontroll

SmartEyeglass, som vi for øvrig først meldte om i september i fjor, beskrives av Sony selv som «hologram»-briller, men baserer seg på vanlig «utvidet virkelighet»-teknologi. Som Google Glass fungerer brillene ved å projisere tekst, bilder eller symboler på brilleglasset, og meningen er altså å servere deg nyttig tilleggsinformasjon i ulike sammenhenger mens du er på farten, uten behov for å bruke hendene altfor mye.

Sony SmartEyeglass. Foto: Sony

Litt må du likevel belage deg på å bruke hendene. Brillene kommer nemlig med en egen «fjernkontroll» som huser både mikrofon, høyttaler og en bevegelsessensor som du kan bruke til å bla gjennom funksjonene og foreta ulike valg. Mikrofonen kan du for eksempel bruke til å lese inn en bestemt destinasjon, og deretter er det bare å følge pilene som dukker opp på brilleglasset.

Fjernkontrollen kan også for eksempel brukes til telefonsamtaler slik at du ikke trenger å trekke mobilen ut av lommen. Kontrollen kommuniserer trådløst med Android-telefoner via Bluetooth eller trådløs LAN.

Flere sensorer

Når det gjelder de tekniske spesifikasjonene byr SmartEyeglass på akselerometer, gyroskop, elektronisk kompass, lyssensor og et kamera på 3 megapiksler for stillbilder. Oppløsningen på brilleglassene er 419 x 138 piksler. Selve brilleglasset er 3 millimeter tykt og «85 prosent transparent», som altså betyr at glasset har en svært høy grad av gjennomsiktighet.

Bildeelementene på glasset er ikke i farger, men vises derimot en monokrom grønnfarge med 8-bits fargedybde. Maksimal lysstyrke er på 1,000 cd/m2, og vekten på brillene ligger på 77 gram, mens fjernkontrollen veier 45 gram. Sony opplyser at batteritiden er cirka 150 minutter med kontinuerlig bruk dersom kameraet ikke benyttes, og cirka 80 minutter dersom kameraet er i bruk.

Det er altså ennå uvisst når brillene blir tilgjengelige i Norge, og hva de vil koste her. Mer informasjon finner du på Sonys informasjonsside, og se også video under.

Konkurrenten Google Glass har vi ikke hørt så mye til på en stund: Google kan imidlertid forsikre at prosjektet overhodet ikke er dødt »

annonse