Tek.no

Nyhet IBM vil bygge enormt datasenter i norsk gruve

IBM skal bygge enormt datasenter i norsk gruve

Skal lagre data i Lefdal gruve, 160 meter under havoverflaten

Lefdalgruve.no
23 Juni 2011 20:30

I dag undertegnet IBM en intensjonsavtale med Lefdal Gruve i Måløy for å utvikle et av de største og ledende sentrene for grønn datalagring i Europa. En intensjonsavtale vil si at begge partene ønsker å jobbe frem mot en endelig avtale.

– Vi er overbevist om at Lefdal Gruve-prosjektet kan bli et ledende grønt datasenter både med hensyn til driftsøkonomi, størrelse og energieffektivitet. Vi vil gjennom denne intensjonsavtalen løfte både prosjektet og Norge som datasenternasjon internasjonalt sier Leonard Øvregård, direktør for integrerte teknologitjenester i IBM Norge i en pressemelding

– Dette er bærekraftig verdiskaping av typen vi vil ha mer av seier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Norge er spesielt godt egnet

Rapporten "Sky og Fjordane", skrevet av IKT-Norge på bestilling fra Fornyingsdepartementet, konkluderer at Norge har ypperlige forutsetninger for å kunne bli en supermakt på datalagring, på en miljøvennlig måte.

Ren energi, kalde dype fjorder til kjøling, politisk stabilitet, høyt kompetansenivå, tilgjengelige lokaler og god infrastruktur tilsier at Norge oppfyller de kriterier som gjerne stilles av store kunder.

Lefdal Gruve, som er verdens største olivingruve, ligger opp mot 160 meter under bakken i Sogn- og Fjordane. Over 6 nivåer er det totale arealet på 120 000 m2, eller 17 fotballbaner. Gruven ligger "vegg-i-vegg" med en kald fjord som kan benyttes til å vannkjøle et datasenter, og tilgangen på fornybar energi og stabil inftrastruktur i området er god.

– Vi er svært tilfreds med å ha fått et av verdens største teknologiselskaper inn som partner i å utvikle Lefdal Gruve til et verdensledende datasenter, og Norge som en fremtidig supermakt innenfor grønne datasentre, sier Egil Skibenes og Sindre Kvalheim i LocalHost AS. Selskapet er initiativtaker til prosjekt Lefdal Gruve, og eier 95 prosent av selskapet Lefdal Gruve Drift AS.

En viktig brikke

Nyheten kommer ikke mange månedene etter at Teknisk Ukeblad kunne slå stort opp regjeringen ikke en gang gadd å svare CERN når de ville legge opp mot en hel milliard kroner på bordet for slike datasentre, mot at Norge spyttet inn 50-75 milloner kroner inn i potten.

Den gangen ble ballen kastet fra statsråd til statsråd uten å egentlig lande et konkret sted, men nå ser det ut til at utviklingen er på rett vei.

– Jeg gratulerer IBM og Lefdal Gruve med intensjonsavtalen sier næringsminister Trond Giske.

– Dette er bærekraftig verdiskaping av typen vi vil ha mer av.

IKT-Norge stiller seg også svært positive til nyheten i en egen pressemelding.

– Storskala, miljøvennlig datalagring er en enormt kapitalkrevende industri, og alle brikker må være på plass før de store beløpene satses. Dette er en slik brikke. Vi ønsker IBM og Lefdal Gruve lykke til videre og vil bistå dem videre der dette er hensiktsmessig. Vi håper på flere positve nyheter fra de andre aktørene i tiden som kommer sier direktør for næringsutvikling i IKT-Norge, Fredrik Syversen.

Lefdal gruve strekker seg dypt under bakken, med kald vann som nærmeste nabo. Bilde: Lefdalgruve.no

Gir tro på arbeidsplasser

Kvalheim i LocalHost tror denne avtalen kan gi selskapet opp til 250 arbeidsplasser i løpet av de neste fem årene. Med en slik avtale kan arbeidet med å bygge opp anlegget starte, og de skal nå jobbe tett med IBM for å skaffe ankerkunder

– Utvikling av fremtidens teknologi for cloud computing og miljøvennlig datasentre er et viktig satsingsområde for IBM sier Øvergård

Prosjektet vil gi langt bedre driftøkonomi og lavere energibruk sammenlignet med dagens beste datasentre som er under oppføring ellers i verden. I tillegg fungerer fjellmassene som et ekstremt sikkert skjold, og Lefdal Gruve omtaler den som "atombombesikker". Dypden gir også naturlig beskyttelse mot elektromatiske pulser, og både tsunamier og jordskjelv er det lite av i Sogn.

(Kilder: Lefdal Gruve, IKT-Norge, TU1, TU2, Regjeringen)

Les også
Cern dropper stort datasenter i Norge
Les også
Vil femtendoble minneytelsen
Les også
IBM gir opp å bygge verdens raskeste superdata
Les også
Nå kan du trimme mens du sitter ved kontorpulten
Les også
NTNU får Norges kraftigste superdatamaskin
Les også
Apple vil bygge et romskip-hovedkvarter
Les også
Hva er det Apple bygger her?
annonse

Les også