Tek.no

Nyhet

Her er verdens lengste buss

Det kan bli vanskelig å rygge denne.

Fraunhofer IVI
Vegard Ottervig
11 Sept 2012 09:37

Leddbusser er ikke noe nytt, men det er fortsatt like imponerende å se de lange kjøretøyene manøvrere seg gjennom tungt trafikkerte bybilder. Her er derimot en leddbuss som byr på noe nytt: Et ekstra ledd!

AutoTram Extra Grand ble nylig vist fram i Dresden i Tyskland, og byr på hele to ledd og tre deler. Med sine 30 meter og passasjerkapasitet på 256, er dette verdens lengste buss.

Låner fra tog

AutoTram Extra Grand er et samarbeid mellom Fraunhofer IVI, Dresdens tekniske universitet og Wittur Electric Drive GmbH. Tanken er å sammenføye prinsipper fra ulike områder innen kollektivtrafikk, for å bedre møte utfordringene med transport i tungt bebodde områder.

AutoTram er nemlig ikke bare en standard leddbuss med et ekstra ledd. Bussen tar i bruk togteknologi for bruk på steder hvor det ikke er hensiktsmessig med tog, som i en bykjerne.

Toleddsbussen kan kjøre framover og rygge som en vanlig buss, mens en datamaskin kontrollerer de individuelle delene slik at de følger med som togvogner på et spor. Systemet skal visstnok være av en slik art at bussjåfører ikke behøver en spesiell lisens for å kjøre bussen.

Det kan bli problematisk å kjøre denne i rushtrafikken.Foto: Fraunhofer IVI

Noen kilowatt her og noen kilowatt der

AutoTram er et elektrisk hybridkjøretøy med 96 sitteplasser. Med ståplassene blir kapasiteten på maksimalt 256. Bussen får kreftene sine fra et par «kraftpakker» bestående av generatorer på seks og åtte sylindre, som pumper ut henholdsvis 220 og 235 kW. Disse får igjen støtte fra superkondensatorer på 420 kW og batterier på 120 kW.

I tillegg har Fraunhofer IVI utstyrt AutoTram med kontroller som skal sørge for mest mulig effektiv bruk av strøm, og gjøre bussen i stand til å kjøre opptil åtte kilometer på batteriene alene.

På denne korte videoen kan du se bussen såvidt det er i aksjon:

(Kilde: AutoTram)

Les også
Fremtidens bybuss
Les også
Denne bilen kan vise film på veggen
Les også
Motorsykkel bruker kuler som hjul
Les også
Slik er det å reise med luksusflyet
Les også
Denne går på lort
Les også
Nesten ingen av landets biler har digitalradio
Les også
Fly som en jedi med svevesykkelen
annonse

Les også