Til hovedinnhold

Supertipset for mobil i utlandet

[Nettavisen]: Norske mobiloperatører er ivrige med å informere om utenlandspriser i sommer. I ordlyden kan man få inntrykk av at de selv tar æren for at prisene er lavere enn tidligere - selv om det dreier seg om nye EU-krav de er forpliktet til å følge.

I tillegg til å informere om nye priser prøver flere selskaper å gi gode råd om bruk av din norske mobiltelefon i utlandet. Det rådene har til felles er at alle tar det for gitt at du skal bruke din norske mobil og norske mobilleverandør i utlandet, enten du reiser i Europa eller til fjernere strøk.

Nettavisens råd er: Glem det.

Gjem ditt norske SIM-kort
Det beste rådet er nemlig å ta ut ditt norske simkort allerede mens du sitter på flyet på vei fra Norge. Og sett det ikke inn igjen før du er tilbake på norsk jord. Kjøp heller lokalt kontantkort i det landet du skal oppholde deg i og bruk gratis Wi-Fi på kafeer, hotellet eller andre steder.

Som vårt eksempel under viser krymper du regningen med hele 87 prosent ved bruk av vanlige mobiltjenester, og med 98 prosent prosent dersom vi tar med internettsurfing i tillegg til vanlig mobilbruk.

Vårt eksempel er «Kari».

«Kari» skal til Thailand på tre ukers ferie. Hun er mobilkunde hos Telenor.

Hun vet at det er dyrt å bruke mobil i utlandet og hun har derfor bestemt seg for et moderat forbruk i de tre ukene hun er i «smilets land».

Begrenser mobilbruken
«Kari» har følgende ringemønster de tre ukene i Thailand:

* Hun tar én telefon hjem til Norge i døgnet.
* Hver samtale varer fem minutter.
* Hun blir oppringt fra Norge én gang hver dag. Denne samtalen varer i snitt to minutter.
* I Thailand ringer Kari i snitt én gang daglig til et lokalt nummer. De lokale samtalene varer i snitt tre minutter.

Kari vet at internett på mobilen er spesielt dyrt utenlands og hun har derfor bestemt seg for å kun laste ned forsiden på vg.no og nettavisen.no én gang hver dag. Telenor priser datatrafikk i utlandet etter antall megabyte (MB) du laster ned.

Vi sjekket størrelsen på nettavisen.no og vg.nos forsider søndag klokken 13.00 via datatrafikkmåleren DU-Meter. Vg.no ble målt til 2,5 MB, mens nettavisen.nos forside ble målt til 4,0 MB.

Det betyr at Kari laster ned 6,5 MB daglig i løpet av sine 20 dager i Thailand. Totalt laster hun altså ned 130 MB.

I tillegg sender Kari én mms og én sms hjem til Norge hver dag.

Enorme prisforskjeller
Som fasiten under viser vil Kari antageligvis få bakoversveis av og se hvor mye hun vil spare på å kjøpe lokalt kontantkort i det øyeblikk hun lander på Bangkoks hovedflyplass Suvarnabhumi.

Tabellen viser vat mobilbruken koster henne 1.803 kroner dersom hun bruker sitt norske Telenor-abonnement. Med Dtacs (Telenors datterselskap i Thailand) kontantkort «Happy» vil akkurat det samme forbruket koste 236 kroner.

Differansen på 1.567 kroner tilsvarer en forskjell på 663 prosent. Sagt med andre ord, det er 6,6 ganger så dyrt for Kari å holde seg til sitt norske SIM-kort.

46 ganger billigere mobilsurfing
Karis beskjedne internettsurfing (forsidene til vg.no og nettavisen.no én gang daglig) koster, hold deg fast, 11.375 kroner hos Telenor. Med det lokale kontantkortet koster surfingen en ørliten brøkdel, nærmere bestemt 279 kroner.

Karis totalforbruk (både mobil og internett) kommer altså på 13.178 kroner hos Telenor. Med det lokale kontantkortet er prisen 279 kroner. Differansen på 12.899 kroner tilsvarer en forskjell på svimlende 4.600 prosent.

Og differansen blir ennå større dersom Kari tar i bruk gratis trådløst internett som finnes på mange hoteller og kafeer. I så fall sparer hun 42,6 kroner (213 baht) som er prisen for 100 timer fri mobilsurfing per måned med Dtac Happy-kontantkortet.

Karis mobilbruk i Thailand----- 
Telenor-abonnement-  Dtac Happy- 
 Pris per minutt/per stk.---  
 NOKTotalt BahtNOKTotalt
Karis telefonsamtaler til Norge (20 samtaler á 5 minutt)7,99799,00 71,4140
Telefoner til Kari fra Norge (20 samtaler á 2 minutt)7,99319,60 000
Karis lokale samtaler i Thailand (Totalt 20 samtaler á tre minutt)7,99479,40 10,212
Karis MMSer til Norge (20 stk. totalt)6,25125,00 163,264
Karis SMSer til Norge (20 stk. totalt)3,9979,80 5120
Totalpris mobilbruk-1803   236
Karis mobile internettbruk (Totalt 130 MB)Pris per MBPris 130 MB Pris 100 timer internett--
 87,511375 21342,642,6
Totalpris internett-11375   42,6
       
Totalt mobilbruk og internett 13178   279

Forbrukenettstedet DinSide har i flere artikler satt søkelyset på mobilbruk og prisen i utlandet.

Vi spurte økonomiredaktør og skribent Kristina Picard om hun mener de norske teleoperatørene «glemmer» en viktig opplysning når de markedsfører egne tjenester i utlandet.

- Ja, de glemmer å opplyse om det aller billigste alternativet, alternativer som er veldig mye billigere å bruke, sier Picard til Nettavisen.

- Og da tenker du på?

- Gjennom å kjløpe lokale kontantkort slipper du unna med det landets egne innbyggere betaler for telefontjenester. I de aller fleste tilfellene betyr det priser på en brøkdel av det din norske operatør skal ha, sier hun.

Også når det gjelder datatrafikk, enten det er surfing på mobilen eller via PCen er det et mye billigere alternativ.

- Koble deg på trådløse soner. Mange steder tilbyr gratis wifi, og selv om du må betale litt blir alternativet mye billigere enn å holde seg til den norske operatørene.

- Noen bakdeler?
- Jeg tror nok mange som reiser på relativt korte turer vegrer seg for å kjøpe nytt SIM-kort. Mange vil nok foretrekke å beholde det norske SIM-kortet for å være tilgjengelig for venner og familie, sier Picard.

En god og innlysende løsning er selvfølgelig å sende SMSer med opplysninger om ditt nye lokale nummer til de du ønsker å holde kontakten med hjemme.

Kontrolltjenester uten mening
Helt til slutt. Nettavisen gjør oppmerksom på at Telenor og andre norske teleselskaper, etter påtrykk fra EU, fra i sommer innfører tjenester som skal begrense skyhøye mobile surfekostnader.

Telenor skriver følgende i en pressemelding:

«Telenor lanserer samtidig tjenesten DataKontroll Utland som gjør at kundene varsles når datakostnadene i utlandet nærmer seg 500 kroner per måned (400 kroner ekskludert for moms for bedriftskunder). Dataforbindelsen stoppes dersom kunden ikke samtykker i at de ønsker å fortsette»

Etter våre beregninger betyr det at «Kari» overskrider grensen allerede første dag i Thailand. Hun må laste ned totalt 6,5 MB for å få opp nettavisen.no og vg.no. Det gir en kostnad hos Telenor på 568,75 kroner.

Mer om
annonse