Til hovedinnhold

Slik skrur du av dataroaming

Skal du for eksempel reise på ferie i utlandet, bør du skru av dataroaming for å unngå en skyhøy mobilregning når du kommer hjem.
Her følger en kjapp steg-for-steg guide til hvordan du gjør det på de ulike operativsystemene, i tilfeldig rekkefølge.

Bada (Samsung Wave):
Menytast -> Innstillinger -> Tikoblinger -> Bla ned til ”Dataroaming”. Om dataroaming er aktivert vil det vises en grønn ”lampe”. Trykk en gang på denne til lampen blir grå. Nå vil telefonen ikke laste ned data i fremmede mobilnett. Om du også vil skru av for data i eget mobilnett må du også deaktivere ”Bruk pakkedata”.

Du kan fremdeles bruke nettleseren og hente e-post via Wi-Fi.

iPhone:
Innstillinger -> Generelt -> Nettverk -> skru av ”Dataroaming”. Skrur du av dataroaming vil du fremdeles kunne laste data i hjemmenettet og over Wi-Fi.

Windows Mobile:
Det er ingen enkel funksjon for å slå av dataroaming på Windows Mobile. Alternativet er å legge inn et aksesspunktnavn (APN) som ikke er gyldig. Da vil data heller ikke virke i hjemmenettet, men det vil virke over Wi-Fi. Du kan også skru av og på roaming for hver enkelt funksjon som bruker mobildata. Det gjør du slik:

Start -> Innstillinger -> Datatjenester. Trykk på ”ActiveSync”. Skru av ”Synkroniser data under roaming”. Om automatisk synkronisering ikke er aktivert, vil du heller ikke behøve å deaktivere roaming.

Gjenta prosessen med andre verktøy som laster data, som værvarsel eller aksjekurser. Du kan også deaktivere roaming for Facebook, Twitter og YouTube på samme måte som for ActiveSync. Du trenger med andre ord ikke slå av automatisk nedlasting. Om du likevel velger å gjøre det, så vil telefonen heller ikke oppdatere seg over Wi-Fi.

En enkel måte å skru av for all dataroaming på er å laste ned gratisprogrammet NoData. Kopier filen nodata.cab til telefonen og dobbelklikk på den i telefonen. Installasjonen skal nå starte automatisk.

Etter installasjonen trykker du Start -> NoData. Deaktiver (disable) tjenestene du ikke skal bruke.

Nodata finner du her: http://www.modaco.com/content/pocket-pc-software/246171/new-free-utility-nodata/

Android 1.5/1.6:
Innstillinger -> Trådløse nett -> Mobile nettverk -> Fjern hake for ”Dataroaming”

Android 2.1:
Her er prosessen den samme som på Android 1.6, men du kan i tillegg trykke og holde på hovedstrømtasten til det kommer opp en menyliste. Siste punkt på denne listen er ”Mobilt nettverk”. Trykk her for å deaktivere all mobildata på en enkel måte.

NB. Velger du å deaktivere mobildata her, så vil du ikke kunne bruke mobildata i hjemmenettverket. Du kan fremdeles bruke mobiltelefonen på nett via Wi-Fi.

Symbian S60 5th:
Menytast -> Innstillinger -> Tilkobling (dobbeltast) -> Nettverksmål -> Velg tilgangspunkt -> Rediger tilgangspunktet. Siste punkt i listen du kan redigere heter ”Bruk tilgangspunkt”. Sett dette til ” Etter bekreftelse”. Da vil du bli spurt før telefonen kobler opp, og du kan bestemme deg for om du vil takke nei, eller om du vil ta regningen som måtte komme.

Dessverre er det ikke en innstilling som kan stanse all dataroaming, og du må derfor gjenta prosessen for hvert enkelt tilgangspunkt.

Mer om
annonse