Stalltipsene som redder ferien

Sommeren er her og mange av oss skal på ferie i utlandet de nærmeste ukene. Har du planer om å bruke ditt norske mobilabonnement i ferien er det imidlertid en del ting du bør tenke på.

Vi har tidligere vist deg hvordan du skal unngå smartmobilfella når du er ute og reiser, og tipset deg om å bruke et lokalt kontantkort på turen.

Nå gir vi 10 norske mobiloperatører anledning til å komme med 1-2 ferietips som du kanskje vil få bruk for på sommerferie i utlandet.
Hopp rett til din operatør: Telenor, NetCom, Tele2, Chess, One Call, Talkmore, LUDO Mobil, Ventelo, Call NorwegianLebaraXito.

Telenor: - Få kontroll på datatrafikken
Informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor opplyser at det er gratis å motta mobilsvar-meldinger i utlandet dersom du er Telenor-kunde. Melings ferietips går imidlertid på bruk av datatrafikk:

- Bestill DataKontroll Utland  til mobilen og PC-en din. Send Start Utland til 1999. Dataforbindelsen vil da stoppes etter at du har brukt 500 kroner i måneden, med mindre du samtykker i å fortsette databruken, sier han.

- Tjenesten er kostnadsfri å ha, men du må selv bestille DataKontroll Utland både for mobiltelefonen din og det mobile bredbåndsabonnementet ditt. Du må sende en SMS fra mobilen eller PC-en, eller kontakte kundeservice for å bestille tjenesten. I løpet av høsten vil tjenesten bli lagt inn automatisk for alle Telenors kunder, avslutter Meling i Telenor.

NetCom: - Sikkerhetsnett
Er du NetCom-kunde anbefaler kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i NetCom at du tar en titt på mobiltipsene de har lagt ut på NetCom Blogg. Han trekker likevel frem én tjeneste som vil sikre deg mot en skyhøy mobilregning etter ferien.

- Vi innfører et etterlengtet sikkerhetsnett for mobilt internett over hele verden fra i sommer, der kunden varsles når forbruket nærmer seg 495 kroner. Kunden må selv aktivt velge å fortsette tilgangen eller ikke. Det er likevel viktig å sjekke priser på netcom.no før avreise, og velge billigste operatør i de landene der prisene varierer, sier Vederhus til Mobilen.no.
LES OGSÅ: Slik skrur du av dataroaming

Tele2: - Lik pris i Sverige
Som Tele2-kunde kan du ringe norske abonnenter til samme pris i Sverige som i Norge, og det er utvilsomt en fordel dersom du ferierer langs svenskekysten.

- Jeg vil anbefale alle våre kunder som skal utenlands i sommer å gå inn på tele2.no/mobiliutlandet for å få mer info om mobilbruk i utlandet, sier administrerende direktør Haakon Dyrnes i Tele2 til Mobilen.no.
- Ellers vil jeg nevne våre fantastiske priser til og fra Sverige - veldig mange reiser jo til vårt naboland, legger han til.

Chess: - Ring for å gi korte beskjeder
I likhet med sine konkurrenter fokuserer markedsdirektør Jarle Alvær i Chess aller mest på den dyre datatrafikken i utlandet. Chess har også lagt inn en automatisk sperregrense for datatrafikk i EU/EØS-land som trår i kraft dersom du bruker mer enn 500 kroner på dette.

- Et godt tips for å redusere kostnadene på data er å bruke wap istedenfor www. Bruker du wap surfer du til 1/20-del av prisen om du leser nyheter på nettet. For iPhone har media laget egne nyhetssider som bruker ca 65 prosent av nettutgaven beregnet for PC. iPhone-brukerne bør derfor justere det forbruksmønsteret de har i Norge når de reiser utenlands, sier Alvær.

- Et annet godt tips er å ringe dersom du skal gi en kort beskjed (mindre enn et minutt) til noen i ditt reisefølge, istedenfor å sende SMS. Sender du SMS blir det fort 3-4 meldinger fram og tilbake, og det vil da bli dyrere enn å ringe, sier han videre.

One Call: - Fremdeles ganske dyrt utenfor EU
Salg- og markedsdirektør Thomas Sandaker i One Call har følgende to tips til sine kunder:

- Skal du utenlands så sjekk prisene på onecall.no for det landet du skal reise til før du drar.  Det er som regel flere operatører og velg mellom og prisene kan sprike ganske mye. Lås telefonen til den biligste, sier han.

- Reiser du utenfor EU er det dessverre fremdeles ganske dyrt og ringe. Skal du gi en feriehilsen til venner og kjente kan det vært lurt og billigere å sende en SMS, sier Sandaker videre.

Talkmore: - Velg rett operatør i utlandet
Som datterselskap av Telenor har Talkmore også innført en tjeneste som skal sikre overbruk av datatrafikk når du du er på ferie i utlandet. Daglig leder Pål Barth Nilsens ferietips er som følger:

- Husk å aktivere Datakontroll Utland. Da har du i alle fall kontroll på at dataforbruket ikke overstiger 500 kroner mens du er på ferie, sier han.

- Dersom du skal feriere utenfor Europa må du sjekke hvilken operatør som er billigst i de landene du reiser til. Her kan det være store variasjoner og mye å spare på å velge rett operatør, avslutter Barth Nilsen i Talkmore.

LUDO Mobil: - Pass på satelitt-fella
Administrerende direktør Idar Vollvik i LUDO Mobil er på sedvanlig vis frisk i uttalelsene, men han kommer også med et av de aller beste ferietipsene som du neppe har tenkt på:

- Ikke ring ut fra for eksempel Color Line når du er midt i mellom Norge og Tyskland eller Danmark. Da går tellerskrittene på satelitt, og det er svindyrt. Men det er ikke noe vi i LUDO kan gjøre noe med, sier Vollvik.

- Slå av datatrafikk, og bruk data bare når dere kunder manuelt slår det på. Selv om LUDO er billigst i klassen, er det fremdeles i mange land dyrt uansett, hevder han.
LES OGSÅ: Nå er det slutt på sjokkregningene

Ventelo: - Hold deg unna Facebook, YouTube og surfing
Bruk av datatrafikk er i sterkt økende grad blitt en del av vår mobilhverdag. Ventelos kommunikasjonssjef Heidi Egede-Nissen advarer også mot å bruke data i utlandet.

- Husk at mobilnettet mange steder har nedlastingshastigheter på mer enn 1 megabit per sekund, og da kan store datamengder kan lastes ned på kort tid. Det kan bli dyrt. Vær derfor varsom med datatrafikk når du er i utlandet eller skru av dataroamingen helt på din mobil, sier hun.

- Hold deg unna Facebook, YouTube og annen surfing, så er du på den sikre siden, konkluderer Egede-Nissen.

Call Norwegian: - Kampanjepriser i juli
Salg- og markedssjef Erik Haugen i Call Norwegian opplyser at de har kampanjepris på samtaler fra EU i juli. Du ringer dermed for kun 2,83 kroner per minutt til Norge eller innen EU - en drøy krone per minutt billigere en normal pris. Call Norwegians ferietips er:

- Vær varsom med databruk. Selv bare litt surfing kan bli meget dyrt. Husk å slå av automatisk oppdatering av e-post og applikasjoner. Unngå Spotify og andre streaming-tjenester. Bruk Wi-Fi hvor tilgjengelig, sier han.

- Sjekk med din operatør hvilken lokal tilbyder som har de laveste ringe- og SMS-priser der du befinner deg. Det kan være mye penger å spare. Dette er spesielt viktig utenfor EU/EØS, hvor det ikke er prisregulering, advarer Haugen.

Lebara: - Sjekk på forhånd
Mobiloperatøren Lebara spesialiserer seg på rimelige samtaler og SMS til utlandet, men hvordan blir det når du bruker abonnementet på utlandsferie? Administrerende direktør Hanne Løvstad har følgende tips:

- Skal du ut å reise - sjekk hva det koster i på forhånd på www. lebara.no. Her gir vi en fin oversikt over hva det koster å ringe fra ulike land. Velg billigste operatør, sier hun.

- Databruk fra mobilen er dyrt i utlandet. Vær oppmerksom på dette og slå av data roaming, sier Løvstad videre.

Xito: - Bruk Wi-Fi-soner
Foruten pass, penger og reiselader sier administrerende direktør Ove Vik i Xito at du må huske på følgende når du reiser på ferie til utlandet:

- Bruk WiFi soner der det lar seg gjøre. Skru av dataroaming, sjekk facebook, mail og andre medier når du er på en trådløs sone. Vi ser en kraftig trend i økt bruk av data og en trend rundt mobilitet nå og i fremtiden. En av hoveddriveren er sosiale medier som for eksempel facebook.

- Hos Xito kan du også bestille et reserve-SIM som du kan aktivere fra mine sider om du skulle være så uheldig å miste telefonen din. Dette kan du for eksempel oppbevare i hotellerommets safe sammen med pass. En ny rimelig telefon og SIM-kortet i, så er du online igjen. Det gamle kortet blir selfølgelig deaktivert, avslutter Vik.

Les også
Nå er det 3G-dekning på Mount Everest
Les også
Advarer mot å bruke mobil på cruiseskip
Les også
Nå er det slutt på sjokkregningene
Les også
Supertipset for mobil i utlandet
Les også
Ikke gå i smartmobil-fella
Mer om
annonse