Til hovedinnhold

Ikke gå i smartmobil-fella

Mandag denne uka skrev TV 2 om 16-åringen Torbjørn som hadde brukt musikktjenesten Spotify med sitt norske mobilabonnement på besøk hos faren sin i Israel. Det endte i en regning på 40 000 kroner på grunn av datatrafikkbruken i utlandet.
Mobiltelefonen anno 2010 kan være så mye mer enn bare en dings du kan ringe og sende meldinger med. Spill, applikasjoner, nettsurfing, musikktjenester, Facebook og YouTube er noe av det du har tilgang til på mobilen i dag. Ofte kreves det internettilkobling for at du skal kunne bruke tjenestene eller funksjonene.

Bruker du mobilen til slikt i et annet land kan du vente deg en sjokkregning når du kommer hjem. Her er tipsene for å ikke å gå i smartmobil-fella: 

Tips #1: Skru av tilkobling til internett

Programmer som kjører i bakgrunnen på mobilen og som bruker datatrafikk kan være skjebnesvangre hvis du bruker mobilen i utlandet. Har du en Android-telefon eller en iPhone har du mest sannsynlig både widgets (miniprogrammer, for eksempel værvarsel) og diverse apps som krever internett-oppkobling. Lusker noen av disse i bakgrunnen på mobilen din og oppdaterer seg med jevne mellomrom, vil du ganske sikkert få en høyere mobilregning etter utenlandsturen enn du hadde regnet med.
Dataprisene er nemlig de som er aller dyrest - mye verre enn de høye ringeprisene i utlandet. For eksempel må Telenor-kunder betale 112,50 kroner per megabyte (MB) for bruk av mobilt internett i USA, eller 25 kroner per MB i Hellas. Chess-kunden som besøkte faren sin i Israel med Spotify på mobilen ble belastet en datapris på 112 kroner per MB - uten å være klar over det selv.

Skal du ha med smartmobilen din utenlands bør du sørge for å skru av mobilt nettverk/dataroaming (kjapp guide).
Les også: Fikk gigantregning etter Spania-tur

Tips #2: Dropp Spotify og YouTube

Stadig flere benytter seg av musikktjenester som Spotify og WiMP på mobilen. Bruker du disse tjenestene er det spesielt viktig å ha en datapakke som gir deg god pris på datatrafikken. Du kan også bruke Spotify i frakoblet modus, og den samme muligheten har du med WiMP.

Men ikke ta sjansen på å bruke disse tjenestene i utlandet med mindre du er helt, helt sikker på at du bruker dem frakoblet eller at du kun er tilkoblet et trådløst nettverk - ikke et utenlandsk mobilnett. Streamet musikk via mobilen er i ingen tilfeller verdt 40 000 kroner...

Du bør heller ikke streame video, for eksempel YouTube eller VG-TV, når du er på ferie i utlandet. Det kan fort bli enda dyrere.

Tips #3 Velg riktig operatør i utlandet

Din norske operatør har forskjellige avtaler med ulike utenlandske operatører. Derfor er et uhyre viktig at du bruker mobilnettet til den operatøren som oppgis å være billigst.

Sjekk hvilken utenlandsk operatør du bør bruke i landet du skal reise til:
Telenor, NetCom, Tele 2, Chess, One Call,Talkmore, Ludo Mobil, Lebara, Call Norwegian, Xito, Telipol, Lyca Mobile, Network Norway, Ventelo, Hello.
LES OGSÅ: SLIK SKRUR DU AV DATAROAMING PÅ MOBILEN

Tips #4: Bruk Wi-Fi der du kan

Mange hoteller, caféer, bibliotek eller offentlige plasser har satt opp trådløse nettverk som er tilgjengelig for deg - også i utlandet. Noen steder kan det være gratis, men du som regel må betale for WLAN på hotellrommet og lignende.

Hvis du på død og liv må bruke på internett via mobilen din på ferie i utlandet, er det uansett billigere å betale lokalt for trådløs internettilgang enn å bruke ditt norske mobilabonnement.

Tips #5: Registrer mindreårige brukere

Det er lett å være etterpåklok når en mobilregning på flere titusen kroner tikker inn etter en tur til Israel eller hvor som helst. Den nevnte 16-åringen trodde han var tilkoblet via hotellets Wi-Fi-nett, og nettopp det er en tabbe de fleste av oss også kunne gjort i løpet av sommerferien. Likevel er det vi som forbrukere som sitter med det fulle ansvaret i de fleste slike tilfeller.

16-åringens familie ville trolig sluppet å betale hele regningen til Chess hvis bare brukeren av mobilabonnementet hadde vært registrert som "mindreårig bruker" hos operatøren. Er man under 18 år kan man nemlig ikke pådra seg gjeld ifølge norsk lov. Først i et slikt tilfelle kan den norske operatøren holdes delvis ansvarlig.

Sørg for å ringe operatøren din før du reiser utenlands og si at dine barns mobilnumre disponeres av mindreårige. I en eventuell forbrukertvist-sak stiller du som forelder mye sterkere fordi det beviselig er barnet ditt - og ikke du som juridisk eier - som har brukt abonnementet til blant annet streaming av musikk i et utenlandsk nett.

La mobilen hvile

Å bruke datatrafikk via mobilen i utlandet kan altså bli en svært kostbar affære. Med mindre du er klar over de økonomiske konsekvensene burde du droppe mobilsurfing og skru av apps som bruker datatrafikk. Du bør også ha i bakhodet at det koster mye mer å ringe og sende SMS og MMS i utlandet med ditt norske mobilabonnement enn det gjør i Norge. Du betaler også en sum per minutt for å motta samtaler når du blir oppringt i et annet land.

Så ikke la smartmobilen din lure deg i sommer - vær bevisst på hvor dyrt det er å bruke den i utlandet.

Mer om
annonse