Til hovedinnhold

Philips tar i bruk Googles operativsystem i TV-en

Dropper egen løsning, satser på Android.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Hardware.no/Las Vegas: Med introduksjonen av smarte TV-er for noen år tilbake skulle apparatet i stua brått gjøre mye mer. Du skulle kunne strømme filmer og TV-serier, lese nettaviser og spille spill rett på TV-en, uten ekstra bokser og kabler. Men systemene var trege, de var proprietære, og utvalget av innhold er selv i dag noe magert. Resultatet er at konseptet ikke har fått skikkelig fotfeste, selv om majoriteten av dagens TV-er er «smarte».

Under årets CES-messe har vi sett at flere av de store produsentene prøver å gjøre noe med akkurat dette. Samsung har satt en raskere prosessor i sine TV-er og oppgradert plattformen, som i dag allerede har et godt innholdsutvalg, mens LG satser stort på den nettbaserte plattformen WebOS.

Philips, en merkevare som drives av selskapet TP Vision, har også funnet sin strategi for å gi nytt liv smart-TV-konseptet. Løsningen har blitt Googles mobile operativsystem Android.

– Vi starter med å gi toppmodellene våre Android, og i løpet av 2015 håper vi at alle TV-ene har det, forteller Scott Housley, global produkssjef i TP Vision, til Hardware.no.

Trenger et økosystem

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Årsaken til at Philips satser på Android starter med at selskapet har funnet tre fokusområder for det kommende året: Det første er at TV-en i seg selv skal samle alle former for innhold, om det så er fra lineære sendinger, filmleie eller strømming. Det andre er at TV-en i seg selv skal fungere som en sentral for spilling av den enklere sorten, og det tredje elementet er at TV-en skal være en sentral del av fremtidens smarthus.

Med Android skal det være mulig å jobbe med disse tre elementene samtidig, men det er ikke den eneste grunnen til at operativsystemet ble valgt fremfor Philips egen løsning:

– Vi selger bare TV-en, ingen andre deler av det økosystemet mange andre har. Derfor vil vi gjøre den så åpent som mulig, forteller Housley.

Konkurrenter som LG og Samsung fører nemlig også både lydsystemer, avspillere, telefoner, vaskemaskiner og kjøleskap – produkter som alle skal snakke sammen. I tillegg har de to selskapene sterke kort får utvikling av brukergenerert innhold til sine plattformer, i form av henholdsvis en enkel plattform og en stor kundemasse.

– Med Android fungerer TV-en med alt, og den har Google Play. I motsetning til WebOS har vi allerede et helt økosystem av innhold, sier Housley.

Et lag over innholdet

Flere av de propritære smart-TV-løsnigene fungerer som en egen modul i skjermen du går inn i for å bruke. I likhet med LGs WebOS skal Android primært være et lag som ligger over innholdet du ser på, om det så kommer fra Netflix eller TV-distributøren din.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Når du ser på TV kan du hente opp den første delen av hovedmenyen fra bunn av skjermen. Innholdet du titter på vil fortsatt spilles av i bakgrunn frem til du starter noe nytt, som Netflix eller Google Play. Først vil det vises to rader med applikasjoner, de viktigste og mest brukte. Vil du se flere kan du dra dem frem rad etter rad, helt til de dekker hele skjermen – som bildet til høyre viser.

Det er likevel ikke slik at alt du finner i Google Play, fra nyhetsapplikasjoner til spill, vil fungere direkte på Philips sine TV-er:

– Er det for eksempel mye touch i spillet, vil det som en hovedregel ikke fungere direkte, da blir det vanskelig å styre appen, sier han.

Per i dag har Philips valgt å sortere vekk de applikasjonene som ikke fungerer, basert på egenskaper utviklerne satt i Play Store da de først lagde applikasjonen. Akkurat dette kan imidlertid endre seg, for ifølge Housley jobber Google med å tilpasse Android for TV-er:

– Google har nå fått øyenene opp for TV-er, og de vil jobbe med en mer helhetlig løsning for filtrering og tilpasning av apper, sier han.

Dropper buet TV – foreløpig

Det er forventet at de nye Android-TV-ene vil lanseres i løpet av andre kvartal, og samtlige av selskapets 2014-modeller skal gjøres kjent i løpet av de kommende ukene. Philips har nemlig valgt å ikke ha så stort fokus på årets modeller under CES-messen, men Housley gjør det klar at de – i motsetning til flere av sine konkurrenter – ikke kommer til å fokusere på buede TV-er i år.

– Vi tror majoriteten av kundene vil ha flate skjermer. Akkurat nå ser vi på utviklingen, og venter, sier han. Selskapet har også valgt den samme ventetaktikken for OLED-panelene:

– Vi er veldig spente på OLED, men perspektivet vårt er at en TV må må være økonomisk. Det er ikke OLED akkurat nå, avslutter Housley.

Flere TV-konsepter har blitt demonstrert på CES:
Se TV-en som endrer form med et knappeklikk »

Vi er på Facebook!
annonse