Til hovedinnhold

Dette er trolig verdens første «ekte» svevebrett

Se videoen av nye «ArcaBoard», som kan brukes på alle slags underlag.

ArcaSpace

Svevebrett er blant de futuristiske produktene som det er gjort forsøk på å realisere den siste tiden, først og fremst av Lexus, som laget et svevebrett basert på samme teknologi som magnettog. Dette kan kun brukes på spesielle underlag, men nå har det dukket opp et svevebrett uten denne begrensningen.

Et selskap som heter ArcaSpace har nemlig dratt sløret av sitt nye svevebrett ArcaBoard. Det nye brettet kan brukes hvor som helst og ligner dermed mer på et «ekte» svevebrett - selv om også dette definitivt har sine ulemper.

Drives av propeller

ArcaBoard benytter noe så «gammeldags» som elektriske propeller til å holde brettet i luften - nærmere bestemt 36 stykker. Ved hjelp av disse skal brettet kunne holde seg i luften i seks minutter dersom vekten til brukeren ikke overstiger 80 kilogram.

Svevebrettet benytter blant annet 36 propeller.
ArcaSpace

Med en vekt på opptil 110 kilogram kan brettet holde seg svevende i tre minutter. Produktet er med andre ord i utgangspunktet ikke beregnet på lange turer, men det er likevel et ganske imponerende stykke maskinvare.

Brettet har ifølge produsenten en samlet effekt på 200 kilowatt, som tilsvarer cirka 270 hestekrefter, og det i en innretning som kun veier 10 kilogram. Svevebrettet er imidlertid ganske stort, med ytre mål på 145 cm x 76 cm og en tykkelse på 15 cm.

Koster flesk

ArcaBoard har ellers et innebygget stabiliseringssystem som gjør at det holder seg vannrett så lenge man står stille, men dette systemet kan slås av via en mobiltelefon, noe som gjør at man kan bevege seg fremover ved å legge kroppsvekten i den aktuelle retningen.

Toppfarten til brettet ligger ifølge produsenten på 20 kilometer i timen. Hver av propellene har sine egne batterier, og det skal ta til sammen seks timer å lade opp brettet med den medfølgende laderen.

I tillegg til størrelsen og den begrensede lufttiden har ArcaBoard en annen stor ulempe, nemlig prisen. Brettet er lagt ut for forhåndsbestilling på hjemmesiden til intet mindre enn 20 000 dollar, som tilsvarer cirka 175 000 norske kroner. Det er uvisst når det blir tilgjengelig. Mer informasjon finner du på hjemmesiden og i videoen under.

Lexus har også laget et svevebrett: Her ser du det i aksjon »

annonse