Til hovedinnhold

Lexus viser frem fungerende svevebrett i ny video

Her kan du se hvordan det fungerer.

Lexus

Du husker kanskje første gang du så Tilbake til Fremtiden-filmene, der et svevebrett ble brukt til å surfe gjennom luften gatene. Denne idéen har Lexus ikke gitt slipp på, og for en stund tilbake kunne vi se noen bilder av et fungerende prototype.

Nå har Lexus laget en video av svevebrettet i aksjon. Videoen ser du i bunnen av artikkelen. Proffskateren Ross McGouran er en av personene som prøver svevebrettet, og han forteller at det er en annerledes opplevelse.

– Jeg har skatet i 20 år, men uten friksjon føles det ut som man må lære seg det på nytt, spesielt hvordan man finner riktig balanse for å bruke svevebrettet, sier McGouran i pressemelding fra Toyota.

Lexus Hoverboard ble demonstrert på en spesialkonstruert bane. Foto: Lexus

Samme prinsipp som svevetog

Brettet som vises på videoen har elektromagneter som kjøles ned av flytende nitrogen, slik at magnetene får superledende egenskaper. Nitrogenen som brukes har en temperatur på minus 197 grader celsius.

Videoen er fra en park i Barcelona, og i bakken har Lexus lagt ned en slags skinne for å få brettet til å sveve over bakken. I alt består parken av rundt 200 meter med slike skinner.

Med andre ord er prinsippet bak Lexus sitt svevebrett ikke helt ulikt måten enkelte svevetog fungerer på.

Blir nok med drømmen

Lexus er klare i pressemeldingen på at svevebrettet vi ser på videoen etter alle solemerker forblir en konsept, selv om de har lagt 18 måneder med utvikling i brettet.

Samtidig kan det bli nokså begrenset glede om du ønsker deg et slik brett, for med mindre du er i nærheten av parken i Barcelona er det neppe noen andre steder som har slike skinner. Samtidig må du ha god tilgang på flytende nitrogen for å ha kjøling nok til å få brettet til å sveve.

Hva tror du om prosjektet til Lexus? Forblir det en morsom måte å vise at det er mulig, eller kan teknologien brukes i fremtiden?

Nysgjerrig på svevetog?
Her kan du lese hvordan de fungerer (Ekstra) »

(Kilde: Toyota, YouTube)

annonse