Til hovedinnhold

Nå bytter vi karakterskala

Terningen forsvinner.

Shutterstock

Tester av mobiltelefoner og nettbrett er uten sammenligning det mest populære stoffet på Amobil.no. Helt siden oppstarten i 2002 har vi benyttet et terningkastsystem med skala fra 1-6.

Nå er det på tide å bytte ut terningen med et bedre system.

Fra og med i dag bytter vi ut terningkastene med en karakterskala som går fra 1 til 10, hvor 10 er best.

Terningsystemet har fungert greit i de tolv årene Amobil har eksistert, men i den senere tid har det kommet veldig mange toppmodeller på markedet som alle sammen har fortjent en sekser på terningen – selv om noen modeller er litt bedre enn andre. Skalaen har rett og slett vært for unyansert.

Enklere å skille toppmodellene

Ved å gå over til en titrinns karakterskala vil vi ha bedre mulighet til å skille toppmodellene fra hverandre. En telefon som ville fått en sekser på terningen, vil med det nye systemet kunne få en 9-er eller en 10-er, mens terningkast fem vil kunne fordeles over 7-er eller 8-er-karakterer.

I stedet for å bytte karakterskala, kunne vi selvfølgelig ha begynt å utnytte terningskalaen bedre. Men da ville mange produkter som i dag får en femmer eller en sekser få en treer eller en firer, og dette er karakterer som folk flest oppfatter som dårligere enn det enkelte av produktene fortjener.

Karakterene justeres

I tillegg til en hovedkarakter, vil vi nå også ha delkarakterer. På mobiltelefoner vil vi for eksempel gi delkarakterer for blant annet design, funksjonalitet, brukervennlighet, kamera, skjerm, ytelse og batteritid. Delkarakterene vil vi begynne med på nye produkter etter hvert som de blir testet, den nye totalkarakteren vil du se også på gamle produkter.

Delkarakterene danner utgangspunkt for totalkarakteren – men totalkarakteren justeres også etter en skjønnsmessig vurdering.

Slik presenteres de nye karakterene. Boksen til venstre viser plassering uavhengig av pris. Dette er altså den nest beste telefonen vi har testet. I midten vurderer vi hvor mye du får for pengene, før den endelige karakteren beregnes.

I tillegg til at vi rangerer produktene uavhengig av pris, justerer vi sluttkarakteren etter hvor mye du får for pengene. Det betyr at det skal mer til for at et dyrt produkt skal få karakteren 10, enn at et billig produkt skal få det. På sikt vil vi presentere testproduktene på en ny måte, slik at du selv skal kunne velge hva som er viktig for deg – og få anbefalt det produktet som passer best for dine behov. Er pris uvesentlig, vil du kunne få vite hvilket produkt som er best uavhengig av dette.

Alle karakterene vil justeres over tid etter hvert som det kommer nye modeller til. En telefon eller et nettbrett som får karakter 10 i dag, vil altså synke i karakter etter hvert som bedre produkter kommer på markedet. På den måten vil vår testoversikt alltid vise hvilke produkter som er best akkurat nå. Selv om et produkt får karakteren 10 i 2014, vil det ikke være et like godt produkt som ett som får samme karakter neste år.

I starten kan de gamle terningene henge igjen på enkelte produkter, men i kategoriene nettbrett og mobiltelefoner skal alle produktene ha fått ny karakter.

NB! Vi gjør oppmerksom på at vi holder på å justere karakterene på tidligere testede produkter, og at i en overgangsperiode kan karakterene på eldre produkter være feil.

Har du synspunkter på det nye karaktersystemet? Da vil vi gjerne høre fra deg i forumtråden nedenfor.

Mer om
annonse