Til hovedinnhold

Amobil titter inn i mobilåret 2014

Her er noe av det du kan forvente deg til neste år – tror vi.

I kveld er det på tide å bytte ut kalenderen på veggen. Når de siste øyeblikkene av 2013 skal oppleves, til tonene av krutt, kanoner og kongelige, er det også på tide å gjøre seg noen tanker om det kommende året.

For oss som følger mobilbransjen tett, ble 2013 et av de mest hektiske årene på lenge. Alle hadde noe de ville vise frem, og den ene toppmodellen etter den andre dukket opp i landets butikkhyller.

Om tempoet vil gå opp eller ned til neste år, er både vanskelig å si noe om, og det vil også være vanskelig å si noe konkret om i etterkant – det er likevel en hel del ting vi forventer at 2014 vil by på, så heng med videre.

Apples iWatch kommer sannsynligvis til neste år - men det er slett ikke sikkert den blir markedslederen. Bildet er et av mange konseptdesign som ikke stammer fra Apple selv.Foto: Brett Jordan, CC-Attribution (Uoffisielt konseptbilde)

1. iWatch og "wearables" kommer

Vi starter med en spådom som gir litt fallhøyde. Ryktene om Apples iWatch har gått tett i 2013, men for Apples del pleier det ofte å ta svært lang tid fra ryktene begynner å gå, til de blir en realitet. Det gjelder spesielt nye produkter, eller store oppdateringer av eldre varianter. Både iPhone, iPad og den nye "billigmodellen", iPhone 5C, var på ryktebørsen i flere år før de ble reelle.

Likevel tror vi at markedet begynner å nærme seg modent for en smartklokke fra Apple. Vi har sett mange relativt konkrete tegn på at et slikt produkt er under oppseiling.

Det har kommet mange produkter i den såkalte "wearable technology"-kategorien i år, men de fleste produktene har famlet, og få har fått særlig utbredelse. I løpet av neste år vil denne kategorien både få et formål, og et stort publikum. Men, det er ikke nødvendigvis Apple som leder flokken.

Vi tror: Apple iWatch blir lansert i løpet av året. Minst én av de store aktørene utenom Apple vil finne "fasiten", og selge minst fem millioner enheter av dingsen sin i løpet av 2014.

Windows Phone har oppnådd vekst gjennom gode og rimelige smartmobiler som Lumia 620. Operativsystemet vil vokse kraftig til neste år.

2. Windows Phone tar av

Windows Phone har allerede vist en skarp økning i 2013, men til neste år vil operativsystemet virkelig bli en faktor å regne med. Der du i dag ser mennesker med Android-telefoner og iOS-enheter rundt deg i nærmiljøet, vil plutselig Windows Phone få et stort og synlig nærvær.

Økningen vil være godt hjulpet av stadig bedre app-tilgang, og at Microsoft nå kan styre utvikling av både programvare og maskinvare. En oppskrift som har vært gull verdt for Apple tidligere.

Vi tror: Windows Phone vil gå forbi 20 prosent markedsandel i Europa.

BlackBerry 10, og Z10, var to av de sterkeste kortene den kanadiske mobilprodusenten hadde. Det gikk ikke veien, og til neste år forsvinner BlackBerry-telefonene fra markedet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

3. BlackBerry stykkes opp og selges

I fjor spådde vi at BlackBerry ville ta av, som følge av det svært gode operativsystemet BlackBerry 10. Det skjedde ikke. BlackBerry har benyttet året til å snu seg i alle retninger etter finansiering, eller kjøpere, og nylig gikk også toppsjefen av.

Fungerende toppsjef i selskapet, John Chen, hevder at BlackBerrys død er sterkt overdrevet. Når selskapet ikke fikk til mer med sitt sterkeste kort, tror vi Chen tar feil.

Vi tror: BlackBerry stykkes opp og selges i løpet av 2014. Telefonene vil gradvis forsvinne fra markedet.

Vi vil se flere fleksible telefoner til neste år, men de helsprø konseptene med fullstendig fleksible mobiler, er langt opp og langt frem.Foto: LG

4. De virkelig fleksible telefonene kommer ikke i 2014

I år kom endelig de fleksible skjermene. Én av dem kom i en telefon som også faktisk er litt fleksibel, siden du kan presse den buede telefonen flat, uten at den tar skade av det.

Flere rykter har gått om svært spektakulære modeller til neste år, men de ryktene har vi begrenset tro på. De fleksible skjermene vi ser i dag er første byggestein i veien mot "science fiction"-telefonene, som kan bøyes i alle himmelretninger, og rulles sammen før du legger dem i lomma – men det er mange byggesteiner igjen som skal legges underveis.

Det vi derimot vil få se, er en rekke nye telefoner med fleksibel skjerm på markedet. Noen varianter vil ta teknologien hakket lenger enn dagens LG G Flex, og Samsung Galaxy Round, men utviklingen vil ikke foreta de enorme hoppene.

Vi tror: Noen flere modeller med fleksibel skjerm vil komme på markedet i løpet av 2014, men alle skjermene vil sitte fast i et forholdsvis stivt chassis.

Apple fortsetter å lage gode produkter, men markedsandelen vil synke på grunn av langt sterkere konkurranse.Foto: Apple

5. Fortsatt synkende markedsandeler for Apple

Apple går fortsatt på salgsrekord etter salgsrekord, men ser vi på markedsandelene taper de forholdsvis raskt for Android, og etter hvert Windows Phone.

Det kan hende selskapet klarer å opprettholde fortsatte salgsrekorder, hvis markedet stadig øker, men andelen vil fortsette å krabbe nedover – både på mobil og nettbrett. Det skyldes i all hovedsak stadig sterkere produkter fra konkurrentene, og flere som konkurrerer om de samme markedsandelene.

Vi tror: Apples markedsandel på smarttelefoner beveger seg fra rundt 13 prosent til såvidt under ti prosent.

6. Flere virkelig store spilltitler til mobilplattformene

Vi har alt sett en sterk økning i mengden virkelig store og bearbeidede spilltitler for de mobile plattformene. Dette vil bare øke, og til neste år tror vi at mange av årets virkelig store titler, fra de mest kjente programvarehusene vil finne veien til mobilskjermen.

Per i dag finner du en del store, og svært kjente, spilltitler på mobilplattformen. Men, de fleste av dem kommer fra utviklere som fokuserer mest på mobil i utgangspunktet. Noe av det avgjørende her er at også utviklerhus som Valve og EA vil begynne å fokusere betydelig mer på plattformen.

Vi tror: Mobilspillene blir endelig reelle konkurrenter til spillkonsollene, og minst tre av årets virkelig store titler fra de mer tradisjonelle programvarehusene vil være mobile utgivelser.

Med fremveksten av 3D-printere vil vi også trenge innhold til denne nye kategorien maskiner. Vi tror bransjen vil se til mobiler og nettbrett.Foto: Occipital

7. Tettere integrasjon mellom 3D-print og mobilteknologi

Etter hvert som 3D-printere blir billigere, og øker noe i popularitet, vil stadig fler trenge innhold til dette utstyret. Det er kanskje ikke så mange av oss som driver med 3D-modellering på si, og dermed må innholdet enten hentes fra noen som alt jobber med det – eller man må skaffe seg det på annet vis.

På den andre siden av markedet ser vi fremvekst av avanserte kameraenheter som skal lese dimensjonene på sine omgivelser. De fleste vet kanskje om Microsofts Kinect-sensor, men produktet det er aller mest nærliggende å tenke på heter Occipital Structure. 3D-sensoren kan kobles til et nettbrett, eller en mobil, og lese av dimensjonene på rom, eller ting du plasserer foran den.

Denne informasjonen kan bli svært nyttig når innhold skal skaffes til veie for 3D-printere. Etter hvert som kvaliteten på både lesere og skrivere blir stadig bedre, vil dette også kunne bli en utfordring for opphavsretten.

Vi tror: Det vil komme 3D-scannere for mobil, og nettbrett, som gjennom en intuitiv app kan ta "kopi" av det du plasserer foran sensoren.

LG G2 er en av de aller beste telefonene på batteritid i dag. Til neste år vil folk flest virkelig få opp øynene for telefoner med digre batterier og lang levetid.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

8. Betydelig bedret batteritid i mobiltelefoner

Trenden er der i og for seg allerede; det puttes stadig større batterier inn i mobiltelefonene våre. Trenden vil forsterkes kraftig i året som kommer. Så fort mobilbrukerne ser verdien av lenger varighet på batteriene, vil fokuset på å ha den aller tynneste mobilen avta noe.

Dette forsterkes av at mobile systembrikker blir stadig mer strømgjerrige, og at nye teknologier både for skjerm og batteriteknologi gjør seg gjeldende. Vi vil neppe se noen kvantesprang i batteriteknologi, men til sammen vil utviklingen bety at mobilene vi må lade hver natt endelig blir færre.

Vi tror: Mobilene vil krype opp over 15 timers brukstid i løpet av året, og for flere modeller vil det holde med lading hver tredje dag, forutsatt middels tung bruk, og flere innholdskontoer koblet til med push-tilkobling.

Salget av Nokia nærmer seg fullført - men vi har neppe hørt det siste fra det finske selskapet.Foto: Nokia

9. De første tegnene på at Nokia våkner igjen

Nokias mobildivisjon er i ferd med å bli solgt til Microsoft. Godkjenningene fra styresmakter og generalforsamling er på plass, og det er sannsynligvis kort tid til Nokia-produktene vi kjøper i butikken faktisk er Microsoft-produkter.

Finnene har likevel sikret seg greit. Patentene er beholdt i selskapet, men lisensieres til Microsoft. Det samme er Nokia-navnet. To år etter avtalen vil Nokia ikke kunne bruke navnet i konsumentprodukter.

Denne sikringen kan godt være av ren økonomisk karakter, men optimistiske som vi er, mistenker vi at det ikke vil gå lang tid fra navneavtalen utløper, til Nokia igjen skal friste oss med nye produkter. Det kan godt hende det ikke blir mobiltelefoner – kanskje blir det spennende tilbehør, kanskje blir det noe helt annet.

Hva vi vil se først skal vi ikke forsøke å si noe om, men de første tegnene på at noe kan være på vei vil vi se i løpet av neste år.

Vi tror: Patentsøknader og godkjenninger fra myndighetene har avslørt mange teknoprodukter de siste årene. Minst én slik lekkasje vil det stå Nokia på, og det vil dreie seg om et fysisk produkt, rettet mot konsumenter.

Galaxy S4 Zoom ble ett av årets merkeligste mobilprodukter. Til neste år vil vi se langt flere slike hybrider.Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

10. Enda flere helsprø mobilkamera

I år har moroa såvidt begynt. Vi har sett Lumia 1020 med 41 megapiksels kamerasensor, og litt snodig formfaktor. Samsung har laget et kompaktkamera som er en mobiltelefon – eller muligens omvendt, i form av Galaxy S4 Zoom.

Også Sony er med på leken, med sine QX-kamera, som er løse objektiv, med billedsensor, batteri og trådløs kommunikasjon. Disse er laget for å kobles til mobiltelefoner, slik at all styringen skjer fra en app.

Til neste år vil det florere av denne typen merkelige tilbehør, og kameramobiler med større og mindre grad av snodig design.

Vi tror: Vi vil se minst fem nye tilbehør, eller sære kameramobiler, som skal gjøre mobilfoto bedre i løpet av neste år. Disse vil komme fra de store elektronikkprodusentene som allerede er etablert på det norske markedet.

11. Eksperimentering med betalingsmetoder

I år har flere medier, inkludert dette, innført ulike typer betalingsløsninger. Å betale for journalistikk, enten det er leserne som står for betalingen, eller reklamekjøpere, kan være en utfordring. Vi risikerer en innsnevring av medielandskapet for folk flest, dersom alle skal betale for hver enkelt publikasjon.

Vi tror 2014 vil bli et år for eksperimentering med ulike måter å betale for slike tjenester. I løpet av 2014 tror vi det vil dukke opp apper som fungerer på samme måte for aviser og magasiner på nett, som Spotify og Netflix fungerer for musikk og film.

Rett og slett en kioskløsning, med fast abonnementspris, og mulighet til å velge et utvalg publikasjoner man vil ha tilgang på. Det er slett ikke sikkert denne tilgangen vil være like omfattende som de ulike aktørenes rene abonnementstjenester, men det er det slett ikke sikkert den trenger å være.

Vi tror: Minst én aktør vil ha en fast abonnementsordning for norsk innhold, og dette innholdet vil blant annet distribueres via en mobilapp.

Hva tror du?

Hva tror du blir mest spennende i 2014? Er det en spesiell teknologi du tror, eller vet, vil gjøre seg tydelig gjeldende? Titt inn i din egen krystallkule, og legg spådommen din i forumtråden under.

Godt nyttår fra alle oss i Amobil.

annonse