- Kopisperrens tid er forbi
Den siste tiden har det stormet rundt løsningene for kjøp av musikk på nett. Piratjegerne har fått blod på tann i Europa og jakter som aldri før. Samtidig etterlyser organisasjoner, publikum og også regjeringen bedre løsninger for salg av musikk over nett. Blant annet har IKT-Norge bedt bransjen få på plass nye alternative løsninger for salg av musikk over nett. Vi forhørte oss med plateselskapene hva de syns.
Les også: Musikken må sprenge grenser.
- Utviklingen er positiv
Sony og Warner var ikke lette å få i snakk om dette temaet. Universal Music og EMI var derimot langt mer tilgjengelig. De mener musikkbransjen har en utfordring, men samtidig går de en god tid i møte. Derimot er de ikke helt enig i all den kritikken plateselskapene får.
- Jeg syns utviklingen er bare positivt for tiden, og vi merker at salg av musikk over nett er i en økning. Det derimot folk ofte ikke er klar over er at det er ikke vi plateselskapene som står for salget av musikken. Vi får mye urettferdig kritikk på grunn av dette, forklarer Jarle Savio, ansvarlig for nye medier hos EMI.
EMI sier de ikke har ansvaret for hvordan deres musikk selges.
Han får støtte i dette fra Gjermund Moastuen, ansvarlig for digital satsning hos Universal. Ifølge han er musikkselskapene ansvarlige for å promotere musikerne og løfte disse frem. Selve salget av musikken er ikke selskapenes ansvar. Ifølge han er det for eksempel ikke de som legger styringer for at Amazon ikke selger musikk i Norge.
- Vi ser helst at musikken vår kommer ut i flest mulige kanaler, det er derimot ikke vi som står for løsningene for hvordan salget foregår. Det er det distributørene selv som gjør, mens vi tilrettelegger og leverer den varen butikkene ønsker å selge, forklarer han til Teknofil.
Gjermund Moastuen vil gjerne at Amazon skal selge musikk til kunder fra Norge.
Amazon selger store mengder musikk uten kopisperrer i USA, men brukere i Norge ikke får tilgang til tjenesten beror på juridiske regler og avtaler som Amazon må få på plass. Dette er regler musikkselskapene selv ikke har noe med påpeker både Savio og Moastuen.
Treg start
Som medie er digital musikk enda ungt og musikkbransjen fikk en treg start på markedet. Edgar Bronfam, tidligere sjef for Universal og i dag sjef for Warner Music uttalte i 1997 at Internett ville være borte om et par år. Dette var utvilsomt en holdning som han fort måtte bite i seg, for kun to år senere var fildelingstjenesten Napster på banen. Napster var starten for piratkopiering av musikk på nett. Mens innovative brukere på gutterom verden over så store muligheter her var musikkbransjen trege med å få på plass gode løsninger for kjøp av musikk legalt via nett.
- I 1998 ansatte Universal folk som hadde jobbet med tekniske løsninger i forsvaret for å bygge opp en strategi med tanke på salg av musikk via nett. MSN Music var først ute i 2000 med slikt salg, men da fungerte dette ved at MP3-filer ble brent på CD og sendt ut til kundene. Det er ikke mer enn syv år siden. Siden den gang har det vært en enorm utvikling med tjenester som Itunes og nyere løsninger som Spotify, forklarer Moastuen.
MSN Music Store startet med å brenne musikken folk ønsket på CD-plater.
Abonnementstjenester vil ta av
Ifølge han har musikkbransjen vært gjennom en prosess som vi først nå vil kunne høste fruktene av. Han mener abonnementstjenester, som Spotify hvor du får tilgang til musikk på en enkel og brukervennlig måte, er eksempler på hvordan fremtidens musikkløsninger kan se ut..
- Det vil komme en rekke slike løsninger fremover, og det neste halve året vil vi se en stor utvikling innen streamingtjenester og abonnementsløsninger. Slike tjenester hvor du har enkel tilgang til musikk via nett vil utvikle seg stort innen 2010. Da vil vi samtidig se en stor utvikling innen mobilt bredbånd som vil påvirke disse løsningene, forklarer Moastuen.
Spotify er en musikktjeneste hvor du enten kan få gratis tilgang eller betale 99 kroner i måneden for å slippe unna reklamen. Via tjenesten får du tilgang til et stort musikkarkiv som du kan spille av på din maskin.
Les vår test av Spotify her.
- Etter hvert vil Spotify og lignende tjenester få på plass funksjoner for at du kan ta med deg din spilleliste på mobilen. Slik utvikling vil være veldig attraktivt for musikkforbrukere, påpeker Moastuen.
Tjenester som Spotify er veldig spennende mener plateselskapene.
Selv er han ikke i tvil om at 99 kroner er en liten sum å betale. Sammenlignet med ølprisene er dette nærmest gratis.
- Du får heller ikke vondt i hodet dagen etter, sier han med et smil om munnen.
Må få flere løsninger
Også Savio fremhever tjenester som Spotify som gode alternative musikkløsninger med et fokus på brukervennlighet. Men han tror ikke dette alene er fremtidens musikkløsning.
- Det finnes ikke kun en enkelt løsning her. Publikum har forskjellige behov og det å streame musikk til mobil i dag er alt for dyrt for forbrukeren. Vi er avhengige av å få på plass løsninger som tilbyr publikum musikk slik de ønsker det når de ønsker det. Men slike "all you can eat" løsninger har helt klart noe for seg, forteller han.
Kopisperren vil forsvinne
Kopisperren (DRM) har lenge vært forhatt blandt musikkelskere. Dette middelet ble tatt i bruk av musikkbransjen for å sikre seg at musikken ikke blir massekopiert ulovlig. Derimot har den vært til stor bry for kundene. Plateselskapene selv vil nå forkaste slike sperrer skal vi tro Savio og Moastuen.
- I starten rådet det en stor tro på at DRM kunne løse alt. Heldigvis er dette nå på vei til å gå over, og de fleste ser at publikum både har mer nytte av og er mer fornøyde med DRM-fri musikk. På streamingtjenester hvor du leier musikken vil det naturligvis fortsatt være en beskyttelse på plass, men på musikk du laster ned vil denne nå forsvinne, sier Savio.
Gled deg - kopisperrens tid er forbi.
EMI var det første selskapet som ga klarsignal til at all deres musikk kunne kjøpes uten sperrer, men de andre aktørene følger nå raskt etter. Også Moastuen mener DRM er på vei ut.
- Helt klart. Publikum ønsker tydeligvis å kjøpe musikk i MP3-format og da må vi levere den varen kundene ønsker, forteller han.
Musikkproduksjon koster
Om du derimot ser for deg at musikk i fremtiden vil bli gratis vil du bli kraftig skuffet. At artistene skal overleve på konserter og turneer alene har Moastuen liten tro på.
- Det koster penger å lage god musikk og de siste årene har hyrene for å få store artister til festivalene gått kraftig opp. Dette går kun ut over festivalene og de artistene som ikke ligger på toppen. I den situasjonen er det Metallica og Jay-Z som stikker av med pengene. Andre artister er fortsatt avhengige av salg for å kunne leve av musikken, forklarer Moastuen.
Plateselskapene mener piratkopiering av musikk kun skader de mindre artistene.
Han syns det rett ut er trist at noen mener de har rett til å laste ned musikken gratis via ulovlige kilder. Hverken artistene eller plateselskapene velter seg i penger slik som mange tror påpeker Moastuen.
Musikkelskere har likevel en lysende tid i møte om vi skal tro plateselskapene. Her i landet har det allerede kommet på plass innovative løsninger. Via Spotify kan du for eksempel få tilgang til et stort musikkarkiv via streaming, og musikkbutikken 7digital.com selger allerede DRM-fri musikk til norske kunder. Samtidig jobber Plateselskapet og Telenor om å skape en helt ny tjeneste her i landet. Både Moastuen og Savio har tro på at slike tjenester vil være gode både for kundene og musikkbransjen selv.
Gjør kjøpsprosessen enklere
De har samtidig et ønske til myndighetene her i landet. Når du i dag kjøper musikk via nett må du gjennom en rekke steg før du kan kjøpe låten eller albumet du ønsker. Dette er både på grunn av sikkerhet, samtidig som butikkene ikke har rett til å lagre ditt kredittkort. Dette medfører en konkurransemessig utfordring for norske aktører på markedet.
- Vi ser gjerne at dette systemet forenkles i forhold til dagens løsning. Vi vet at dette er komplisert, men slik det er i dag gjøres det ikke enkelt å kjøpe musikk gjennom norske tjenester, sier Moastuen.
Denne endringen er det derimot hverken plateselskapene, forhandlerne eller artistene selv som kan gjøre noe med. Derimot lover de altså nå å gjøre sitt for å ta igjen forspranget piratene har. Det er tydelig at de vil etterfølge både IKT-Norge og publikums ønske for å få kontroll over musikkmarkedet på nett.
- Det vil alltids være pirater, men jeg tror at de nye enkle og brukervennlige tjenestene som kommer nå vil fungere veldig bra. På sikt tror jeg det er dette som skal til for å ta igjen piratene i dag, sier Jarle Savio til slutt.