Til hovedinnhold
NyhetSolenergi blir enda mer effektivt

Solpanelene blir enda mer effektive

De gamle rekordene er slått.

Kampen for å utvikle en bærekraftig og fornybar energikilde som er brukbar i den virkelige verden pågår fremdeles i aller høyeste grad, og nå kommer det gledelige nyheter fra den andre siden av Atlanteren.

To nyetablerte selskaper fra USA har nemlig slått rekorder innen solenergi og effektivitet i sin søken etter å få en ren, billig og miljøvennlig energikilde til de tusen hjem.

Mer effektivt

Det ene selskapet, Alta Devices, er basert i Santa Clara i California og har oppnådd en virkningsgrad på 23,5 prosent med sitt standard solcellepanel. Dette er en forbedring fra den tidligere rekorden på 22,9 prosent.

Det andre firmaet heter Semprius og kommer fra Durham i North Carolina. De har oppnådd en effektivitetsgrad på 33,9 prosent med sitt konsentrerte fotovoltaiske panel, og forbigår den forrige rekorden på 33 prosent.

Avviser subsidier

Begge selskapene har uavhengig av hverandre valgt å benytte seg av et nytt materiale i solcellene sine, kalt galliumarsenid. Dette materialet er dyrere enn for eksempel silisium, men er bedre egnet til å absorbere solas energi.

Alta og Semprius forsøker å forbedre solenergien ved å videreutvikle denne teknologien, og et av målene er å få prisen per kW ned på nivå med fossilt brennstoff uten hjelp av subisider fra myndighetene.

(Kilde: PhysOrg)

annonse