Til hovedinnhold
NyhetNye solceller trenger ikke sol

Solceller skal skape like mye strøm på en overskyet dag

Amerikanske forskere jobber med 3D-solstrukturer.

Et av de største problemene med solenergi og solcellepaneler er at de vanligvis er avhengige av sollys for å kunne generere elektrisitet. Det er dårlig nytt for steder uten mye sol, som Norge, men nå kan det se ut til at dette problemet nærmer seg en løsning.

3D-sol

Jeffrey Grossman og hans lag med forskere ved MIT (Massachusetts Institute of Technology) i USA har nylig avdekket en måte å få solcellepaneler til å virke like effektivt ved overskyet vær som ved en solfylt dag.

Dette skal være mulig ved å ta i bruk såkalte 3D-solstrukturer – som er i stand til å samle inn sollys fra overalt rundt dem, det vil si via omgivelseslys.

Ta en titt på følgende video om prosjektet:

Kunst og kultur

Ordinære solcellepaneler er flate og kan bare fange inn mest mulig energi når sola befinner seg rett over dem på himmelen. Det nye systemet skal derimot kunne fange inn lys under mindre optimale omstendigheter, slik at man ikke må være avhengig av direkte sollys.

3D-solstrukturene kan i tillegg bli formet slik man måtte ønske. På denne måten kan man lage kunstverk som ikke nødvendigvis skjemmer områder på samme måte som en haug med vanlige solcellepaneler.

Ikke de eneste

Grossman og forskningsteamet hans er ikke de eneste som holder på med 3D-solstrukturer. Et selskap som kaller seg Solar3D har blitt dannet med et utnevnt mål om å gjøre 3D-solceller til et naturlig valg for forbrukere.

(Kilde: CleanTechnica)

annonse