Nyhet

IBM krymper prosessorteknologien helt ned til 5 nanometer

Tar silisiumteknologien til et nytt nivå.

Den eksisterende, silisiumbaserte prosessorteknologien har som kjent slitt med å krympe videre nedover, men nå melder IBM at de har klart å skvise enda mer ut av den aldrende teknologien. Selskapet har nemlig laget et plattform som bringer produksjonsprosessen helt ned til 5 nanometer.

Den nye løsningen er utviklet i samarbeid med Samsung og Global Foundry og skal muliggjøre brikker med en enorm transistortetthet. Nærmere bestemt skal plattformen gjøre det mulig å stappe 30 milliarder transistorer inn på et område på størrelse med en fingernegl.

Fremskrittet er det foreløpige resultatet av den store investeringen på tre milliarder dollar som selskapet kunngjorde i 2014, og som var ment å skvise den siste dråpen ut av silisiumteknologien.

Bildet viser de nye transistorene, i form av silisium-nanoskriver plassert lagvis oppå hverandre.

Brukte ultrafiolett lys og «nanoskiver» av silisium

I 2015 kom IBM ned til 7 nanometers prosess, som muliggjorde 20 milliarder transistorer på en fingernegl-stor brikke, og med det seneste gjennombruddet har selskapet altså fått inn ytterlige 10 milliarder transistorer inn på det samme området.

Til sammenligning ligger det høyeste antallet transistorer i dagens prosessorbrikker på rundt 7 milliarder. Det dreier seg altså om et betydelig fremskritt som får store konsekvenser for prosessorytelsen når vi eventuelt får se en kommersialisering av den nye IBM-teknologien.

IBMs løsning går i korte trekk ut på å bruke en teknikk som heter EUV (extreme ultraviolet lithography), hvor ultrafiolett lys med ekstremt kort bølgelengde brukes til å «skrive» i silisium. Dette er den samme teknikken som ble brukt til å muliggjøre 7 nanometer, men denne gangen brukte IBM også noe de kaller «nanoark», altså svært tynne skiver av silisium.

Disse ørsmå skivene ble lagt oppå hverandre, og ved hjelp av UV-lyset kan bredden på skivene justeres på en slik måte at man kan «fintune» spesifikke kretser, i IBMs egne ord. Akkurat når vi får se teknologien i aksjon i forbrukerrettede brikker er altså ennå høyst uvisst med tanke på at 7-nanometersbrikkene heller ikke har ankommet ennå. Det ser uansett ut til at silisiumteknologien vil være med oss en stund ennå.

IBM har også gjort store fremskritt med kvantemaskinene nylig »

Les også
IBM vil bygge superdatamaskin som ikke bruker mer strøm enn en lyspære
Les også
De mystiske kvantedatamaskinene har gjort et nytt, stort fremskritt
Les også
Forskere har laget en prosessor som er helt flat
Les også
IBM har laget et batteri som kan gi strøm og kjøle maskinen din på samme tid
annonse