Nyhet
IBM krymper prosessorteknologien helt ned til 5 nanometer
Tar silisiumteknologien til et nytt nivå.
Den eksisterende, silisiumbaserte prosessorteknologien har som kjent slitt med å krympe videre nedover, men nå melder IBM at de har klart å skvise enda mer ut av den aldrende teknologien. Selskapet har nemlig laget et plattform som bringer produksjonsprosessen helt ned til 5 nanometer.
Den nye løsningen er utviklet i samarbeid med Samsung og Global Foundry og skal muliggjøre brikker med en enorm transistortetthet. Nærmere bestemt skal plattformen gjøre det mulig å stappe 30 milliarder transistorer inn på et område på størrelse med en fingernegl.
Fremskrittet er det foreløpige resultatet av den store investeringen på tre milliarder dollar som selskapet kunngjorde i 2014, og som var ment å skvise den siste dråpen ut av silisiumteknologien.
Brukte ultrafiolett lys og «nanoskiver» av silisium
I 2015 kom IBM ned til 7 nanometers prosess, som muliggjorde 20 milliarder transistorer på en fingernegl-stor brikke, og med det seneste gjennombruddet har selskapet altså fått inn ytterlige 10 milliarder transistorer inn på det samme området.
Til sammenligning ligger det høyeste antallet transistorer i dagens prosessorbrikker på rundt 7 milliarder. Det dreier seg altså om et betydelig fremskritt som får store konsekvenser for prosessorytelsen når vi eventuelt får se en kommersialisering av den nye IBM-teknologien.
IBMs løsning går i korte trekk ut på å bruke en teknikk som heter EUV (extreme ultraviolet lithography), hvor ultrafiolett lys med ekstremt kort bølgelengde brukes til å «skrive» i silisium. Dette er den samme teknikken som ble brukt til å muliggjøre 7 nanometer, men denne gangen brukte IBM også noe de kaller «nanoark», altså svært tynne skiver av silisium.
Disse ørsmå skivene ble lagt oppå hverandre, og ved hjelp av UV-lyset kan bredden på skivene justeres på en slik måte at man kan «fintune» spesifikke kretser, i IBMs egne ord. Akkurat når vi får se teknologien i aksjon i forbrukerrettede brikker er altså ennå høyst uvisst med tanke på at 7-nanometersbrikkene heller ikke har ankommet ennå. Det ser uansett ut til at silisiumteknologien vil være med oss en stund ennå.
IBM har også gjort store fremskritt med kvantemaskinene nylig »