Gjennombrudd firedobler tettheten på brikkene

IBM og kompani gjør plass til 20 milliarder transistorer på en fingernegl.

Forskere fra IBM og SUNY Polytechnic Institute’s Colleges of Nanotech Science + Engineering, samt partnere fra blant annet GlobalFoundries og Samsung har nå klart å lage fungerende testbrikker der de minste elementene er ned mot 7 nanometer.

IBMs visepresident for halvlederteknologiforskning, Mukesh Khare, skriver i et blogginnlegg at en fingerneglstor brikke lagd på 7-nanometersteknikk vil ha plass til mer enn 20 milliarder transistorer.

Til sammenligning kan vi opplyse om at en av dagens heftigste Intel-prosessorer, den 18-kjernede Xeon Haswell-E5, «kun» har fem og en halv milliarder transistorer å by på.

Vi snakker altså om et reelt gjennombrudd i forhold til det vi har i dag, som vil si at industrien også vil ha mulighet for å vokse – eller krympe om du vil – enda noen år.

Nye materialer og nye teknikker

En silisiumplate, eller wafer om du vil, med de nye testbrikkene. Foto: IBM Research

For å få på plass en fungerende «7-nanometernode» har IBM og kumpanene tatt i bruk nye materialer, nye verktøy og nye teknikker.

Det er blant annet brukt silisium-germanium (SiGe) i brikkens strømledende kanaler, mens selve litografiprosessen – der kretsen «tegnes» på silisiumplaten – er gjort med «extreme» UV-lys (EUV), som skal gi langt mer nøyaktige resultater enn dagens UV-teknologi.

– Alt i alt har vi gjort dusinvis av forbedringer innen design og produksjon. Det har vært en massiv innsats som har krevd flere gjennombrudd innen vitenskap, teknologi, brikkearkitektur og produksjonsprosesser, skriver Mukesh Khare i sitt innlegg.

Nå gjenstår det bare å se om industrien vil kaste seg på ruta som IBM legger opp her, altså med bruk av silisium-germanium og EUV-lys, eller om de avventer andre løsninger – det er jo flere som forsker på halvlederteknologi.

IBM selv har ikke villet uttale seg om kommersiell produksjon av denne typen brikker.

Kan ikke krympe til ingenting

IBMs 7-nanometernoder. Det begynner å bli trangt. Foto: IBM Research

Det har lenge vært et spørsmål om hvor lenge databrikkeindustrien vil kunne klare å følge den femti år gamle Moores lov (Ekstra) bare ved å krympe produksjonsprosessen – og på den måten være i stand til å klemme inn flere elementer på samme plass.

Vanlige prosessorer lages i dag på ned til 14-nanometerteknikk, og selv ikke den overgangen har vært uproblematisk. Det har derfor vært usikkerhet om hvor veien egentlig går videre.

Men IBM har satset friskt for å skvise alt ut av silisiumteknologien, og demonstrerte også sin overbevisning da de for ett år siden sprøytet inn tre milliarder dollar for å forske på 7-nanometers produksjonsprosess.

Ting kan jo ikke krympes ned til ingenting – men slutten har vi altså tydeligvis ikke sett riktig ennå.

IBM gjør litt av hvert:
Satser friskt på sin kunstige intelligens Watson >>>

(Kilde: The New York Times)

Les også
AMD er først til 7 nanometer for prosessorer og grafikkort
Les også
Denne super-kjøleløsningen kan gi mye raskere prosessorer
Les også
Grafénrørene som skal erstatte silisium-teknologien har hatt et digert gjennombrudd
Les også
Nvidias nye Pascal-grafikkbrikke har 17 milliarder transistorer
Les også
Samarbeidet mellom Apple og IBM er skikkelig i gang
Les også
IBM er i ferd med å gjøre noe smart
Les også
Nytt materiale kan gi 1000 ganger raskere prosessorer
Les også
Apple og IBM sammen i bedriftsmarkedet
Les også
Nå skal IBM skvise den siste dråpen ut av silisiumteknologien
annonse