Nyhet

Beklaget lang nedetid for iTunes og App Store

Apples systemer var nede store deler av gårsdagen.

Forsøkte du å laste ned en iOS-app i går? Eller kanskje du bare skulle raske med deg noe musikk eller lettfordøyd action i form av en trepakning Hunger Games-titler fra iTunes? I så fall kan det hende du støtte på problemer.

For noen resulterte problemene i at iTunes og de tilknyttede butikkene ikke reagerte, mens andre fikk opp feilmeldinger. Store deler av dagen hevdet likevel Apples egen systeminformasjon at alt fungerte som det skulle. Det til tross for at Apples egne supportkanaler og sosiale medier var fulle av spørsmål og irritasjon over utfallet, som varte fra sen formiddag til utpå kvelden i går.

Apple beklager

Nå har Apple selv gått ut med en beklagelse for hendelsen, gjennom TV-kanalen CNBC. Ifølge dem varte utfallet fra 10.30 om morgenen, til klokka 16 lokal tid i New York-tid. Østlige deler av USA er for tiden fem timer bak oss. Vanligvis er tidsforskjellen på seks timer, men i noen uker hver vår tar de oss igjen med en time på grunn av tidligere overgang til sommertid.

– Vi beklager til våre kunder som har opplevd problemer med iTunes og andre tjenester i dag. Årsaken var en intern DNS-feil hos Apple. Vi jobber for å sørge for at tjenestene er tilgjengelige for alle, og vi takker for tålmodigheten, sa Apple i en uttalelse til TV-kanalen.

Hva er et DNS-utfall?

DNS står for Domain Name System, og er en slags telefonkatalog som består av servere som oversetter anonyme tallrekker til adresser du og jeg kan huske. Det er som regel de vanlige adressene som benyttes av programvare og tjenester også, og dermed er de, akkurat som vi, sårbare for utfall.

For eksempel er det tek.nos IP-adresse, 87.238.40.92, nettleseren din snakker med når du leser denne saken her. Men for at du skal slippe å huske den går nettleseren din innom en DNS-server for å få oversatt «www.tek.no» til riktig IP-adresse. Det finnes en rekke slike navneservere i verden, og de deler informasjon mellom seg, slik at informasjonen gradvis blir tilgjengelig for flere brukere når en ny adresse er opprettet.

I et typisk nettutfall er det ikke sjelden det egentlig handler om et utfall av DNS-tjenester, slik som her. Kommunikasjonen er der, og virker, den går bare ikke til riktig sted.

Apple Store gikk over til manuelle kortlesere

Selv om problemene kanskje var aller mest merkbare i selskapets største nettbutikker gikk også øvrige deler av selskapets økosystem ned for telling. Både iCloud-tjenestene og appbutikken Mac-brukere hadde problemer.

Apple er selv storbrukere av tjenestene sine i Apple Store-butikkene. Skal du betale med kort vil som regel en av de blåkledte dukke opp med en eldre iPhone som sitter fast i et kortleserskall. Midt oppi gårsdagens tjenesteutfall ser det ut til at minst én Apple Store i desperasjon gikk tilbake til de gammeldagse «kortnuserne» som tar avtrykk av kundenes kredittkort.

untitled link

Apple lanserte nylig nye tjenester i utvalget sitt. Research Kit skal gjøre det enklere for forskere å nå ut til pasienter og prøvekaniner verden rundt. Du kan lese mer om Health Kit i denne artikkelen.

(Kilde: cnbc.com)

Les også
Microsoft tetter Freak-sikkerhetshull
Les også
Nå kan du laste ned nye iOS
Les også
Den nye Macen har wow-faktor så det holder
annonse