Nyhet

Microsoft tetter Freak-sikkerhetshull

Slapp viktige oppdateringer i tirsdagens fikse-tirsdag.

I forrige uke ble det kjent at de en rekke operativsystemer og mye brukte programmer var rammet av en ny, men likevel gammel, sikkerhetsfeil.

Det var en gammel overligger fra den kalde krigen, som rammer sikkerheten i krypterte SSL- og TSL-overføringer til de mest brukte mobil- og pc-systemene på planeten. Samtidig ble det kjent at denne funksjonen kunne brukes av kriminelle til å bryte seg inn i slike sikre samband. Hullet har fått navnet «Freak».

Grunnen til at dette har fått ligge i fred så lenge, var gamle eksportrestriksjoner på sikkerhetsteknologi mellom USA og deres allierte og resten av verden. Avansert og sterk kryptering var ikke tillatt eksportert. Problemet er at protokollen ikke ble endret sammen med resten av verden.

Her kan du lese mer om sikkerhetshullet » (Computerworld)

Det tok ikke lang tid før de store selskapene var på banen, og i gårsdagens fikse-tirsdag slapp Microsoft en oppdatering klassifisert som «Viktig» for å rette på Freak-hullet. «Viktig» er det nest høyeste nivået for Microsoft-oppdateringer. Selskapet understreket i samme slengen at dette ikke kun er en feil som rammer Windows, men at det er en feil som er felles for mange systemer.

Oppdateringen, MS15-031, retter feil i forbindelse med den krypterte trafikken mellom nettlesere og nettsteder som går via SSL (Secure Socket Layer) og den nyere TLS (Transport Layer Security). Oppdateringen gjelder alle støttede Windows-versjoner, fra Server 2003, via Windows 7 til Windows 8.1 og Server 2012 R2.

Ikke hjelp til XP-brukerne

Til tross for at mange fortsatt bruker Windows XP, er ikke det med i gruppen som får oppdateringen som tetter Freak-feilen. Det har å gjøre med at Microsoft, etter flere utsettelser, endelig avsluttet støtten for det 14 år gamle operativsystemet i fjor vår. Tviholder du fortsatt på XP har du dermed enda en grunn til å oppgradere til noe nyere.

Med Microsofts oppdatering følger de Apple, som slapp sin oppdatering på mandag, og Google som hadde sin Freak-fiks klar i forrige uke.

MS15-031-oppdateringen følger ikke helt den vanlig ruten hos Microsoft, og har blitt sluppet langt raskere enn den jevne sikkerhetsoppdatering, selv viktige sådanne. Normal sett bruker selskapet flere uker på å fikse og teste slike typer feil.

For å få tilgang til den ferske oppdateringen er det bare å kjøre Windows Update, så skal den komme automatisk på plass.

Windows tar også stadig større markedsandeler i nettbrettmarkedet » (Computerworld)

Les også
Trodde du at dataene dine var sikre?
Les også
iPhone og iPad kan stoppes av Wi-Fi-angrep
Les også
Google gir opp Chrome til XP
Les også
Microsofts nettservere kan ha svært alvorlig sårbarhet
Les også
Nå skal Microsoft begynne å hyre personer med autisme
Les også
Har du husket hvilken dag det er i dag?
Les også
Microsoft gjør det vanskeligere å installere alternativer til Windows på nye PC-er
Les også
Kaprer lagringsfilene dine i spill og krever løsepenger
Les også
Beklaget lang nedetid for iTunes og App Store
Les også
Nå funker Googles kalender på iPhone
Les også
Ny svakhet kan true både Mac OS X og Windows
Les også
Snart dukker øyescanning opp i en mobil nær deg
Les også
– Hackere kan ta over styringen av bilen din
annonse