Til hovedinnhold
NyhetRoboter spiller ping-pong

Roboter spiller ping-pong sammen

Gjett hvilket land de kommer fra...

Kina er kjent for sin lidenskap for bordtennis og de har vunnet mange verdensmesterskap i den hurtige sporten – som også er kjent som ping-pong. Når det blir lagd bordtennisspillende roboter, da måtte de selvsagt stamme fra Kina.

Kinesiske forskere har nå produsert humanoide roboter som er i stand til å spille ping-pong. Robotene er blitt programmert til å serve, gi retur og score – men de ville sannsynligvis ha tapt en kamp mot virkelige mennesker i dag.

Kinesisk apegud

De sporty robotene ble først avduket forrige søndag på det kinesiske Zhejiang-universitetet – hvor de spilte en rekke bordtenniskamper mot hverandre og menneskelige spillere.

Robotene har fått hvert sitt navn – Wu og Kong – og har en høyde på 1,6 meter og en vekt på 55 kg hver seg. Navnene stammer antakelig fra Sun Wukong, som er en apegud i kinesisk mytologi.

Samfunnsnytte som mål

Robotene følger ping-pong-ballen via kameraer montert i øynene – som sporer, beregner og forutsier bevegelsene til ballen. Dermed kan robotene reagere i henhold til situasjonen på en mest mulig korrekt måte. Responstiden på de nye ping-pong-stjernene varierer fra 50 til 100 ms.

Målet med robotprosjektet er ikke å spille bordtennis på en best mulig måte, ifølge forskerne. For dem er dette en måte å demonstrere hvilke muligheter som eksisterer med robotteknologi, og det endelige målet er å finne ut hvordan roboter best mulig kan hjelpe til i hverdagen.

Se robotene spille ping-pong i denne reportasjen fra kinesisk fjernsyn:

(Kilde: Xinhuanet)

annonse