Til hovedinnhold

Robot kan få bære den olympiske ild

Liten tass nominert til stort oppdrag før London-OL.

Britene vurderer å gjøre et dristig valg før sommerens OL i London. Den lille roboten iCub er nominert til å løpe med den olympiske ild under fakkelstafetten.

Forskere ved Aberystwyth-universitetet i Wales står bak nominasjonen. De ønsker å markere 100-årsdagen for fødselen til den britiske matematikeren Alan Turing, kjent som grunnleggeren av datavitenskapen.

iCub blir montert. Roboten er 104 cm høy og veier 22 kg.

Universitetet skapte den barnelignende androiden for å prøve ut om roboter kan lære på samme måte som menneskebarn kan. iClub er én meter høy, altså på størrelse med en treåring. Som unger flest kan den krype, gå, plukke opp saker og lage rare ansiktsuttrykk. Den er også kjent for å kunne skyte med pil og bue, som du kan se i videoen i bunnen av saken.

Fyller ikke kravene

Det er langt fra sikkert at den vesle roboten får bære den olymiske ilden. I følge Lloyds TSB, som står for utvelgelsen, fyller iClub ikke de grunnleggende kravene til fakkelbærere. De utvalgte må leve i Storbritannia og være minst 12 år gamle. Roboten er definitivt for ung, og man kan vanskelig si at den "lever" i Storbritannia, siden den faktisk er en død gjenstand.

Det kan likevel hende at komitéen er villig til å tøye reglene litt for å få stuntet gjennomført.

Les også: Robot prøver seg på triatlon

Den olympiske ild ankommer fra Hellas til Cornwall 18. mai 2012. Deretter skal 8000 heldige bære fakkelen på kryss og tvers av Storbitannia, før den ender opp på Olympiastadion i London 27. juli.

Se reportasje om iCub fra Stuff.tv:

Se iCub skyte med pil og bue:

Kilder: New Scientist, Gizmag, Aberystwyth University

annonse