Til hovedinnhold

Apple har sluppet verdens tynneste nettbrett

Den nye iPad Air 2 får både fingeravtrykkleser, bedre kamera og raskere innmat.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kveldens lanseringsjippo fra Apple har ikke bare bydd på mange nyheter rundt økosystemet og «kontinuiteten» som operativsystemene OS X Yosemite og iOS 8 lager på tvers av Apples mange enheter.

Apple-sjef Tim Cook har også benyttet anledningen til å dra sløret av litt ny og smekker maskinvare – og som forventet stod deres populære nettbrett iPad på lista.

Flunkende ny iPad Air 2

Årsgamle iPad Air var ikke akkurat noen tjukkas, men nå har Apple høvlet ytterligere av sitt flate flaggskip. Apple iPad Air 2, som nykommeren altså heter, er ikke mer enn 6,1 millimeter tykk – «verdens tynneste nettbrett» ifølge Apple.

Innvendig har iPad Air 2 fått ny motor. Prosessoren har navnet A8X og skal være opp til 40 prosent raskere enn «gamle» iPad Air. Og det er kun den rene prosessorkraften. Når det kommer til grafikk og spill skal vi kunne forvente at den er opp til 2,5 ganger så kjapp. Batteritiden er oppgitt til ti lange timer, og herligheten har fingeravtrykksleser, slik at du ikke trenger å stresse med kodelås.

Foto: Apple

På utsiden har det for øvrig skjedd mer enn bare et trinnere karosseri. Skjermen er mindre reflektiv, noe som vi gjøre iPad Air 2 bedre å bruke utendørs. Og det kan være kjekt, ettersom iPad Air 2 også har bedre kamera og ikke minst kamerafunksjoner som timelapse og sakte film.

Det trådløse nettverkskortet er også byttet ut. Apple iPad Air 2 har fått støtte for den raske 802.11ac-standarden med MIMO (Multiple In Multiple Out) som gir opp til 2,8 ganger raskere overføring enn forgjengeren. Men for å få fullt utbytte av dette må du selvsagt ha også ha en ruter som støtter hastighetene som 802.11ac byr på.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det nye nettbrettet kommer i tre farger; sølv, gull og stellargrå. 16 GB-versjonen vil koste det samme som iPad Air i dag, mens 64- og 128 GB-versjonene vil bli noe rimeligere enn tilsvarende for dagens kapasiteter.

Oppdatert: 16 GB-versjonen koster 4190 kroner, 64 GB koster 4990 kroner og for 128 GB lagringplass må du ut med 5790 kroner. Vil du ha 4G-tilkobling i tillegg må du legge 1100 kroner til de prisene.

Lillebor får fingeravtykksleser

Nå også i gull!Foto: Apple

iPad Air er kanskje Apples nettbrett-flaggskip, men det er lillebror iPad mini med Retina-skjerm som er sjarmøren i familien. Her skjer det også noe, men ikke like mye nytt som med storebroren.

Den viktigste nyheten er kanskje at iPad mini 3, som den nye generasjonen heter, får den samme fingeravtrykksleseren som iPad Air 2. – eller «Touch ID» som Apple kaller det.

Dessuten får den de samme fargene som den nye storebroren. Startprisen blir dog lavere, fra 3390 kroner for grunnmodellen til 4990 kroner for 128 GB.

Apple vil for øvrig fortsette å tilby de tidligere utgavene av iPad mini til lavere pris – iPad mini 2 (Retina) til 2490 kroner er jo slett ikke dumt.

De nye iPad-modellene skal kunne bestilles fra i morgen av, og vil begynne å sendes ut neste uke.

Apple har hard konkurranse fra Google:
I går lanserte Google ny mobil, nytt nettbrett og en Apple TV-konkurrent >>>

annonse