Til hovedinnhold
NyhetDyrt bomkjøp

Kjøpte ståhjuling til 5000 kroner – er forbudt å bruke

For Jonatan og familien ble årets julegave i fjor en gedigen skuffelse.

Aksel I. Edgar-Lund, Tek.no

I månedsvis hadde Jonatan Romuld Hansen (14) fra Råde ønsket seg en ståhjuling, også kalt et elektrisk eller selvbalanserende kjøretøy.

Begeistringen var stor da han på julekvelden i fjor kunne pakke opp gaven fra mor og far, en splitter ny ClassyWalk Original som da kostet rundt 5000 kroner hos den norske nettbutikken Stayclassy.no.

Gleden ble dessverre kortvarig. Ståhjuling er nemlig klassifisert som motorredskap, og er derfor å anse som en motorvogn. Det betyr at den er ulovlig å bruke hvis du ikke er fylt 16 år.

– Traff som en bombe

Jonatan Romuld Hansen.
Aksel I. Edgar-Lund, Tek.no

Jonatan sier at reglene for å bruke det populære fremkomstmiddelet nærmest eksploderte i nyhetene på diverse nettsider i tida etter jula i fjor.

– Det traff som bombe på nettet. Jeg ble ekstremt skuffet da jeg oppdaget at det er ulovlig for meg å bruke ståhjulingen min. Sannsynligheten for å bli tatt er liten, og jeg vet at det er mange som kjører rundt ulovlig. Men jeg vil ikke ta sjansen på å få bot, eller i verste fall at foreldrene mine kan få førerkortene sine inndratt, sier Jonatan.

– Nå skal jeg legge den ut for salg på Finn, men der ligger det svært mange av samme modell ute fra før. Jeg ser at de selges for rundt 2500-3000 kroner. Jeg legger ut min for 2000 kroner. Nå vil jeg bare bli kvitt den så fort som mulig, sier han.

Ikke gå i fella

Jonatan ønsker å vekke oppmerksomhet rundt regelverket, slik at ikke andre må oppleve den samme skuffelsen som han gjorde.

– Jeg synes det er dårlig at det ikke var noen opplysninger om reglene på nettsiden. Hadde jeg vært klar over dette hadde jeg naturligvis ønsket meg noe helt annet, sier Jonatan.

Moren til Jonatan er om mulig like skuffet, og føler seg lurt til å kjøpe et produkt som det ikke er lov til å bruke.

– Vi følte oss lurt, og skulle gjerne hevet kjøpet, sier Anne Mari Romuld Hansen.

– Da vi bestilte julegaven på nettbutikken til Stayclassy.no, var det ingen informasjon om at det var 16 årsgrense på dette produktet. Dermed fikk Jonatan en helt meningsløs julegave, sier hun.

– 16 års aldersgrense må komme klart frem

Forbrukerombudet opplyser til Tek at de har mottatt noen henvendelser fra foreldre som ikke visste at det var 16 års aldersgrense for å bruke ståhjuling.

– At noe har 16 års aldersgrense er en vesentlig opplysning som må komme klart frem i markedsføringen, sier Ingvild Sahl, kommunikasjonssjef i Forbrukerombudet.

– Alltid vært tydelige

Daglig leder hos Stay Classy, Heine Øhrling, sier i en epost til Tek de alltid har vært tydelige på regelverket og opplyst kundene sine om dette.

– Rent juridisk foreligger det ikke noen plikt til opplysning av reglene, da disse må forutses som allment kjente regler. Men vi har alltid vært tydelige på regelverket og opplyst om dette da dette har vært ønskelig eller nødvendig. En av grunnene til at vi skriver utførlig om dette på vår nettside, er fordi vi har brukt mye tid og krefter på å forstå regelverket, håndhevingen og utviklingen av det, sier Øhrling.

Kunne med fordel vært tydeligere

Skjermdump: stayclassy.no

Når Tek sjekker nettsiden, finner vi riktignok utførlige opplysninger om reglene om aldersgrense på en del av produktsidene. Men det gjelder slett ikke for alle ståhjulingene på Stayclassy.nos nettsider.

Når vi skal kjøpe den samme ståhjulingen som Jonatan, er det kun en henvisning til øvrige regler for selvbalanserende kjøretøy og lenke til Statens vegvesen sine nettsider aller nederst på siden. Det står ikke et ord om 16 års aldergrense, med andre ord er det fint mulig å ikke få med seg denne informasjonen på veien fra hovedsiden til handlekurven og betaling.

På nettbutikken til Airwheel Norge AS finner vi overhodet ingen informasjon om verken aldersgrense eller andre regler for bruk av ståhjulingene de selger.

Heine Øhrling sier at Stay Classy ikke har opplevd noen nedgang i forhold til medieoppslag, derimot en stor oppgang i salg.

– Vi har imidlertid fått mange henvendelser med spørsmål om reglene da andre instanser eller konkurrenter ikke har klart å opplyse godt nok, sier han.

Les om da vi fikk prøvekjøre et helt rått elektrisk skateboard, og se videoen fra en parkeringsplass i Oslo.

annonse