Til hovedinnhold

Fjerner forbudet mot små elektriske kjøretøy

Skal likestilles med sykkelbruk.

Niklas Plikk, Tek.no

Regjeringen tillater nå bruk av små elkjøretøy. Såfremt de er riktig merket, vil de likestilles med vanlig sykkel og trenger hverken godkjennes, registreres eller forsikres. Det er heller ingen aldersgrense eller krav til opplæring for bruk av slike kjøretøy.

Det vil være hver enkelt brukers ansvar å påse at kjøretøyet oppfyller vilkårene for å kunne anses som sykkel, og at man påviser aktsomhet overfor andre trafikanter.

Akkurat som syklister må gjøre per i dag, altså.

Samme tekniske krav som selvbalanserende kjøretøy

Kjøretøyet må i hovedsak oppfylle de samme tekniske kravene som har vært gjeldende for selvbalanserende kjøretøy. Det vil si en maksvekt på 70 kilogram inkludert batteri. Bredden skal ikke overskride 85 centimeter, maksimal lengde er satt til 120 centimeter og topphastigheten kan ikke være på mer enn 20 kilometer i timen.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Bilde: Regjeringen

Videre må altså fremkomstmiddelet være utstyrt med frontlys, baklys, reflekser og signalhorn. Det er også visse krav til bremsekraft. Likevel kan det gis unntak fra disse kravene der slikt utstyr ikke kan monteres.

– Enklere regler, mindre byråkrati og litt mer moro i hverdagen. Nå forenkler vi regelverket for små elektriske kjøretøy, som el-sparkesykler og ståhjulinger. De ligner mye på sykkel med tanke på bruksområde. Derfor skal likestiller vi nå slike kjøretøy. De skal nå kunne brukes på samme områder og under samme vilkår. Det gjør det enklere både for brukere og myndigheter, uttaler samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i departementets pressemelding.

Helt rått

Birger Johansen i Wired AS. Bilde: Wired AS

Én person som i hvert fall er veldig fornøyd med de nye regelendringene er Birger Johansen, medeier i selskaper Wired. De har importert og solgt elrullebrett i Norge siden 2016, men det har vært et slit ifølge Johansen selv:

– Dette er helt rått. Vi har jobbet i motbakke i flere år, og lagt inn mye innsats for å få reglene endret. I praksis har vi lovlig solgt et produkt som var ulovlig å bruke. Nå kan kundene våre endelig være trygge på at de kjører rundt på et lovlig produkt, forteller Johansen til Tek.no.

Johansen tror at nå som forbudet er fjernet, vil det bli et eldorado i Norge for alle som er ute etter enten elrullebrett eller elsparkesykkel:

– Det har ikke vært mange av oss som har solgt elrullebrett eller elsparkesykler, men det vil nok raskt endre seg nå. Nå vil de største aktørene trolig også kaste seg på ballen. Det synes jeg bare er positivt. Jeg gleder meg til å se flere bruke elrullebrett i Norge!

Kjedene følger med og vurderer

Elkjøps kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly. Bilde: Rune Dyrhaug

Vi forhørte oss også med noen av landets største kjedebutikker, hvor stemningen er avventende, men positiv. Elkjøp har per i dag kun selvbalanserende elkjøretøy i sitt sortiment.

– Dette er et nisjeprodukt vi tilbyr i dag på nett, som et knippe av våre kunder syns er attraktivt. Om vi skulle få økt etterspørsel etter tohjulingene nå som regelverket rundt små elkjøretøy er forenklet, vil vi som alltid lytte til kundene våre og vurdere mulighetene for å øke denne type produkter i vårt sortiment. Hos oss er det nemlig kunden som er sjefen, forteller kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp til Tek.no

Hos Clas Ohlson finner vi per i dag kun en enslig elektrisk sparkesykkel i butikkene. Men dette kan plutselig bli mer, får vi vite av kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully.

– Vi tror en oppmykning av reglene vil ha mye å si for salget og utvalget. Vi følger salget nøye, og om vi ser at interessen øker kan det fort dukke opp nye produkter i sortimentet, forteller hun i en e-post.

Sportskjeden XXL, som er tungt inne i elsykler, har ingen planer om å få på plass noen nye produkter umiddelbart.

– Men vi ser stadig etter nye produkter, og for framtiden vil vi vurdere dette, opplyser nordisk innkjøpssjef i XXL Sport & Villmark Marius Jensen.

Blir det nå en ny tur på dette elrullebrettet?
Vi prøvekjørte et helt rått elektrisk skateboard på en parkeringsplass i Oslo »

(Kilde: Regjeringen.no)

annonse