Teleselskaper trenger ikke utlevere IP-adresser 

Procesbevillingsnævnet i Danmark avslo at høyesterett skulle avgjøre ankesak.

I mai vant Telia og Telenor i dansk rett mot filmbransjen, som stilte krav om utlevering av IP-adresser til å finne mistenkte personer som deler filmer. Dommen ble raskt anket av advokatfirmaet Njord Law. Nå er anken avvist, og avgjørelsen står.

– Nå har vi enda en gang fått slått fast at loggdata kun bør utleveres til politiet for bekjempelse av grov kriminalitet, sier juridisk direktør i Telenor DK, Mette Eistrøm Krüger.

Kun Politiet som får utlevert IP-adresser

Stridens kjerne dreier seg kort fortalt om at filmbransjen ville tvinge teleselskapene til å dele ut IP-adresser til å finne personer som mistenkes for å ulovlig nedlasting av film.

Nå blir altså dommen fra mai stående, hvor teleselskapene ikke trenger å gi fra seg denne informasjonen til andre enn det danske politiet.

Mange har mottatt «trusselbrev»

Advokatfirmaet Njord har ifølge nettsiden ikke uttalt seg om avgjørelsen, men er neppe fornøyd med utfallet som tapende part i saken.

På vegne av filmbransjen har nemlig firmaet blant annet sendt ut brev over hele Scandinavia, med et krav om forlik ved at mottakerne av brevet betaler inn 2700 kroner.

Denne praksisen har både IKT Norge og Forbrukerrådet stilt seg tvilende til, og peker på at det å få opplyst en IP-adresse kun sikkert vil gi deg hvem som eier abonnementet til adressen, og ikke nødvendigvis hvem som har gjort noe ulovlig.

Njord har også sendt ut brev til våre naboer i øst:
Flere tusen fildeler i Sverige har mottatt kravsbrev i posten »

(Kilde: Version2)

Les også
Nettleverandører tvinges til å oppgi navnene på flere tusen norske fildelere
Les også
Etter tre runder i rettssalen slipper Telenor å avsløre identiteten til piratnedlastere
Les også
Dansk advokatfirma sender trusselbrev til norske nettbrukere
Les også
Nå skal film- og musikkbransjen ta norske nettpirater
annonse