Til hovedinnhold

Nå skal film- og musikkbransjen ta norske nettpirater

Har varslet Datatilsynet om overvåknings-start.

Shutterstock/ joyfull
Anders Brattensborg Smedsrud

Etter at den nye åndsverkloven ble vedtatt av stortinget i sommer, har det bare vært et tidsspørsmål før norske pirater igjen ville havne i rettighetsbeskytternes søkelys. Åndsverkloven åpner for at hvem som helst skal kunne overvåke IP-adresser på Internett så lenge de gir melding om det til Datatilsynet først.

Nå har Datatilsynet mottatt flere slike meldinger, og disse kommer ikke fra hvem som helst. Blant aktørene finner vi den mektige internasjonale organisasjonen Motion Pictures Association, som sammen med seg på banen har Norsk Videogramforening, NOPA, og Norske Filmbyråers Forening.

Et del av meldingen advokatbyrået Simonsen sendte Datatilsynet.Skjermdump fra Datatilsynet

Etter at meldingen om overvåkning først har nådd Datatilsynet, kan selskapene starte overvåkning av nordmenns aktivitet på Internett etter 30 dager.

Alle de nevnte aktørene som nå er klare til å starte innsamlingen av norske IP-adresser, skal representeres av advokatbyrået Simonsen Vogt Wiig.

Det samme byrået har også tidligere hatt konsesjon til å samle inn IP-adresser til fildelere i Norge, men denne har vært trukket tilbake siden 2011.

29. november begynner piratjakten

Ifølge TU er advokatbyrået igjen klare for å behandle personopplysninger fra den 29. november, og de varsler at deres første prioritet vil være de som laster opp filer.

De aller fleste kan enkelt nok følge med på hva slags IP-adresser som brukes til fildeling, ikke bare advokatbyråer. Alt som trengs er å koble seg på et delingsnettverk, som betyr at du selv ved å bare hente ned deler av en fil kan ende i loggene til et advokatfirma.

IP-adressene til abonnenter som laster opp filer, såkalte «seeders», vil også være svært enkelt å loggføre. De fleste BitTorrent-programmer fungerer slik at med en gang du har lastet ned en fil, sjalter programmet deg automatisk over til å «seede» denne.

Hvis du dermed setter en film til nedlasting på kvelden, og lar den stå over natten, kan du altså ha drevet ulovlig opplasting av materiale i timesvis. Dessuten er sjansen også stor for at du laster opp mens du venter på at nedlastingen din skal bli ferdig, da hele tanken bak BitTorrent-teknologien er at du deler bitene du har lastet ned fortløpende med andre brukere.

Dermed kan det hende at du etter noen uker får politiet på døra – eller i det minste et brev fra internettleverandøren din, som sier at noen har fått utlevert dine personopplysninger.

Les også: Så lett kan du bli tatt for piratkopiering »

Vil blokkere The Pirate Bay

Fra før har både Norsk Videogramforening og MPA varslet at de vil sette i gang tiltak for å få Telenor til å blokkere nettsiden The Pirate Bay for sine kunder. Saken ble allerede i 2010 prøvet for norsk rett, noe som den gang endte med nederlag for rettighetsbeskytterne. Den nye åndsverksloven kan dog ha endret spillereglene, og det er særlig den nye hjemmelen om å blokkere tilgang til nettsteder hvor opphavsrett krenkes, de to organisasjonene fester sin lid til.

Leder for Norsk Videogramforening, Willy Johansen, tok i sommer også til ordet for å danne en ny rettighetsallianse med mål om å stå sterkt sammen overfor både myndigheter og de som laster ned ulovlig.

Vil du jobbe skjult på nett?
Slik skjuler du identiteten din på Internett »

(Kilder: TU via TorrentFreak)

Denne artikkelen ble først publisert 8. nov. 2013.

annonse