Til hovedinnhold

Etter tre runder i rettssalen slipper Telenor å avsløre identiteten til piratnedlastere

Vant i Høyesterett mot Scanbox.

I 2015 spredde åtte forskjellige Telenor-kunder dramafilmen The Captive på nettet via via bittorent-teknologi. Filmdistributøren Scanpix fikk tak i IP-adressene deres, men da de spurte om personopplysningene deres, satte Telenor foten ned.

Saken ble tatt til Oslo tingrett, hvor Telenor kom seirende ut. Scanpix anket, fikk saken opp i Borgarting lagmansrett, hvor saken nå var snudd på hodet. Denne runden var det Scanpix som vant, og Telenor anket saken til Høyesterett.

I forrige uke ble dommen endelig avgjort: Telenor trenger ikke å identifisere hvem som befinner seg bak de åtte IP-adressene, skriver VG.

– En seier for personvern

Telenor er åpenbart fornøyde med avgjørelsen, noe som kommer godt frem i uttalelsen fra kommunikasjonsdirektøren deres, Torild Lid Uribarri, til VG:

– Dette er en seier for kundenes personvern og for oss. Telenor sympatiserer selvsagt ikke med ulovlig fildeling, men vi har også et ansvar for å beskytte våre kunder.

Kunne ha ført til en flom av lignende innsynskrav

Også Forbrukerrådet og IKT-Norge skal ha vært sterkt engasjerte i saken, og skrev et felles støtteinnlegg for Telenor i forkant av avgjørelsen. I brevet skriver de blant annet at avgjørelsen i Høyesterett ikke bare er viktig i dette éne tilfellet, men at det vil sette presedens for mange lignende saker fremover.

De nevner blant annet Njord-saken som vi har skrevet om tidligere, hvor danske rettighetsinnhavere har sendt trusselbrev til nordmenn. Skulle Høyesterett ha stemt i Scanpix' favør skriver Forbrukerrådet og IKT-Norge at det trolig ville ha åpnet dørene for en stor økning av lignende begjæringer.

Torgeir Waterhouse fra IKT-Norge er dermed naturlig nok veldig fornøyd med Høyesteretts avgjørelse:

– Den måten data som dette har blitt brukt tidligere viser med all tydelighet at rettsavgjørelsen er riktig. Det er ingen sammenheng mellom alvoret i den typen nedlastning og konsekvensene det får for de som blir utlevert og anklaget basert på en veldig løs mistanke, sier han til VG.

Les også: The Pirate Bay er blokkert av norske internettleverandører »

Les også
Teleselskaper trenger ikke utlevere IP-adresser 
Les også
Flere tusen fildelere i Sverige har fått kravbrev i posten
Les også
Du må bruke tommelen hvis politiet ber om det
Les også
Nå må også de mindre internett-tilbyderne blokkere Pirate Bay
Les også
Så lett kan du snart bli tatt for piratkopiering
annonse