Til hovedinnhold

Så mye koster iPhone egentlig

Ikke les dette om du akkurat har kjøpt en.

Kjøper du en iPhone 4S uten bindingstid fra en telefonoperatør, koster mobilen 4900, 5800 eller 6700 kroner for modellene med lagringsplass på henholdsvis 16, 32 og 64 gigabyte, om du kjøper den direkte fra Apples nettbutikk.

Men hvor mye koster det egentlig Apple å produsere den?

Teknologiselskapet iSuppli har plukket en telefon fra hverandre, og sett på kostnadene til komponentene telefonen er bygget av. Enkelte ting, som berøringsskjermen, er ganske dyre, men i all hovedsak kjøper Apple innmaten for en vesentlig lavere pris enn de selger den.

Her er noen eksempler, via den britiske avisen Daily Mail:

Totalkostnaden på hjemknappen og sensorer, som høyttaler og volumknapper er beregnet til rundt 40 kroner. Kameraene koster drøyt 100 kroner. Mekaniske og elektromekaniske deler summerer seg til snaut 200 kroner, det omstridte batteriet koster bare 35 kroner mens antenne og skjerm til sammen kommer på nærmere 400 kroner.

Total koster alle delene i iPhone 4S, pluss produksjon, tilbehør og pakking, rundt 1150 kroner, ifølge iSuppli.

En utgift som midlertid ikke kommer med i betraktingen her, er ressursene Apple legger ned i research og utviklingen av enhetene. I tillegg skal Apple distribuere telefonen til butikker rundt om i verden, men med en margin på 3750 kroner for den billigste telefonen, er det rimelig å anta at Apple tjener godt med penger.

Og at forbrukerne betaler en hel del ekstra for hype og design ...

Når kommer iPhone 5?

Prisen du betaler for iPhone 4S er én ting (og ganske urelevant om man ser på salgstallene?), på ryktebørsen handler det selvsagt om den neste telefonen Apple utvikler.

Her er de siste spekulasjonene om den neste iPhone, ifølge nettavisen The Huffington Post.

Først og fremst, Apple har ikke bekreftet at det eksisterer en iPhone 5, men en trenger jo ikke å være rakettforsker for å forstå hvor dumt det ville være å ikke følge opp gigantselgeren iPhone 4S med en ny telefon. Ryktene om iPhone 5 har nå svirret i over ett år, og mange håpet at det var denne Apple skulle annonsere sist oktober.

Iphone med 4G?

Den tredje generasjonen av iPad ble utstyrte med 4G. Det forsterker sannsynlighetene for at Apple overvinner utfordringer med design og batterilevetid, og presser den samme teknologien inn i neste iPhone. (Foto: Apple)

Selskapet annonserte som kjent iPhone 4½, og naturligvis har en del av ryktene fra oktober overlevd frem til i dag. Det snakkes med andre ord om en tynnere, lettere telefon med en større, 4-tommers skjerm.

Nå hevder også taiwanske DigiTimes at den neste iPhone vil bli utstyrt med hurtigmobilnettverket 4G. Ikke en helt utenkelig idé ettersom dette er en av utbedringene i den nye iPad-en. Og at 4G tross alt gir mer mening i en telefon, ettersom den oftest er med til områder uten WiFi. Ifølge Daring Fireball er det utfordringer med batterilevetid og stramme designkrav som så langt har hindret Apple å inkludere 4G i smarttelefonen.

Kommer i 2012?

Tidligere rapporter har gått på at iPhone 5 ifølge trenden skulle lanseres sommeren 2012, men både den japanske nettsiden Macotakara.jp og de amerikanske Macrumors.com og iMore.com skriver at Apples vil bryte trenden og lansere telefonen utpå høsten, i september eller oktober.

Ifølge Macotakara vil utsettelsen markere en endring i lanseringstidspunktet for kommende appletelefoner, og skriver at fremtidige iphonemodeller vil bli lansert om høsten.

Den japanske nettsiden får støtte fra både Macrumors og iMore. Sistnevnte hevder dessuten at når iPhone 5 lanseres, så blir det med en quadcoreprosessor og stemmer i i forhold til støtte for nettverket 4G LTE.

Informasjonen er stikk i strid med hva 9to5mac.com meldte i slutten av januar 2012. Nettsiden siterte en kilde i Apples produsent Foxconn i Kina som hevdet fabrikken gjorde seg klar for en sommerlansering av telefonen.

- Vi har hørt fra en sikker kilde i Foxconn i Kina at iPhone 5, som den for tiden blir kalt, girer opp for produksjon, skriver 9to5mac.com.

Les også: iPhone med 4G i 2012

annonse