Til hovedinnhold

Slik er Apples nye iPad

Apple lanserte kraftig oppgradert nettbrett.

Forventningene har vært skyhøye etter at Apple forrige uke sendte ut invitasjon til lansering av ny iPad. Mange ventet på en "iPad 3" eller en "iPad HD", men i kveld ble det klart at Apple har gått bort fra nummereringen av iPad. I stedet kaller de det nye produktet for "the new iPad" – enkelt og greit.

Betydelig bedre skjerm, raskere prosessor, bedre kamera og støtte for raskere mobilt 4G-bredbånd (LTE) – er de viktigste nyhetene.

Langt bedre skjerm enn forgjengeren

På utsiden er det ikke mye som skiller den nye iPad-en fra iPad 2. Men det er før du skrur den på.

Den nye iPad-en har nemlig fått en langt bedre skjerm enn forgjengeren. Skjermen har en oppløsning som faktisk er en ganske mye høyere enn det de fleste har på sine 40-50-tommers flatskjerms-TV-er. Det bør bety sylskarp tekst og mye detaljer i bildene du ser på skjermen.

Oppløsningen på skjermen i den nye iPad-en er på hele 2048 x 1536, mens den første iPad-en og iPad 2 har en oppløsning på 1024 x 768 punkter. Med andre ord snakker vi om en dobling av punkter både horisontalt og vertikalt – altså fire ganger så mange bildepunkter. Ifølge Apple skal den høye oppløsningen gjøre det umulig for det menneskelige øye å se de enkelte bildepunktene.

Høyere skjermoppløsning er noe veldig mange har etterlyst. De nyeste smartmobilene har i det siste fått skjermer med veldig høy oppløsning, og det gjør at skjermen på den gamle iPad-en rett og slett virker ganske dårlig i forhold til skjermene på mobilene mange benytter til daglig.

Raskere prosessor

Den nye iPad-en vil fortsatt kunne fås i enten svart eller hvitt.

Stadig mer avanserte apper, spesielt spill, krever sitt av maskinvaren. Apple har oppgradert prosessoren – selve "motoren" i nettbrettet. Men mange ble nok skuffet over at Apple ikke kom med en firekjerners prosessor, slik som mange av konkurrentene har i sitt nettbrett. I stedet kommer Apples nye iPad med en ny brikke som har fått navnet A5X. Denne inneholder to prosessorkjerner i likhet med forgjengeren. I tillegg inneholder A5X-brikken en grafikkprosessor med to kjerner – altså totalt fire kjerner. Det skal ifølge Apple bety langt bedre grafikkytelse og mer realistiske spill.

På Mobile World Congress-messen i Barcelona forrige uke viste både Asus og Fujitsu frem nettbrett med fire prosessorkjerner. Du kan lese mer om disse her: – Nå får du PC-kraft i mobilen

Les også: – Glem iPad og Tab – dette er kongen

Bedre kamera

Apple har fått kritikk for kameraet i iPad 2. Kvaliteten på bildene du tar er betydelig dårligere enn det du får med iPhone 4S eller med andre mobilkameraer.

Den nye iPad-en får et oppgradert kamera med fem megapiksel sensor, hvor optikken og bildebrikken skal være den samme som i iPhone 4S. Kameraet har autofokus og automatisk ansiktsgjenkjenning.

Kameraet har også støtte for filming i 1080p HD-kvalitet, med innebygget bildestabilisator og fjerning av bildestøy.

iPad får 4G-støtte

Optikken i kameraet i den nye iPad-en skal være den samme som i iPhone 4S, men oppløsningen er på 5 megapiksler – mot 8 på iPhone. (Bildekreditt: The Verge)

En annen nyhet er at iPad nå vil komme i en versjon med støtte for LTE, i dagligtale gjerne kalt 4G. I områder med 4G-dekning åpner dette for nedlastingshastigheter som er sammenlignbare med bredbåndet du har hjemme. NetCom har allerede åpnet sitt 4G-nett i flere av de største byene i Norge, og om kort tid ventes det at også Telenor åpner sitt nett.

Det vil nå være mulig å dele internettforbindelsen ved å bruke iPad-en som et såkalt "mobilt hotspot". Dermed kan du komme på nett med PC-en eller en annen enhet, ved å gå via mobilt bredbånd-forbindelsen på iPad-en.

Les også: Lanserer 4G-mobil med Android 4 i Norge og HTC først i Europa med 4G-mobil

Den nye iPad-en er 9,4 mm tykk, det vil si at den faktisk er litt tykkere enn iPad 2 – som er på 8,8 mm. Vekten er også litt høyere.

Apple møter hardere konkurranse

Apple doblet iPad-salget i kvartalet som sluttet i desember, til 15,43 millioner enheter. Selskapet har solgt rundt 55 millioner iPad-er siden nettbrettet ble lansert i 2010. Det er flere iPad-en enn noen PC-produsenter har solgt PC-er i siste kvartal, ifølge Apples Tim Cook.

Nå møter imidlertid Apple stadig sterkere konkurranse fra andre produsenter, spesielt Samsung med sine populære Galaxy Tab-nettbrett. På Mobile World Congress-messen i Barcelona i slutten av februar lanserte Samsung Galaxy Tab 2 i flere størrelser. Også andre produsenter, som Asus, Toshiba, Motorola og Fujitsu, leverer nå nettbrett som er direkte konkurrenter til iPad, og som har svært konkurransedyktige tekniske spesifikasjoner.

Felles for de fleste av konkurrentenes nettbrett, er at de benytter Googles Android-operativsystem. Tidligere var utvalget gode apper mye dårligere på Android enn på iOS-operativsystemet som brukes på iPad og iPhone, men i takt med at Android-nettbrettene er blitt stadig mer populære har også utvalget apper blitt mye større og bedre.

Android-nettbrettene hadde en markedsandel på 39 prosent i fjerde kvartal i fjor, mot 29 prosent året før, ifølge tall fra analytikeren Neil Mawston, som Reuters viser til.

Til Norge den 23. mars

Den nye iPad-en skal komme i enten svart eller hvit versjon, som tidligere, og bli tilgjengelig fra og med 16. mars i en rekke land rundt om i verden. Men vi her i Norge må vente til den 23. mars før produktet dukker opp i butikkene.

Prisen vil være omtrent den samme som for dagens iPad 2.

Les også: – Slik blir iPhone 5

Her finner du Amobiles live-dekning av pressekonferansen

annonse