Til hovedinnhold

– Denne mobilen er rettferdig

Nederlandske Fairphone har laget en telefon for de som er opptatt av miljø, etikk og fabrikkarbeideres rettigheter.

Fairphone

Det nederlandske selskapet Fairphone har begynt å ta imot forhåndsbestillinger på det de selv hevder er verdens første "rettferdige" mobiltelefon. Med det menes en mobiltelefon hvor man har tenkt etikk, ansvarlighet og rettferdighet gjennom hele produksjonsprosessen, inkludert arbeidernes rettigheter, valg av de rette materialene og programmer for å håndtere elektronisk avfall.

– Selv om telefonen ikke er så «rettferdig» som vi streber etter å gjøre den, har vi gjort flere vesentlige inngrep i forsyningskjeden for å lage en smartmobil som setter mennesker og samfunnsmessige verdier først, sier Fairphone-günder Bas van Abel i et blogginnlegg.

Han skriver at alle mobiltelefoner er fylt med en rekke ulike metaller og sjeldne råvarer, og mange av disse materialene kan komme fra konfliktfylte områder av verden. Fairphone støtter tiltak i Den demokratiske repulikken Kongo som skal garantere at utvinningen av disse råvarene ikke skal brukes til å finansiere ulovlige væpnede styrker.

Produsenten har også lagt vekt på å ha langsiktige relasjoner med produsentene for å sikre gode arbeidsvilkår, at produsenten driver på en miljøvennlig måte og at de har rutiner for gjenvinning av materialer. De jobber også med etablere et fond som skal jobbe for arbeidernes rettigheter.

Fairphone besøkte fabrikker i Kina for å finne produsenter som tilfredsstilte kravene deres. De endte opp med å velge A'Hong, en produsent med fabrikker i Shenzhen og Chongquing.Foto: Fairphone

Smartere design

Fairphone skriver i sin blogg at de ønsker at telefonene de produserer skal vare så lenge som mulig og at de har hatt hele produktets livsyklus i tankene. Derfor benytter telefonene utskiftbare batterier, og det følger heller ikke med batterilader og annet tilbehør som standard. Dette må bestilles etter behov, slik at mengden elektronisk avfall holdes på et minimum. Brukeren kan selv velge hvilket operativsystem de ønsker å installere på den.

I tillegg vil Fairphone publisere en liste over alle materialer som er brukt i produksjonen av telefonen, og prisen på hver enkelt komponent, samt en oversikt over alle underleverandørene. Dermed skal den som kjøper telefonen selv kunne forsikre seg om at alt går riktig for seg.

Firekjerners prosessor

Den første Fairphone-modellen er en Android 4.2-telefon basert på en Mediatek 6589-systembrikke med firekjerners prosessor på 1,2 GHz. Skjermen er 4,3 tommer stor og har oppløsnng på 540 x 960 punkter. Telefonen har ellers et 8 megapiksel kamera, og den kommer med 16 GB lagringsplass.

Prisen på telefonen er 325 euro, det vil si i underkant av 2 500 kroner. Produsenten må imidlertid forhåndsselge 5 000 telefoner, før de kan starte produksjon – noe som etter planen skal skje til høsten. I skrivende stund er det solgt mer enn 2 800 telefoner.

Les også: Mobilsalget tilbake overalt, unntatt i Asia

Ville du kjøpt en "rettferdig mobil", og måtte den isåfall vært minst like bra som andre alternativer? Eller ville du godtatt at den var litt dårligere? Bruk kommentarfeltet!

annonse