Til hovedinnhold

Denne vant antenne-testen

Vil at EU skal gi mobiltelefoner bokstavkarakter etter
antennekvalitet.

Sony

Smarttelefoner har dårligere antenner enn vanlige mobiler. Dette hevdes av både forskere og mobiloperatører, og oppgis som årsak til at mange opplever at mobildekningen er blitt dårligere i enkelte områder.

Nå har det danske magasinet Tænk, utgitt av det danske Forbrugerrådet, testet 228 mobiltelefoner på markedet. Sende- og mottaksstyrken er målt i frekvensbåndet 900 MHz. GSM-frekvensen 900 MHz har lang rekkevidde, og er ofte de eneste frekvensene som er bygget ut hvis du befinner deg utenfor de store byene.

Alle moderne mobiltelefoner støtter flere frekvenser enn 900 MHz. Den danske testen har imidlertid valgt å fokusere på denne siden den ofte er siste livlinje i grisgrendte strøk.

Blant de 228 testede mobiltelefonene varierte antennekvaliteten fra 32 til 80 prosent. Ikke overraskende kommer gamle Nokia-modeller godt ut i testen, mens toppmodellen Nokia Lumia 920 scorer middels.

Ber EU merke telefonene

De fleste av dagens toppmodeller havner et stykke ned på lista, i kategorien Middels. Unntakene er Sony Xperia S og Sony Xperia P, som scorer svært godt, mens HTC One S havner helt nederst på lista med 31 prosent antennekvalitet.

Nordiske telemyndigheter har nå bedt EU om å vedta merking av antennekvaliteten på mobiltelefoner, for å bevisstgjøre forbrukerne på signalkvalitet. Direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet ser for seg et lignende merkesystem som på vaskemaskiner, der man gir de beste karakteren A og de dårligste F.

Alle de åtte teleregulatørene i Norden og Baltikum mener signalkvaliteten utgjør en betydelig utfordring for forbrukerne, og at det i dag er uråd for folk flest å vite hvor gode mobiltelefonene er på dette området.

Under får du en forkortet liste over hvordan dagens toppmodeller i det norske markedet gjorde det i antennetesten. Vil du lese hele lista, kan du gjøre det her.

TelefonAntennekvalitet i %Karakter
Sony Xperia P LT22i80God
Sony Xperia S LT26i73God
Motorola Razr XT91073God
LG Optimus 770God
Nokia Lumia 71068God
HTC Desire X63God
Samsung Galaxy Nexus62God
Apple iPhone 4S62God
LG Optimus 4x HD P88059Middels
Nokia Lumia 92058Middels
Samsung Galaxy S II56Middels
Samsung Galaxy Note55Middels
Apple iPhone 554Middels
HTC One X+51Middels
Samsung Galaxy S III51Middels
HTC One S32Under middels

Les mer: Er dekningskartene for dårlige? >>

(Kilde: Tænk)

annonse