Tek.no

Nyhet

Dette er Intels nye ekstrem-serie - Intel Core X

Intel
Niklas Plikk
30 Mai 2017 12:32

Vi visste at Computex kom til å by på mange spennende nyheter, og allerede dag to slår Intel til med en skikkelig lekkerbisken: De slipper sin splitter nye entusiastserie, Intel Core X, som vil by på noen virkelig ekstreme prosessorer.

Den nye serien omfatter både Core i5- og i7-prosessorer, men også den nye benevningen Core i9. Den billigste Core i5x-prosessoren vil starte på hyggelige 242 dollar, men strekker seg helt opp til toppmodellen som vil gå for 1999 dollar.

Intel

Flaggskipet, som trolig vil koste rundt 20 000 kroner i Norge, heter Core i9-7980XE Extreme Edition, og byr på 18 kjerner og 36 tråder. Det er godt over fjorårets ekstremprosessor fra Intel, Intel Core i7-6950X, som bød på 10 kjerner.

Denne prosessoren er imidlertid ikke noe for hvermannsen, men vil heller være en utfordring til AMD og deres «Threadripper».

Resten av prosessorene i Intels Core X-serie ser fortsatt imponerende ut, men med litt mer overkommelige priser.

Her ser du spesifikasjonene til resten av Core X-serien:

Loading

Som om ikke det var nok, vil i9-prosessoren komme i varianter med 12, 14 og 16-kjerner også.

Intel fortalte fra scenen på Computex at det var fjorårets 10 kjernede prosessor, Intel Core i7-6950X, som virkelig åpnet øynene deres opp for ekstremmarkedet. Prosessoren skal ha vært såpass populær at de rett og slett fortsatte satsningen, og slipper enda heftigere modeller i år.

Mange kjerner = mye varme

Som du kan se i spesifikasjonslisten har alle Core i9-prosessorene, samt de med åtte og seks kjerner, en TDP på hele 140 watt. Det er det samme som fjorårets 10-kjerner, men langt over det du ser hos en litt mer vanlig prosessor med færre kjerner. Derfor har Intel utviklet sin egen vannkjølingsløsning, som fungerer på tvers av de nye prosessorene i tillegg til en håndfull av fjorårets modeller.

Nå som katta er ute av sekken vil vi nok se drøssevis av hovedkort på Computex med støtte for de nye Intel-prosessorene.

Les også
Intel Core i5-8600K: Intel har funnet sin magiske medisin
Les også
Intel lanserer tre nye i9-prosessorer
Les også
Så mye koster AMDs nye ekstremprosessor med 16 kjerner
Les også
Nå kan du forhåndsbestille Intels nye Core i9-prosessor
annonse