Til hovedinnhold

Slik tar du bedre nattbilder

For mange kan det være vanskelig å ta gode bilder om i disse mørketider. Enten blir bildene for mørke, ellers blir det hele rett og slett blasst når blitsen tar overhånd. Resultatet blir langt fra den romantiske virkeligheten du prøver å gjenspeile. Her er noen tips som kan hjelpe deg på veien.

Nettstedet Photojojo har en rekke gode guider om hvordan du kan få mer ut av ditt digitalkamera. En av disse guidene viser deg hvordan du kan ta bedre bilder når sollyset ikke trenger gjennom og mørket senker seg. Her er de mest nyttige av disse.

Bruk nattmodus
En opplagt funksjon som følger med flere digitalkameraer er nattmodus. Med denne modusen påslått vil kameraet automatisk tilpasse seg mørket. Funksjonen fungerer slik at du får kombinert lang eksponeringstid med blits. På denne måten fryses objektene i forgrunnen via blitsen mens bakgrunnen også fanges opp.


Times Square i New York har nok lys for både dag- og nattfotografering.
I utgangspunktet er denne funksjonen ment å brukes når du tar portrettbilder i mørke. Men funksjonen fungerer også med andre nattmotiver, så den er et ypperlig sted å begynne med eksperimentering.

Sett opp ISO-nivået
Om du ikke har en slik funksjon, eller har lyst til å leke deg uten kameraets automatikk, så er ISO et godt sted å starte. Via ISO-nivået kan du stille inn hvor lang eksponeringstid du ønsker på bildet, og dermed hvor mye lys du ønsker att skal slippes inn. De fleste digitalkameraer har følgende ISO-nivåer: 100, 200, 400, 800 og 1600. 100 og 200 kan benyttes ved sterkt eller normalt sollys. I mørket bør du derimot bytte til høyere ISO, problemet er at bildene da fort kan virke kornete og bevegelser kan fort forstyrre bildet.


Et bilde med høy ISO kan bli både pent og kaotisk.
Du bør derfor eksperimentere deg frem til hvilken ISO-hastighet som fungerer best ved å bruke forskjellig ISO på samme portrett. Du kan gjerne kombinere dette med en blits for å eksperimentere deg frem. Blitsen kan du dempe ved å holde et papirstykke foran som sender blitsen opp i luften i stede for rett på det området du vil ta bilde av. Husk bare at høy ISO krever en stødig hånd om bildet ikke skal bli ødelagt av mye bevegelse.
Beveg kameraet
Om du slett ikke er stødig på hånden kan du likevel få svært så stilfulle effekter i mørket om du beveger kameraet. Menneskene på bildet kan tre frem som spøkelsesaktige, og lys i bakgrunnen kan se ut nærmest som glødetråder. Dette fungerer spesielt godt om du har sterke lyspunkter bak slik som trafikklys eller neonskilt.


Om du beveger kameraet mens du tar bilde kan du få lyspunktene til å se ut som glødetråder.
Du kan på samme måte holde kameraet stødig med stativ og få folkene i motivet til å bevege seg mens du benytter deg av høy ISO. Dette kan medføre at bildet blir et eneste stort virrvarr, men kan samtidig skape noen svært så fine bilder.
Foruten kameraets automatikk og høy lukkerhastighet kan du også dempe blitsen, leke med hvitbalansen og prøve deg frem med langeksponering.
Disse og andre tips kan du lese mer om hos Photojojo.
Har du selv noen gode tips for fotografering i mørket? Del de gjerne med oss og andre lesere i kommentarfeltet under artikkelen.

Mer om
annonse