Tek.no

Nyhet

Se Netcoms 4G i bruk

Vegard Kjenner, fungerende produktdirektør i Netcom. (Foto: Einar Eriksen)
Einar Eriksen
18 Juni 2009 14:08
Slik så modemet ut i dag. Et kommersielt modem vil selvsagt være en hel del mindre og kobles til PC-en via USB. (Foto: Einar Eriksen)

Netcom inviterte journalister og demonstrerte 4G i sine egne kontorlokaler i Oslo i dag. Her fikk vi en liten smakebit på hastighetene den neste generasjonen mobilnett kan gi. 

Og først som sist er det bare å nevne at hastighetene er imponerende. Når Netcom er ferdig skal du kunne laste ned på rundt hele 100 Mbps, noe som er langt raskere enn de fleste plugger i veggene hjemme. 

– I mine øyne vil jeg si at vanlig bredbånd blir overflødig når 4G-nettet er oppe, sier Vegard Kjenner, fungerende produktdirektør i Netcom.

Løsningen som Netcom viste frem i dag, hadde imidlertid "bare" en hastighet på 50 Mbps, men også dette er omtrent fem til ti ganger raskere enn vanlige bredbåndslinjer. Til sammenligning har dagens super-3G-nett 7,2 Mbps makshastighet i de mest sentrale områder, og 3,6 Mbps de fleste andre steder der det er dekning. 

For eksempel tok det bare et fåtall sekunder å laste ned en musikkfil, og det var ingen problemer å spille av videoer i HD-kvalitet fra internett i sanntid. Dette er imponerende. 

Se demonstrasjon på videoen øverst

4G gir flere fordeler

Det Netcom kaller den fjerde generasjons mobilnett er LTE, som er en videreutvikling av dagens super-3G-nett (HSPA). Den nye teknologien gir flere fordeler enn bare raskere hastighet. 

Blant annet blir det lettere å bygge ut høyere kapasitet. I dagens super-3G-nett har det vært kapasitetsproblemer mange steder, mens LTE enkelt forklart gir plass til flere brukere per basestasjon. 

Alt dette høres jo ganske fantastisk ut. Det vi imidlertid ikke har fått noe informasjon om ennå, er prisene. I første omgang kommer du trolig kun til å ha mulighet til å surfe på 4G via egne mobilt bredbånd-abonnementer og med egne modemer du stikker inn i USB-porten på PC-en. 

Netcom tar sikte på å lansere 4G i løpet av år 2010, uten å komme med noe mer spesifikk informasjon om når. Da er det nærliggende å tro at det er Oslo som først får tilgang til det nye mobilnettet før det bygges ut til andre byer.

Telenor godt plantet på gjerdet

Konkurrenten Telenor har imidlertid ingen planer om å lansere 4G i løpet av de to nærmeste årene. 

– Vi tror ikke 4G i Oslo blir interessant i løpet av to år. Vi vil i første omgang satse på å bygge ut kapasiteten og dekningen for å i størst mulig grad dekke hele landet med det eksisterende mobilnettet, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.

Les også
Verdens første 4G-mobil denne måneden?
Les også
Her er 4G-modemet
Les også
Mer mobilt bredbånd i distriktene
Les også
Nokia Siemens kjøper telegigant
Les også
Dovado UMR trådløs ruter
Les også
Bredbånd på norske flygninger til høsten
Les også
Slik surfer du på påskefjellet
Les også
Hva er egentlig 4G?
Les også
Netcom bygger 4G i Oslo
annonse

Les også